Muhammed'in hadislerde geçen isimleri Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Kendisinden önce bu isimler başka kimseye verilmemiştir. Peygamberimizin isimleri, bazı hadis-i sentlerinde; Muhammed, Ahmed, Mukaffi, Nebiyyi't-Tevbe, Nebiyyü'r-Rahme, Mahi, Haşir, Akıb, Fatih, Kaff olarak geçmektedir. Peki bu isimlerin anlamları nelerdir? İşte mübarek isimlerin anlamları.
Kur'an'da 25 peygamberin ismi geçer. Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Peygamber Efendimiz için "Mahmud" ise; medh olmaya müstahak, medhe layık, övülmüş, medhü sena olunmuş anlamlarına gelen Peygamberimiz (asv)'in isimlerinden birisidir. "Mahmud" isminin manasında herhangi bir şaibe ve leke olmadığı için, Allah'a vermekte bir sakınca bulunmuyor.
İlgili 29 soru bulundu
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Âmine Hatun Hz. Muhammed'i dünyaya getirdiğinde rüyasında olanları Abdülmuttalib'e anlattı. O da Peygamberimiz doğduktan yedi gün sonra onu Kâbe'ye götürdü ve Allah'a teşekkür ederek ismini Muhammed koyduğunu söyledi.
Muhammed 571 yılında Arabistan yarımadasının Mekke kentinde doğdu. Küçük yaşta yetim ve öksüz kalan peygamberimiz amcası Ebu Talib'in yanında büyüdü. Ona verilen ilk isimlerden biri Muhammed'ül Emindir.
Hatice'den 6 çocuğa sahipti. Bunlar doğum sırasıyla; Kasım, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Fatıma, Abdullah ve İbrahim isimlerine sahipti. Peygamber efendimizin Hz. Mariye'den sadece tek bir çocuğu olmuştu ve onun adı da İbrahim'di.
Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir.
🔸 5 büyük peygamber olarak tanımlanan Hz. Muhammed, Hz.
Muhammed (sav) şöyle buyurdu: ALLAH'ü Teala hak üzere 313 rasul müjdeleyici ve uyarıcı göndermiştir.
Muhammed'in (s.a.v) Hz. Hatice'den (r.a) altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocukların isimleri doğum sırasına göre; Kasım, Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'tır.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Peygamber'e Ahmed adının verildiğini söylerler. Ahmed, aynı kökten türemiş olmakla beraber onun diğer adları olan Muhammed ve Mahmud'dan daha anlamlı ve daha beliğdir. Çünkü her ikisi de yalnızca “övülmüş olma”yı ifade ettikleri halde ahmedde hem “övülme”, hem de “övme” anlamı vardır. Hz.
"Muhammed"; Hz. Peygamber (asm)'in isimlerindendir. Dedesi Abdülmuttalib tarafından, Allah ve kulları övsün niyetiyle bu ad konulmuştur.
Habibullah kelimesi, peygamber efendimiz için kullanılan bir sıfat olarak bilinmektedir. Peygamber efendimizi övmek için kullanılmakta olan habibullah kelimesi, Allah'ın sevgili kulu manasına gelmektedir.
Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) ismi olduğu belirtilmektedir. Muhammed isminin anlamı, pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş olarak ifade edilmektedir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü anlamına da gelmektedir.
Ahmed de Peygamber Efendimiz (asm)'in mübarek bir ismidir. Bu isim daha çok Peygamber Efendimiz (asm)'in velayet yönünü temsil ediyor. Muhammed ismi ise nübüvvet cihetini temsil ediyor. Mu'cizeler ve Resulullah Efendimiz (asm)'in manevî kemalatı, daha çok onun velayet ciheti ile alâkalıdır.
Ahmet ismi Kur'an-ı Kerim'de (Saff Suresi 6. Ayet) geçmektedir ve Ahmet ismini koymak caizdir.
İncil Kitabı'nda “Pırıklitus” (kesre okunuşuyla) kelimesini görmüş ve bilirkişiliğiyle “teselli veren” kelimesine itiraz ederek, bu kelimeyi “Ahmet” olarak tercüme etmiştir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Esmaül Hüsna Nedir? İsmin çoğulu olan “esmâ” kelimesi ile “en güzel” anlamındaki “hüsnâ” kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan “esmâ-i hüsnâ”, “en güzel isimler” anlamında Yüce Allah'ın bütün isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur'an-ı Kerim'de, “Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri