Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Halk arasında “mirasçılıktan çıkarma” eylemi, “evlatlıktan ret” olarak algılanmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi ölüme bağlı tasarruf üzerinden gerçekleştirilmektedir. Mirasçılıktan çıkarılan mirasçı, mirastan çıkarılma işlemine itiraz eder ve mirastan çıkarma nedenini ispat edilemez ise mirasçı saklı payını alabilecektir.
Bu işlemi adi yazılı vasiyetname ile de veya resmi noterden düzenlenmiş ya da onaylanmış vasiyetname ile de veyahut şartları varsa sözlü vasiyetname ile de yapabilir. Burada mirasçılıktan çıkarma işlemi yapılırken çıkarma sebebinin açık olması, belirli bir eyleme, işleme ve davranışa dayanması gerekmektedir.
Mirasçılar mirastan mahrum edilebilir mi? Kişi, mirasçısını mirasından mahrum etme hak ve yetkisine sahip değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Vasiyetname İle Mirastan Mahrum Bırakma. Mirasçılıktan çıkartma ölüme bağlı bir tasarruftur. Bu sebeple sadece vasiyetname ile yapılabilir. Miras bırakan yukarıda sayılan sebeplerden birinin varlığı halinde vasiyetname şekillerinden herhangi birisini seçerek mirasçısını mirasından çıkartabilir.
Mirastan mahrum bırakma iki şekilde mümkün olabilir. Bunlardan ilki mirasçının aile hukukundan doğan yükümlülükleri ihlal etmesi ya da miras bırakana karşı ağır bir suç işlemesi neticesinde yapılır. İkincisi ise mirasçının çocuklarını korumak için yapılan mirastan mahrum bırakma işlemidir.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Hayat kast, haysiyet ve iffete hakaret, iftira, çocukların ana babaya bakmamaları, bakım ve gözetim yükümlülüğünü ihmal etmeleri gibi örnekler mirastan çıkarma sebebi oluşturabilir.
Evlatlık Olan Kişi Biyolojik Ailesinden Miras Hakkı Elde Eder Mi? Türk Hukukunda evlatlık olan kişi biyolojik anne ve babasından kalan miraslar konusunda hak sahibi olabilmektedirler.
Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Nitekim bu hususta Kur'ân'da; “Allah size çocuklarınız hakkında erkeğe, kadının payının iki misli (mirastan pay) vermenizi tavsiye eder (emreder)” (en-Nisa 4/11) denilmektedir.
"Sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman eğer geride bir mal bırakmışsa, anaya, babaya ve yakın akrabaya meşru bir tarzda vasiyette bulunması —Allah'a karşı gelmekten sakınanlar üzerinde bir hak olarak— size farz kılındı." âyetinde kişinin daha ölmeden anne, baba ve akrabalar için vasiyette bulunması gerektiğini ...
Mirasın Reddi Nasıl Yapılır? Mirasçı miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddedebilir(TMK. m. 609) Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorundadır. Miras kısmen reddedilemez.
Bunun sonucu olarak mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan mirasçı olmasına bir engel yoktur. Örneğin; Babasının mirasını reddeden bir kişi, babasından sonra ölen babasının babası (dedesi) veya babasının annesine (ninesine) mirasçı olması mümkündür.
Yargıtay'dan miras davaları için emsal nitelikte bir karar çıktı. Buna göre, anne-babalar, "hayırsız evlatları" mirastan reddedebilir. Ailesiyle ilişkilerini sonlandıran, anne-babasını ziyarete gitmeyen evlat mirastan faydalanamayacak. Yargıtay'dan emsal karar: Hayırsız evlada miras yok!
Bu mümkün değildir. Mirasçılıktan çıkarmaya ilişkin dava sadece mirastan çıkarılan saklı pay sahibi mirasçısı tarafından, miras bırakan öldükten sonra açılabilinir. Kısacası, miras bırakan, sağ iken böyle bir tespit davası açamaz, açarsa hukuki yarar yokluğundan reddedilmesi gerekir.
Miras davaları kanunda öngörülen zamanaşımı süreleri içerisinde açılmalıdır. Tenkis davası mirasçının saklı payının ihlal edildiğinin öğrenmesinden itibaren 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinden, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde açılır.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Din İşleri Yüksek Kurulu
İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur.
Mirastan mal kaçırma davası, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Yani, muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasının açılması, herhangi bir zamanaşımına veya hak düşürücü süreye tabi değildir.
Bu bakımdan, tabi olduğu zamanaşımı süresi olmadığı gibi herhangi bir hak düşürücü süre de söz konusu değildir. Dolayısıyla mirastan mal kaçırma sebebiyle açılacak dava, murisin vefatından sonra herhangi bir zamanda açılabilir.
Mirastan yoksun olan kişinin, altsoyu yoksunluktan etkilenmemekte, yoksun olan kişi, mirasbırakandan önce ölmüş gibi mirasçı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri