En meşhur hadis kitabı olan Buhari'de, mükerrer olanlar dâhil 7275 tane hadis vardır. Mükerrerlerin olması başka raviler tarafından da rivayet edilmesinden dolayıdır. İkinci meşhur hadis kitabı Müslim'de de, 7275 hadis vardır. Büyük kısmı birbirinin aynıdır.
Hadislerin sahih olup olmaması hususunda muhaddisler arasında farklılık vardır. Peygamberimiz (asm)'in yalnızca sözleri değil tavırları, hareketleri, yaşantı tarzı, ibadet şekilleri vs. de hadis olarak nakledilmiştir. Bunların tekrarları çıkarıldığında, günümüze ulaşan kırk-elli bin civarında hadis vardır.
Kırk Hadis (40 Hadis), yeryüzüne iyilik ve güzellik tohumları eken ve tüm insanlığı hoşgörüsüyle karşılayarak daima hayırlı ameller işlemeye yönelten Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in ağzından dökülen mübarek sözlerden oluşmaktadır.
Kendisinden nakledilen haberlerden anlaşıldığına göre “el-Camiu's-Sahih”i, toplamış olduğu 600.000 hadis içerisinden titizlikle seçip ayırdığı sahih hadislerden meydana getirmiştir. el-Camiu's-Sahih'te naklettiği hadis sayısı ise, muallak, mütabi', şahid ve mevkuf olanlar dışında mükerrerlerle beraber 7.397'dir.
İlgili 36 soru bulundu
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
Din kardeşine gelen belâya sevinme; sonra Allah ona âfiyet, sana belâ verir. Öğüt olarak ölüm yeter. Gam çekmeye kabir yeter. İman edip hayırlı işler yapanların son duaları; 'Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun' cümlesidir.
Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır. Arap edebiyatında ise mensur olarak işlenmiştir. Kırk hadis tercümelerinin bir kısmı âyet ve hadislerle, öğüt ve hikâyelerle desteklenmiştir.
“Ümmetimden dinle ilgili kırk hadis ezberleyen kimseyi Allah kıyamet gününde fakih ve âlim olarak haşreder.”9 Meşhur olan bu hadis metninden başka “Ölümünden sonraya kırk hadis bırakan kimse, Cennette benim arkadaşımdır”10 rivâyeti kırk hadis derleyicileri açısından daha açık bir işaret olarak kabul edilmiştir.11 ...
“Hz. Peygamber buyurmuştur ki: Habeşliler sizinle uğraşmadıkça sizde onlarla uğraşmayınız, (Hele) Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız"[40]. Cüveynî ise aynı hadisi; “ Türkler size dokunmadıkça sizde Türklere Dokumayınz. Zira onlar çok sert ve haşin tabiatlı kimselerdir.
Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi'ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir.
Peygamber ve 4 halife devrinde hadis yazılmadı. Bugün en güvendikleri hadis yazarı olan Buhâri, hadis kitabını Hz. Muhammed'in vefatından yaklaşık 200 yıl sonra yazdı.
Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, alimlerin bu konuda görüşleri şu merkezdedir: Sünneti/hadisleri prensip olarak toptan inkar eden dinden çıkar.
Amr b. As'ın Hz. Peygamber (asm)in hayatında hadisleri yazdığı ve bu eserine “Sahife-i Sâdıka” adını verdiği bilinmektedir.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
HADİSLER İSLAMDAN 80 YIL SONRA YAZILMAYA BAŞLADI
Hz. Peygamber Kuran'ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır.
ma, Allah Rasûlü'nün şefaatine nail olma, istediği cennet kapısın- dan cennete girebilme, âlimler ve şehitler zümresi arasına yazılma ümidi birçok âlimi kırk hadis derlemeye yönlendirmiştir.
Sahih hadisleri ilk defa bir araya getiren ve bu ilim dalında tartışmasız otorite olarak kabul edilen İmam Buhari, 1149 yıl önce bugün vefat etti.
Resûlullah (asm) vefat etmeden önce, "Lâ ilahe illallah, ruh teslimi ne zor şeymiş!" dedi ve Hz. Âişe (r.anha)'nin kolları arasında "maa'r-refîkil-a'lâ" (en yüce dosta) sözüyle ruhunu teslim etmiştir.
Alak sûresi Mekke'de Hira dağında nazil oldu. Peygamber Efendimiz (SAV), Hirâ Mağarası'ndayken Cebrail (AS) geldi ve Hz. Peygambere (SAV) "Oku!" dedi.
Hz.Muhammed (s.a.v.) 'Bana sizin dünyanızdan üç şey sevdirildi: Kadın, güzel koku ve gözümün nûru namaz' buyurmuşlardır.
Peygamber'in, Kur'ân'ı vahiy kâtiplerine yazdırdığı gibi hadisleri de Hz. Ali'ye yazdırdığı kabul edilmektedir.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir. Mütevatir hadisleri inkâr etmek de böyledir.
Peygamberlik dönemi
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri