Peygamber'i (s) doğru anlama, örnek alma ve çevremize de faydalı olma görevi vardır. İmam Gazali, “ Biz Rasulullah'ı (s) örnek almakla görevliyiz ” demektedir. Zira örnek almak, öğrenme, anlama ve ibret alma şeklinde bir faaliyettir. İnsanın hem kişiliğinde, hem ahlakında, hem de davranışlarında olumlu etki yapar.
▪Peygamberimiz i (s.a.v) örnek almamız bize iyiyi ve doğruyu bilmemizi sağlar, sevap kazandırır ayrıca etrafımızdaki insanlar tarafından örnek alınan kişi oluruz.
Muhammed'in (s.a.v.) bu güzel örnekliği Kur'an-ı Kerim'de “üsve-i hasene (güzel örnek)” kavramıyla ifade edilir.
Bütün peygamberler, Allah'ın emir ve nehiylerini O'nun kullarına ulaştırmak ve onlara doğru yolu göstermekle görevlendirilmiş hidayet elçileridir. Son peygamber Hz. Muhammed (sav) de, ümmetine Allah'ın istediği şekilde yaşamaları için gerekli bilgileri uygulamalı olarak aktarmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir.
Muhammed (s.a.v) bir kişi konuşurken o kişi yüzünü çevirmediği sürece kendisi de yüzünü çevirmezdi.'' Peygamberimizin bu davranışı onun insanlara vermesi özelliğiyle ifade edilir. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Güneşi sağ elime, Ay'ı da sol elime koysalar yine de yolumdan dönmem.” buyurarak ve kararlılığını dile getirmiştir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Muhammed için kullanılan bir sıfattır. Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen peygamber efendimiz, hem sözleri (hadis) hem de davranışlarıyla (sünnet) tüm Müslüman alemine örnek olmuştur. Üsve-i Hasene kelimesi de en güzel örnek ve doğru yolu gösteren manasına gelir.
Peygamber tane tane, açık-seçik ve herkesin anlayabileceği bir tarzda konuşurlardı. O kadar ki, dinleyenler eğer kelimelerini saysa, onları teker teker sayabilirlerdi. Yerine göre de konuşması sırasında geçen önemli cümlelerini üçer defa tekrar ederlerdi.
Haramdan uzak durur, günah işlemezdi. İbadetlerini yerine getirirdi. Kimseyi kırmaz, insanlara ve hayvanlara yardım ederdi. Toplum içerisinde ve evde asla bağırmazdı.
Muhammed'in örnek davranışlarının toplumsal hayattaki önemini açıklayalım; ⇒ İnsanlar temizliğine dikkat eder. ⇒ İnsanlar toplum içerisinde huzursuzluk çıkarmaz ve toplum birliğini bozmaz. ⇒ İnsanlar hırsızlık yapmaz, birbirlerine zarar vermez.
Allah'ın elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.AV.) ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak geçer. Hadis-i şerifler Kur'an- Kerim'i teyit edici özellik taşır.
Peygamber Efendimiz'i niçin sevmeliyiz? Bu sorunun kısa cevabı şudur: O, bize Allah'ın buyruğunu yani Kur'ân-ı Kerim'i getirmiş, Allah'ın en son dini olan İslâmiyet'i öğretmiş, böylece gerçeği öğrenmemize, doğru yolu bulmamıza, ebedi kurtuluşa ermemize vesile olmuştur.
Sahabi veya çoğulu Sahabe, Ashab (Arapça: الصحابة), bir İslam terimi. İslam peygamberi Muhammed'i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isimdir. İslam literatüründe bir saygı ifadesi olarak Eshâb-ı Kirâm (Yüce/soylu sahabiler) şeklinde anılırlar.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
Hadis, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sözlerini, fiillerini ve tasviplerini ifade eden terimdir. Peygamberimizin ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak adlandırılır. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah'ın (C.C) insanlığa gönderdiği son elçi ve peygamberdir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed [s.a.v], iyi ve müşfik bir baba idi; çocuklarına samimi ve içten bir sevgi besliyor, yeri geldikçe bu sevgisini izhar ediyordu. Çocuklarıyla olan ilişkileri sadece maddî ve geçici duygulara değil, köklü fikirlere ve derin sevgiye dayanıyordu.
Ancak O, risalet öncesi hayatında ve peygamber olarak gönderildikten sonra da içinde bulunduğu toplumda güvenilen bir insan olarak yaşamış ve bundan dolayı da kendisine Muhammed el-Emîn denilmiştir. El-Emîn, inanılan, güvenilen ve mutemet kişi anlamına gelmektedir.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Peygamberimiz “kime iyilik yapayım?”diye üç defa soran bir kişiye her defasında da, “annene” cevabını verirken dördüncü defada, babasına iyilik yapması gerektiğini söylemiştir.
Bütün bu sıkıntı ve musibetlere rağmen, Peygamber Efendimiz asla ümidini ve inancını kaybetmemiş, daima Rabbine sığınmış ve O'ndan yardım istemiştir. Şiddetten değil, merhametten yana tavır almış ve hiçbir zaman Allah'ın razı olmayacağı çözümlere tevessül etmemiştir.
Eşler arasındaki kıskançlık ve Hz. Muhammed'den arkası kesilmeyen istekleri, Hz. Muhammed'in bir süreliğine onları terk etmesine neden oldu. Özellikle süs eşyaları, daha güzel giysiler, evlerinin yenilenmesi vb. istekler, eşlerin arasındaki çekişmeyle birlikte daha da arttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri