Yağlı boya tamamen kurumadan önce, üzerindeki kalın boya tabakası etrafına yayılmadan kazınmalıdır. Kalan yağlı boyanın çıkarılması için yüzeyin türüne göre tiner, zımpara ve ısı tabancası kullanılmaktadır. Yağlı boyaların çıkarımı ve inceltilmesi sentetik tiner ile yapılmaktadır.
Temiz bir bezi sıcak su yardımı ile ıslatarak bölgeyi ovalayın. Son aşama olarak Peros Bulaşık Deterjanı ürünü biraz döküp beklettikten sonra lekeli bölgeyi kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Aseton ve biraz pamuğu lekeli bölge üzerine sürerek boyanın elinizden tamamen çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Temiz bir pamuğu asetona batırın ve elinizdeki boya lekelerini pamukla ovalayın. Aseton güçlü bir madde olduğu için, el dışında başka bir bölgede kullanmanız önerilmez. Lekeleri çıkardıktan sonra elinizi bol su ve sabunla yıkayın.
- Ciltten boyayı çıkaran ve en çok bilinen yöntemlerden biri diş macunudur. Cildinizdeki boyayı çıkarmak için teninize macundan bir miktar sürün ve kuruması için bekleyin. Daha sonra teninizden macunu çıkarın, boya lekesinin yok olduğunu göreceksiniz. - Bir başka işe yarar yöntem ise vazelin sürmek.
İlgili 29 soru bulundu
Ele bulaşan yağlı boya yaş ise boyayı inceltmek için kullanılan tinerin bir beze dökülerek silinmesi sonucu ele bulaşan yaş boya çıkarılabilmektedir. Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır.
Etkili bir diş macunu ile elinizi ovarak saç boyasını çıkartabilirsiniz. Diş macunu bu anlamda önemli bir yardımcı olacaktır. Elinizi diş macunu ile ovduktan sonra bir süre bekleyerek durulayabilirsiniz. Bebe yağı ve zeytinyağı saç boyasını çıkarmak için etkili yollardan birisi olabilir.
Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir. Mutlaka bu uygulamadan sonra bol su ve sabun ile elleri yıkamak gerekir.
Taze lekeler için genellikle su ve sabun etkili olur. Kurumuş lekeler için ise boyanın türüne göre beyaz sirke, alkol veya tiner gibi çözücülerden yardım alabilirsiniz.
Deri koltukta tükenmez kalem lekesi oldukça zorlu lekelerden biri oluyor. Bu lekeyi çıkarmak için sabun ya da kolonya kullanmak öneriliyor. Lekeli bölgeyi bir sabun ile hafif bastırarak silebilir ve bu şekilde koltuk üzerinde bulunan tükenmez kalem lekesini zamanla çıkarabilirsiniz.
Hakiki deriden leke çıkartmak için sıvı deterjan veya bebek şampuanı gibi hassas ürünler kullanmalısınız. Yüz temizleme sütleri de yine leke çıkarmada oldukça yararlıdır. Yıkama işlemini ise elde ve ılık su ile yapmalısınız.
Suni deri temizliği sırasında kesinlikle çamaşır suyu ya da çeşitli kimyevi solventler (gaz, benzin, mazot, tiner, aseton) kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler deriye zarar verir ve ömrünü kısaltır, renginde solma ya da dokusunda bozulma yapar. Bu nedenle kimyasal kullanımından kaçınılmalıdır.
Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın. Sabun ve su onu kesmiyorsa, biraz yardım almak için yerel bir ev tadilatı mağazasına gidin.
Bulaşık deterjanı veya sıvı sabun, yağ bazlı boya lekelerini çıkarmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Lekenin üzerine biraz bulaşık deterjanı veya sıvı sabun dökün ve bir fırça veya sünger yardımıyla ovun. Ardından, lekeyi soğuk suyla durulayın.
Yağlı boya lekesini çıkarmak için, kumaşın lekelenmiş olan kısmını bir temiz bez üzerine yatırın. Boya lekesinin diğer tarafına ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan tatbik edin. Gerekirse işlemi tekrarlayın ve daha sonra lekeyi iyice durulayın ve giysiyi yıkayın.
Sentetik boyalar (yağlı boyalar) mükemmel silinebilir. Kesinlikle silinirken beze çıkmaz. Temizlik maddeleri kullanılabilir. Kapatma gücü yüksek olduğundan su bazlı boyaya göre extra boyama alanı sağlar.
Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
STRIP OKSI: Her çeşit boyayı çözer. Hatalı boyanmış veya eskimiş boyaları sökmek için uygundur. Özellikle epoksi sökücü olarak kullanılır.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Diğer kimyasallarda olduğu gibi tinerin zararları da cilt üzerinde etkisini gösterir. Tiner kullanımı sonrasında ciltte kızarıklık, deri dökülmesi ya da kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşılırsa tinerin zararlı etkisine maruz kalmışsınız demektir. Bu durumda elinizi bol su ve sabunla yıkamanızı tavsiye ediyoruz.
Akrilik boya deri üzerine bulaşmışsa, kişiler tuz ve sirke yardımıyla akrilik boyayı deriden çıkarabilir. İnsan vücudunda bulaşan akrilik boya için, amonyak ve tuz oldukça etkilidir. Kişiler giysilere de özel deterjanlar uygulayarak akrilik boyayı çıkarabilir. Boyanın çok olması veya az olması önemli değildir.
Kurumuş boya lekeleri daha zorlu olabilir ve özenli bir çaba gerektirebilir. lekenin olduğu bölgeye sıcak su dolu bir kaba bir bez batırın. Bu bezle lekeyi hafifçe silin. Sıcak su, kurumuş boyanın yumuşamasına yardımcı olabilir.
Su, su bazlı boyayı çözmek için en iyi temizleyicidir. Boya hala çıkmazsa, hafifçe ovuşturarak ve sabunlu su kullanarak tekrar deneyebilirsiniz. Fazla sabun kullanmaktan kaçının çünkü kalıntı bırakabilir.
Boya lekesi olan yere bir miktar diş macunu sürülüp kuruması beklenir. Sonrasında macunu cildinizden temizlediğinizde boya lekesi de kaybolacaktır. Kuaförlerin de tercih ettiği bir diğer yöntem de boya bulaşan yerin vazelinle ovalanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri