Oğlum kararı bize bıraktı, ama kendisi de uzun saçı seviyor" diye sordu. Nihat Hatipoğlu, "Gençlerimizi seviyoruz. Peygamber Efendimiz'in saçı uzundu, ama bu uzunluk kulak memesini pek geçmemiştir.
Özetle Hazreti Peygamberimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) saçlarını uzatmayı benimsemişlerdir. Saçlarının en uzun hali 'cümme', biraz daha kısası 'limme', en kısa hali ise 'vefre'dir. Umre ve hac gibi özel durumlarda kazıtmak sureti ile tıraş etmişlerdir.
Erkeklerin saç uzatması ne sünnettir ne de mekruhtur; mübahtır ve ibadet değeri yoktur. Ancak saç temiz ve bakımlı olmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) birçok saç şekli uygulamıştır. Saçını uzattığı da kısalttığı da olmuştur.
Bir erkeğin, saçını örmeden, kulak ortası ve omuz başına kadar uzatması caizdir. Uzayan kısmı büker ve örerse, mekruhtur. Bu hâl, kâfirlere benzemektir. Örgüsüz olsa bile saçın daha fazla uzaması, kadınlara benzemek olacağından mekruhtur.
Hz. Peygamber'e ait saç ve sakal telleri. Resûl-i Ekrem'in saç ve sakalından günümüze ulaşan teller İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Dairesi ile dünyanın çeşitli yerlerindeki cami ve evlerde “lihye-i saâdet, lihye-i şerif, sakal-ı şerif” adı altında muhafaza edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kadının saçını kısaltması câiz, traş etmesi ise mazeret yoksa haram görülmüştür. Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır.
Peygamber (asm), ustura tıraşlı değil, uzun saçlıdır. Saç biçimi ise, uzunluk kısalık durumuna göre, üç şekil arzetmektedir. En kısa şekli kulak yumuşağına kadar olup, en uzun şekli de omuzlarına dokunacak derecede olandır ki, her durum için üç ayrı tabir kullanılmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de doğrudan saçla ilgili bir hüküm bulunmamakla birlikte kadınların başörtüsüyle ilgili âyet (en-Nûr 24/31) sonuç itibariyle kadının saçını mahrem olmayan erkeklere göstermemesi gerektiği şeklinde anlaşılmıştır (bk. TESETTÜR).
Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.
Bakan Dinçer yeni kıyafet düzenlemesinin sadece kıyafeti değil öğrencinin saçını da ilgilendirdiğini belirterek uzun saç müjdesi verdi. Dinçer, düzenlemenin sadece kıyafetlere değil saçları da ilgilendirdiğini ifade ederek "Artık erkek öğrenciler okula uzun saçlı gelebilecek" dedi.
Eski Türkler'de uzun saçın yiğitlik sembolü olduğu bilinmektedir.” Bahaeddin Ögel de erkeklerdeki uzun saçlardan söz ederek bu modanın Selçuklular'dan da geriye gittiğini söyler.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Erkeklerin saç uzatması ve taç kullanması, bayanlara benzememek şartıyla caizdir.
Peygamber Efendimiz, saç bakımı hususunda, umumi bir tavsiyede bulunmuşlardır: "Kim saç bırakmışsa, onun bakımına dikkat etsin.", " Saçı olan, saçına ikram etsin." İslami kaynaklar, Hz. Peygamber'in daima yanlarında bulundurdukları bazı zatî eşyalarını da kaydetmişlerdir.
İttifakla: Başörtüsü Kur'ân'da vardır, Allah'ın emridir ve farzdır!
uyumadan önce saç taramak çoğu zaman, masaj etkisinden dolayı rahatlamak ya da sabahları çok fazla uğraşmamak için yapılmasının yanında, dökülen saçlar için de faydalıdır. gece yatmadan önce saçlarınızı taradığınızda sabahları yatağın içinde bulacağınız dökülmüş saç sayısı minimuma inecektir.
Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkeklerin namaz kıyafeti tüm bu yönergelere uygun olmalıdır.
Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Allah Teâlâ, bu ayetle, İslam'dan önceki bu âdeti kesinlikle yasaklayarak mü'min kadınların -kendiliğinden görünen hariç zînetlerini, zînet yerlerini açmamalarını ve başörtülerini, saçlarını, başlarını, kulaklarını, boyun, gerdan ve göğüslerini iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmalarını emretmiştir. Hz.
Peygamber ve sahâbîler, ihrama girmeden önce yıkanır, saçlarını tarar ve bakım yaparlar;10 daha sonra saçlarını yapışkan bir madde veya bal ile toplayıp keçeleştirirlerdi.11 hramdan çıkınca da tekrar yıkanır ve saçlarına bakım yaparlardı.
Peygamber Efendimiz (sas) veda haccında bayram sabahı Akabe Cemresi'ni taşladıktan sonra Mina'ya dönmüş kurbanlarını kesmiş, sonra tıraş olmuştur. Aynı gün Kabe'ye gitmiş ziyaret tavafını yapmıştır. Büyük şeytanı taşlayan hac yolcusu, saç tıraşı olur veya saçını kısaltır ve böylece ihramdan çıkmış olur.
Peygamber'in teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Ehâdîsü'l-enbiyâ, 50 [3462]; Libâs, 67 [5899]; Müslim, Libâs, 80 [2103]). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mübârekpûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 5/353-361 [1752-1753]).
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Hazreti Muhammed'e ait saç teli Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen bir etkinlikte ziyarete açıldı. Hazreti Muhammed'e ait saç teli Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen bir etkinlikte ziyarete açıldı. Şurada Paylaş!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri