"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Süveyda, Sergen, Alev, Senem gibi isimlerin de bebeklere koyulması anlamları itibariyle uygun görülmemiştir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
- Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil isimleri gösterilir; bu isimlerin konulmaması önerilir. - Samet - Samed; Allah'ın 99 isminden birisi olan Samed (Samet) isminin anlamı hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Yalnızca Allah'a mahsus olan bu sıfatın bebeğe konulmasının uygun olmadığı belirtilir.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Peygamberimizin yasaklamışs olduğu isimlerdendir. Samed: ALLAH`ın isimlerini tek başına isim olarak kullanılmasını yasaklamıstır.
İlgili 40 soru bulundu
Allah'ın kızdığı ve sevmediği kimsenin ismi Melikü'l-emlâk (Şehinşâh)'tır.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
En az kullanılan isim ise Zemheri. "Kışın en şiddetli zamanı, kara kış" anlamına gelen zemheri kelimesini isim olarak kullanan kişi sayısı sadece 3. Zemheri ismi, yalnızca erkeklere verilmiş durumda. Mevsim isimleri nadir de olsa kullanılıyor.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
- Kayra isminin Allah'tan gelen iyilik, ihsan veya büyük birinden gelen iyilik lütuf anlamında olduğunu dikkate alarak bu ismi kız veya erkek çocuklara vermenin sakıncası olmadığını söyleyenlerin yanında, eski Türk mitolojisinde de tanrı anlamına geldiğini göz önünde bulundurarak Kayra ismini çocuklara vermenin ...
Anlam olarak dinimize aykırı bir manası bulunmaz. Bu nedenle Bekir ismini kullanmak, çocuklara bu ismi vermek caizdir. Bekir isminin dini açısından her hangi bir sakıncası yoktur. Kuran'ı kerimde yer almamasına rağmen rahatlıkla kullanılabilecek isimler arasında yer almaktadır.
Madde 1 – Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve unvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlariyle anılırlar.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
mealindeki âyette, Allah'ın sevgisini kazanmak için Hz. Muhammed (asm)'e uymanın zorunlu olduğuna vurgu yapılmıştır. Bundan anlaşılıyor ki, Allah Hz. Muhammed (asm)'in ahlakını, gidişatını, tarzını seviyor ve insanları ona uymaya davet ediyor.
LİNA NE DEMEK TDK? Lina, Eski Yunan'da olimpiyat oyunlarını kazananlara verilen, zeytin ağacı dallarından ve yapraklarından yapılan taca verilen isimdir. Kelimenin Arapça'daki anlamı ise "iyi cins hurma ağacı, hurma fidanı" şeklindedir.
Beelzebub
Beelzebub için İncil'de İblislerin Prensi denilmekte. Ayrıca, Sineklerin Efendisi olarak da kabul edilir çünkü genellikle bir sinek gibi görünür. Aynı zamanda Cehennemin Yüce Şefi olarak da bilinir ve güç ile suç kavramlarının arkasındaki şeytan olarak kabul edilir.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Kız bebeklere en çok verilen isimler arasında ilk sırayı ise Zeynep aldı. Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi.
Ravza isminin kelime manası, yeşilliği ve ağacı çok olan bahçe şeklindedir. İslami kaynaklarda bu sözcük için cennet bahçesi açıklamasına yer verilir. Bu isim kaynaklarda Ravza-i Mutahhara olarak geçer.
Cevap;özel isim'dir.
Sual: Çocuğa iki isim koymak sünnete muhalif midir? Cevab: Hayır. Resulullah tek isim koymuş olsa bile, Araplarda çok sayıda lakap vardır. Birden fazla isim koymak caizdir.
Ad koymak için hadislerde tavsiye edilen akîka kurbanı kesilecekse bunun doğumun yedinci gününe kadar tehir edilebileceği, böyle bir merasim yapılmayacaksa daha önce ad koymanın uygun olacağı belirtilmiştir. İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir.
SELİM İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Selim ismi Kur'an-ı Kerim'de (Şuara Suresi 89. Ayet) geçmektedir ve Selim ismini koymak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri