Münafıklık yolunu seçerek Müslüman gibi göründüler ve inkârlarını gizlediler. Medine münafıklarının başı Hazrec kabilesinden Abdullah bin Ubey bin Selûl'dür. Bunun dışında Hazrec kabilesine mensup başlıca münafıklar Adiy bin Rabia, Suveyd, Zeyd bin Amr, Ukbe bin Kadim idi.
Huzeyfe (r.a), sevgili Peygamberimizin bazı özel bilgileri kulağına fısıldadığı özel bir sahabedir. Peygamberimiz (s.a.v) cemaatinde bulunan gizli münafıkların listesini Hz. Huzeyfe'ye vermişti.
Abdullah bin Ubeyy; Münafık denildiğinde akla ilk gelen, münafıkların lideri olarak tarihe geçen ve hakkında birçok ayetin indiği, onun şahsı ve yandaşları üzerinden bütün Müslümanlara bilgilerin verilip, dikkatli olmaları için uyarıldığı bir şahıs olması açısından incelenmeye değer bir kişiliktir.
Hz. Peygamber devrinde Medine'de yaşayan münafıkların reisi.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Ona göre Kur'ân-ı Kerîm'de sözü edilen münafıklar iki çeşit olup birincisi kalbinde küfrü gizlediği halde zâhirde mümin olduğunu söyleyen kişidir. Bunun halis münafık olduğu hususunda İslâm âlimleri ittifak etmiştir. İkincisi kalbinde hem iman hem nifak unsurlarını bulunduran kimsedir.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Bu çalışma yüzyıllar öncesinin Medine'sinde yaşayan, hicret gerçekleşince si- yasî nüfuzunu kaybettiği için nifaka bürünen münafıkların elebaşısı Abdullah b. Übeyy'i kapsamaktadır.
Abdullah bin Übeyy, münâfıkların reisi iken, oğlu Abdullah son derece samimi ve müttaki bir Müslümandı. Bu, "Ölüden diriyi, diriden ölüyü çıkaran." Cenâb-ı Hakk'ın kudret ve hikmetinin bir tecellisi idi. Baba münafıkların reisi, oğul mücahid bir Müslüman.
İslâm'da mümin, kâfir ve münâfık şeklinde isimlendirilen üç inanç grubundan biri olarak münâfık, inanmadığı hâlde inkârını gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse demektir.
Münafık kendini bilir mi?” Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslâhçı bilir.
Münâfıklar gerçekte Allah'a ve namazın farziyetine inanma- dıkları için, kıldıkları namaz derûnî boyuttan yoksundur. Onlar sırf bedensel davranışlarıyla ve dillerinin telaffuzuyla namaz kılarlar.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Huzeyfe bin Yeman (ö. 656) (Arapça: حذيفة بن اليمان), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesidir. 'Peygamberin sırdaşı' olarak ünlenen Huzeyfe, Medine döneminde müslüman olmuştur. Uhud ve Hendek muharebelerine katıldı. Ebu Bekir döneminde Umman'daki mürtedlerin üzerine gönderilen birliğin komutanlığını yaptı.
Türkiye Diyanet Vakfı - "Münafığın alâmeti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde durmaz." #Hadis | Facebook.
Ömer?in, Peygamberimiz beni de münafıklardan saydı mı?, diye sormasının hikmeti nedir? Peygamberimiz (s.a.v), cemaatinde bulunan gizli münafıkların listesini Hz. Huzeyfe'ye vermişti. Bu listeden kimsenin bilgisi yoktu.
Hz. Ömer üç gün sonra vefat etti (26 Zilhicce 23 / 3 Kasım 644). Cenaze namazını Suheyb b. Sinân kıldırdı (İbn Sa'd, III, 367).
Cenaze namazı hususundaki büyük hassasiyetine ve ısrarına rağmen Hz. Peygamber'in, borçlular, intihar edenler, kamu malını haksız bir Ģekilde zimme- tine geçirenler ile had cezasına çarptırılanların cenaze namazlarını kılmaktan çekindiği nakledilmektedir.
Soru: Peygamberimizin cenaze namazını kim kıldırmıştır? el Cevab: Peygamberimizin cenaze namazı her bir sahabinin bireysel olarak cenaze namazını onun huzuruna geldiklerinde kılmaları suretiyle olmuştur.
Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet. edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde. durmaz."
Peygamber şöyle özetliyor: “Dört özellik kimde bulunursa tam katışıksız münafıktır: Kendisine emanet verildiği zaman ihanet eder, konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, birine düşman olduğunda ilkesiz davranır.” Öyleyse iki kategoriyi de (inanç ve amel) derleyerek münafıkların genel ...
Selül'ü Medine'ye kral seçmişler ve taç giydirmek üzereydiler. Fakat Peygamberimizin de (asm) Medine'ye teşrifiyle Medineliler Peygamberimizin (asm) etrafında toplandıkları için, İbn-i Selül'ün krallığı başlamadan sona erdi. Medine'de Müslümanlık gittikçe güç kazandı. İbn-i Selül de Müslüman olduğunu bildirdi.
Kâfir ise, şeriatın ilkelerini ve hükümlerini çiğneyen, hakkı gizleyen, Allah'a şükrünü yerine getirmeyen kişidir. Münâfık da kararsız, iki yüzlü, menfaatleri gereği inanmadığı halde inanmış gibi görünen kimseye verilen isimdir. Münâfıklar iki yüzlüdür, kalplerindeki ile dillerindeki farklıdır.
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
özellikle yatsı ve sabah namazlarında cemaatten uzak kalmak nifak belirtisi olarak yerilmektedir. 30 Cemaatle namazın önemini gösteren hadislerden biri şöyledir: Gözleri görmeyen bir sahabi, mescide kadar götürecek bir yardımcısı olmadığından evinde namaz kılması için Resülullah'tan izin ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri