-İnsanların sosyalleşmelerini sağlar. -Fiziksel ve zihinsel gelişime katkıda bulunur. -Stresi ve kaygıyı azaltır. -İnsanlar kendini toplumdan soyutlamaz kendini toplumun bir parçası olarak görür..
Serbest zaman eğitiminin esas amacı çok yönlü, esnek, uyumlu bir insan yetiştirmektir. Aynı zamanda sağduyu ve mantığa yönelik bilişsel yetilerin gelişimi de sağlanır. Bu nedenle serbest zaman eğitimi bireyin uyumunun artmasına, kendisi ve toplum için gurur verici, yararlı bir yaşam sürmesine yardım eden bir süreçtir.
Serbest zaman etkinlikleri; okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen rehberliğinde, çocukların küçük gruplar halinde kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda ilgilendikleri etkinliklerdir.
Serbest zaman eğitimi içerik olarak bilinçli olmayı,beceri öğrenimini, karar vermeyi, serbest zaman kavramını, aktivite ve araç gereç kullanmayı içerir.Serbest zaman eğitimini uygulamak için Mundy başka kriterler geliştirmiştir.
Serbest zaman, bireyin çalışma ve temel ihtiyaçlarını karşılama dışında dilediği şekilde değerlendirebileceği zaman olarak ifade edilmektedir. Bununla beraber serbest zamanın en verimli şekilde değerlendirilmesi, bireysel ve toplumsal faydanın sağlanabilmesi adına önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Boş zaman eğitimi, insanların boş zamanlarını kullanmaya hazırlayan yardımcı bir süreç olarak düşünülmektedir. Bu kullanışta birey, kişisel bir doyum sağlamalı ve tüm kişisel gelişmelerine katkıda bulunmalıdır. Bu eğitim, onlara tutum ve değerler, ilgi ve beceriler edinme ve geliştirmeye yöneliktir.
Serbest zaman etkinlikleri, programın ilk etkinlikleridir. Bu etkinliklerin çocukları diğer etkinliklere ve güne hazırlama özelliği vardır. Ancak her güne serbest etkinlikle başlama mecburiyeti yoktur.
Serbest zaman etkinlikleri, ilgi köşelerinde oyun ve sanat etkinliklerinden oluşmaktadır. Okul öncesi eğitim kurumlarında ilgi köşeleri evcilik, fen ve matematik, sanat, resimli kitap, blok, müzik, kukla, eğitici oyuncak köşeleri ile amaçlar ve kazanımlar doğrultusunda düzenlenen geçici ilgi köşelerini içermektedir.
İş için harcanan zaman işin yapıldığı an, hazırlıklarının olduğu ve işe gidiş gelişin de içinde olduğu zaman olarak tanımlanmaktadır. Yaşam süreci içerisinde yer alan çalışma ve zorunlu ihtiyaçlar için kullanılan zamanının dışında kalan zaman dilimi, serbest zaman olarak tanımlanır.
Serbest oyun, çocukların diledikleri şekilde oyun oynaması anlamına gelir. "Her şeyi kendileri seçebilirler. Oyun materyallerini, ilgi alanlarını ve oyunun olay örgüsünü bile seçme özgürlüğüne sahipler" diye açıklıyor Zaman. Serbest oyun vaktinde çocuklar kendilerini diledikleri şekilde ifade edebilirler.
Serbest etkinlikleri uygulama velinin isteği doğrultusunda okul yönetiminin kararına bağlı olup zorunlu değildir.
Stebbins'e göre ciddi serbest zaman, insanların boş zamanlarında kariyer yapmalarına olanak tanıyan serbest zamandır. Yani ciddi serbest zaman, zamanlarını sıra dışı tutku ve bağlılıkla geçiren kişilerle alakalıdır. Stebbins'e göre ciddi serbest zaman aktivitelerine düzenli katılım “kâr hipotezi” ile açıklanır.
Serbest zaman izni; fazla mesai ücretinin yerine verildiği için izin olarak da artırımlı uygulanmalıdır. Buna göre; her 1 saat fazla çalışma için 1 saat 30 dakika, her 1 saat fazla süreli çalışma içinse 1 saat 15 dakika serbest zaman izni söz konusudur.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
Rekreasyon, çok kısaca, insanların “varoluş (uyuma-yeme-içme vb.) ve geçim (çalışma, işe gidiş-geliş, çocuklar için okul, kadınlar için ev işleri vb.) için gerekli olanın dışındaki tüm zamanlar” olarak tanımlanan boş zamanlarında yaptıkları aktiviteleri ifade eden bir kavramdır.
Serbest etkinlikler, BEP birimi tarafından örnek etkinlik listesinden seçilir. Ancak kurumun, çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, yetenek, performans ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeni etkinlikler belirlenir ve uygulanabilir. Serbest etkinlikler notla değerlendirilmez.
Oyun etkinliği, çocukların öğrenmesini kolaylaştıran bir etkinliktir. Bu sebeple zihinsel bir öğrenme sunarken aynı zamanda çocuğun sosyal bir ortamda oynayarak deneyim kazanmasını, iletişim becerilerini geliştirmesini, kendini ifade etmesini sağlayan bir etkinliktir.
Etkinlik Nedir? Eğitim Terimleri Sözlüğünde “Çocukların, kendi amaç ve gereksinmelerine uygun geldiği için isteyerek katıldıkları herhangi bir öğrenme durumu.” olarak açıklanmaktadır. Etkinliğin amacı öğrencilerin istekli ve aktif öğrenmesi sağlamaktır.
Öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile bu kapsamdaki diğer etkinlikler sosyal etkinlik olarak kabul edilir.
Birçok mesleki gelişim programları bulunmasına rağmen öğretmenlerin içinde söz sahibi olduğu mesleki gelişim programı nadirdir. Sınıf içi etkinlik geliştirme ve uygulama çalışmaları öğretmenlerin bizzat içinde bulunduğu yaparak yaşayarak ve eğlenerek öğrendiği bir mesleki gelişim çabasıdır.
Boş zaman, bomboş zaman değildir. Boş zamanın üç temel fonksiyonu vardır. Dinlenme, eğlenme ve gelişim.
Doğru şekilde değerlendirilen boş zaman kişilerde fiziksel ve mental fayda sağlar. Yoğun ve rutin iş yaşamında kaybedilen enerjinin geri kazanılması, artan stresin azaltılması boş zamanın doğru bir şekilde değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan rekreasyon ile mümkün olur.
Monotonluktan uzaklaştırarak, sinir sisteminin yenilenmesini kolaylaştırır. Özellikle grupsal etkinlikler kişinin sosyal statüsünü geliştirir veya tamamlar. Sağlar. Rekreatif amaçlı yapılan etkinlikler çeşitli becerilerin gelişmesini veya yeni becerileri keşfetme olanağı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri