Hz. Muhammed, torunları olan Hz. Hüseyin ile kardeşi Hasan'a 'cennet gençlerinin efendisi' ve 'benim çiçeklerim', 'iki reyhanım' sözleri ile hitap eder, onları çok severdi.
Peygamberimiz çocuklara sevgisini sözleri ve iltifatlarıyla da ortaya koyardı. O, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için “Dünyadaki iki reyhanım benim” derdi.
Muhammed'in torunlarına gösterdiği ilgiyi tuhaf karşılar ve “Ya Resulallah! Siz çocuklarınızı öper misiniz? Biz çocuklarımızı öpüp okşamayız.” diye sorar. Peygamber Efendimiz de adamın bu duygusuzluğundan müteessir olarak “Allah senin gönlünden merhamet ve şefkati çekip çıkarmışsa ben ne yapabilirim!” (Buhari) buyurur.
Hasan ve Hüseyin (ra)'e olan şiddetli muhabbeti ve aşırı alakası, sadece bir torun sevgisinden ibaret değildir. Onların soyundan, yani Ehl-i beyt'ten istikbalde çok büyük evliya ve aktapları geleceğini Allah'ın bildirmesiyle bilmiş, görmüş, onları da nazara alarak onları sevmiş ve çok ehemmiyet vermiştir.
Muhammed, en küçük kızı Fâtıma'yı çok severdi. Ona, 'Babasının annesi, anam' diye seslenirdi.
İlgili 17 soru bulundu
Resûl-i Ekrem'in "annemden sonra annem" dediği Fâtıma bint Esed hicretin ilk yıllarında, bazı tarihçilere göre dördüncü yılda (Köksal, İslâm Tarihi [Medine], IV, 135) Medine'de vefat etti. Onun ölümüne üzülen Hz.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
Zeyneb bint Ali (Arapça: الـسَّـيّـدة زَيـنـب بـنـت عـلي), Muhammed'in ilk kız torunu. Ali ve Fatıma'nın kızıdır. Hicret'in beşinci veya altıncı yılında Medine'de dünyaya gelmiştir.
Hasan hicret'ten 3 yıl sonra, miladi 624'te doğmuştur. Babası Muhammed'in Amcası Ebu Talip'in oğlu Ali, Annesi ise Muhammed'in kızı Fatıma'dır. Hasan, Muhammed'in ilk torunudur, "Güzel" anlamına gelen ismi Muhammed tarafından verilmiştir.
Peygamberimizin şemaili nasıldı? Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i (s.a.v) anmak, O'na selam göndermek salavat getirmek demektir. Salevat kısaca, Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed veya Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam demektir.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen kişilere Seyyid ya da Hüseyni denir. Seyyid olarak anılan ilk isimlerden biri Zeynel Abidin'dir.
Değerli kardeşimiz, Öpmeden önce nikah yapılmış ise, damadın öptüğü gelin onun meşru eşidir ve öpmesi caizdir. Başkalarının yanında bir kimsenin eşini -mesela nikahtan sonra- alnından öpmesi örf ve âdet ise edebe de aykırı olmaz.
Kaynaklarda adları verilen çocukları şunlardır: Zeyd, Hasan, Kāsım, Ebû Bekir, Abdullah, Amr, Abdurrahman, Hüseyin, Muhammed, Ya'kūb, İsmâil ve Talha. Tarihçiler, soyunun Hasan el-Müsennâ ve Zeyd adlı çocuklarıyla devam ettiğinde birleşirler. Hz. Hasan'ın soyundan gelenlere “şerif” unvanı verilmiştir.
Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
Harun kardeşi Musa'dan (a.s.) daha uzun boylu, yapılı, beyaz tenli, yumuşak huylu, lisanı da daha fasih ve iyi bir hatipti. (M. Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, II.s.8) Risalet görevinde Musa'ya (a.s.) yardımcı olsun diye Allah (c.c.) Hz. Harun'u da peygamber seçti.
Zeyneb binti Ali b. Ebu Tâlib, Resulullah (s.a.v)'ın torunudur. Annesi, Resulullah (s.a.v)'ın sevgili kızı Hz. Fâtıma'dır. Resulullah'ın vefatından yaklaşık beş yıl kadar önce dünyaya gelmiştir.
Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
Muhammed (SAV)'in nesli kızı Hz.Fâtıma ve damadı Hz.Ali'den devam etmiştir. Oğulları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'den gelen zürriyet bugüne kadar ulaşmıştır. Birbirlerinden farklı olduklarını belli etmek için Hz.Hasan'dan gelen kola şerif, Hz.Hüseyin'den gelen kola seyyid denilmiştir.
Zeyneb'in kızı Ümame ise teyzesi Fatıma'nın vasiyeti üzerine Ali ile evlenmiş, daha sonra Ali'nin öldürülmesi üzerine Muğire ile evlenmiş ve Yahya isimli bir oğlu olmuştur.
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." "Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür." "Hanımını döven, Allah'a ve Resûlüne asi olur.
Buna göre ayet-i kerime, mahrem olmaları dışında bütün hanımlarla evlenmeyi ona mübah kılmaktadır. Bir başka görüşe göre maksat, Biz sana hanımlarını helal kıldık, demektir. Yani senin nikahın altında bulunanları sana helal kıldık. Çünkü bu kadınlar seni dünya ve ahirete tercih etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri