Muhammed'in hadislerde geçen isimleri Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Peygamber efendimiz‟in (s.a.v)mübarek isimlerinden 4 tanesini; “MUHAMMED, MUSTAFA, AHMED ve MAHMUD” bilmek vaciptir. Çocukluğundan vefatına kadar Hz.
Peygamberimizin Çocuklarının İsimleri
Muhammed'in (s.a.v) Hz. Hatice'den (r.a) altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocukların isimleri doğum sırasına göre; Kasım, Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'tır.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Kur'an'da adı geçen peygamberler. Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir. Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Kur'an'da geçen nebî ve resul kavramlarının aynı anlamda kullanılmasına karşılık hadislerde nebî ile resul arasında farklılık bulunduğu, resullerin sayısının 313'e (veya 315), nebîlerin ise 124.000'e ulaştığı belirtilmiş (Müsned, V, 187, 266; Buhârî, “Tevḥîd”, 19), bu da kitap ve şeriat verilenlerin resul, onların ...
Kitapta yer alan bilgilere göre İslam Alimi Suyuti, peygamberimizin Kuran'da açık isim olarak 79, türemiş isim olarak 44 adının bulunduğunu belirtiliyor. Yine aynı kaynağa göre Hz. Muhammed'in Hadislerde ve Semavi kitaplarda 235 ismi ve 4 künyesi bulunuyor.
Muhammed 571 yılında Arabistan yarımadasının Mekke kentinde doğdu. Küçük yaşta yetim ve öksüz kalan peygamberimiz amcası Ebu Talib'in yanında büyüdü. Ona verilen ilk isimlerden biri Muhammed'ül Emindir.
Burada dikkati çeken bir husus da isimlerin çoğunlukla “d” ile yazılmasıdır. (Türkiye Türkçesi'nde kelime sonlarında “b, c, d, g” ünsüzlerinin bulunamayacağı gerekçesiyle “Muhammed” ismi son yüzyılda “Muhammet”e dönüştürülmüştür.
Kur'an'da 25 peygamberin ismi geçer. Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Aişe, Muhammed'in 3. ve en genç eşidir. Aişe'nin bu evlilikten çocuğu olmamıştır.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Muhammed'in kesin sayısı bilinmeyen, çok sayıda evlilik, esire veya cariye edindiği değişik kaynaklarda bulunur. Buna göre Muhammed 9, 11, 11 ya da 13, 12, 13, 12 evlilik ve iki cariye 15, 19, 16 evlilik ve 6 cariye, 10 evlilik, 10-15 cariye, kadın ile evlilik yapmıştır.
Muhammed İsminin Anlamı: Övülmeye değer olan, en güzel huylara sâhip (kimse), çok övülmüş, övgüye layık. Mahmut (Mahmûd): Peygamber Efendimizin isilmlerinden biridir. Erkek ismi olarak kullanılır. Mahmut İsminin Anlamı: Övülmüş, methedilmiş, methe ve övgüye değer.
Peygamber'e Ahmed adının verildiğini söylerler. Ahmed, aynı kökten türemiş olmakla beraber onun diğer adları olan Muhammed ve Mahmud'dan daha anlamlı ve daha beliğdir. Çünkü her ikisi de yalnızca “övülmüş olma”yı ifade ettikleri halde ahmedde hem “övülme”, hem de “övme” anlamı vardır. Hz.
Nitekim Bediüzzamana Hazretleri de “Mirac-ı Muhammedî” tabiri yerine “Mirac-ı Ahmediye” ifadesini kullanmayı tercih etmiştir. İşte Hz. İsa (as) da göklere çıkarılarak bir nevi miraca mahzar olan bir peygamber olarak, bu ortak paydada buluştuğu Peygamberimiz için Ahmed ismini kullanmıştır.
Muhammed, Arapça kökenli bir erkek ismidir (محمّد - Muḥammad). İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'tan dolayı Müslümanlar arasında yaygın bir kullanımı vardır.
Raporda, 2000'li yıllarda 620'nci sırada olan Muhammed isminin, 2019'da 345'inci sıraya yükseldiği kaydedilirken bu rakamın, söz konusu ismin farklı kullanımlarının da katılmasıyla daha da yükseleceğine işaret edildi.
Muhammed isminin anlamı ; 'Pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş. ' demektir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü de denmektedir. Muhammed ismi Arapça kökenlidir.
İslamî literatürde Arap peygamberler arasında şu isimler zikredilir: Hûd, Salih, İsmail (?), Şuayb (as) ve Hz. Muhammed (s).
Muhammed (sa) bir resuldür 3/144, İsa 5/75. Nuh 7/61, Musa 7/104, Harun 20/47, Lût 26/162, Yunus 37/139 da resuldür. Bunların pek çoğu aynı zamanda 'nebi' olarak da nitelenmiştir. Mesela Muhammed'e (sa) hem resul hem nebi denmiştir 7/157.
Netice itibariyle resûl kelimesinin mânaları şöyle sıralanabilir: a) Elçi, Allah‟ın habercisi, gönderilen elçi, b) Risalet ve tebliğ sahibi, elçilik vazifesini yerine getiren kimse, c) Kendisini gönderenin haberlerini vermede ve Allah‟tan alıp insanlara verdiği haberlerinde doğru olan kimse, d) Nebî, peygamber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri