Anemi (Kansızlık) Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Halsizlik, unutkanlık, baş dönmesi, el ve ayaklarda üşüme gibi belirtiler ortaya çıkar. Anemi, B12 vitamini veya folat eksikliği, kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir, en yaygın olanı demir eksikliğinden kaynaklanır.
Vücut sıcaklığı düştüğü zaman el ve ayaklardaki küçük kan damarları daralabilir. Bu durum, uzuvlardaki kanın iç organları sıcak tutmak için çekilmesine yol açabilir, bu da üşümeye sebep olabilir. Vücut yağ oranı düşük kişiler tarafından daha sık yaşanabilen bu durum, ayak üşümesi şikayeti olarak dile getirilir.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar. Yazın üşümek neden olur? Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.
Vücut daha soğuk bir sıcaklığa maruz kaldığında, eller ve ayaklar gibi uzak ekstremitelerdeki kan damarları daralır. Böylece bu bölgelere kan akışını azalır ve bu durum da ayakların soğuk olması ve üşümesine neden olur. Ekstremiteler, hayati işlevlere sahip organlarına en uzakta olan kısımlardır.
Ayak üşümesi sorunu yaygın olarak tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarında yaygın olarak görülmektedir. Diyabet hastalarında görülen el ve ayak üşümesi sorunu, hastaların yüksek kan şekeri değerleri nedeniyle atardamarlarının daralması ve bu yüzden kan akışında yavaşlama olması sebebiyle oluşur.
Bazı ilaçlar bazen soğuk parmaklara veya ellere neden olabilir. Amfetaminler, dekonjestanlar ve bazı kanser ilaçları gibi kan akışını etkileyen ilaçlar, ellerde ve parmaklardaki küçük kan damarlarının spazmına neden olabilir. Bu kas kasılması, ellere akan kan miktarını azaltır, bu da parmakların soğumasına neden olur.
Ayak üşümesi, kişiden kişiye farklılık gösterebilirken vücudun soğuk havalar karşısında gösterdiği doğal bir tepki olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda tıbbi bir sorun olarak da karşımıza çıkabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Vücudun sıcaklık seviyesi düştüğünde el ve ayaklarda bulunan kan damaları daralır.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Havuç, maydanoz, ıspanak, domates ve kayısıyı bol bol yiyin.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Demir eksikliği nedeniyle el ve ayaklara daha az oksijen taşınır. Bu da el ve ayaklarda soğumaya ve üşümeye neden olur.
B12 vitamini eksikliği beyin ve sinir dokusunu etkiliyor
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Hipertermi en sık olarak, sıcak veya nemli havaya uygun olmayan kalın giysiler giyilmesi sonucunda veya ağır fiziksel aktiviteden sonra gerçekleşir. Üşüme kasların hızlı kasılması ve gevşemesiyle kendini gösterir ve titreme şeklinde görünür.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Derin uyku sırasında özellikle gecenin ilk evresinde vücudun terleme oranı en yüksektir. Bu terlemeyle soğuğun üzerimize vurması üşütme gibi rahatsızlıklara yol açabilir."
D vitamini eksikliğinin neden olabilecekleri: Sürekli ısınamama ve üşüme problemi, Kilo verirken yavaş kilo verme veya kilo verememe, Yorgunluk ve halsizlik, Kemik ağrısı, Kas zayıflığı, ağrısı veya krampları, Denge problemi ve kuvvet kaybı, Sık sık beliren baş ağrısı, Depresyon…
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri