Pıhtı atması sonucu gelişen felç durumunda hasar gören beyin hücreleri zamanla yenilenebilirler ya da beynin diğer kısımları zarar gören hücrelerin görevinin üstlenebilirler. En hızlı iyileşme genellikle felçten sonraki ilk üç ila dört ay içinde gerçekleşir.
Beyin pıhtısı iyileşme süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. 8) Beyne Pıhtı Atma Sonucu ne Olur? Beyinde pıhtı atma sonucunda felç, konuşma güçlüğü, güçsüzlük gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Hızlı müdahale edilmezse felç oluşabilir. Beyne pıhtı atması, bilişsel düzeyde algılama bozukluklarına ve algı kaybına, şuurda bozulmalara da yol açabilir. Bu gibi olası sonuçlar gerekli fizik tedaviler ile desteklendiğinde hastada iyileşme görülebilir.
Derin toplardamarlarda pıhtı oluşması durumunda ilk 14 gün içinde (akut dönemde) tanı konulduğunda, anjiografi ile pıhtıya direk olarak pıhtı çözücü ilaç uygulaması, mekanik olarak pıhtının parçalanması ve pıhtının kateterler (anjiografide kullanılan tüpler) ile damar içinden çekilmesi tedavi olarak uygulanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir. Ayrılırlarsa tehlikelidirler çünkü akciğere gidebilir. Bu şekilde kan akışını engelleyebilir ve akciğer dokusu öldüğü için kanı gerektiği gibi temizleyemez.
Beyne pıhtı atması, beyin dokusundaki hasarın yanı sıra kalıcı felç, konuşma bozuklukları, görme kaybı veya hafıza sorunları gibi uzun süreli etkilerle sonuçlanabilir. Tedavi edilmediğinde veya tedavi geç başlandığında, ölümcül olabilen ciddi komplikasyonlar gelişebilir.
İlaç verilişi ortalama 12 saat sürer. Tedavi sırasında kanama gibi riskli durumlar gelişebileceği için hasta yoğun bakım birimine gönderilir ve burada takibi yapılır.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Beyin pıhtısı ortadan kaldırılarak kan akışı hızlı bir şekilde sağlanırsa hastalık hafif bir şekilde atlatılabilir. İlk pıhtı ve inmenin oluşmasından 4-5 saate kadar trombolitik tedavi adı verilen pıhtı giderici ilaçların uygulanması oldukça yararlı olmaktadır.
Bu durumların tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerden birisi pıhtının eritilmesi (trombolitik tedavi) olup, özel bazı ilaçların doğrudan pıntının içine verilerek pıhtının eritilip, damarda kan akımının tekrar sağlanmasıdır.
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır.
Damar pıhtılaşması tanısı konduğu anda kan sulandırıcı ilaç başlanması gerekir. Bu tedavi en az 3-6 ay devam eder. Kan sulandırıcı ilaçlar kanı sulandırarak yeni pıhtı oluşumunu engeller ve pıhtının akciğere atma ihtimalini en aza indirir. Kan sulandırıcı ilaç tedavisi var olan pıhtıyı temizleyemez.
Kişi daha önce inme veya geçici iskemik atak geçirmiş ise tekrar inme geçirme riski artmış olacaktır. Türkiye'de her sene 250,000 kişi inme geçirmektedir. Özellikle inme sonrasında geçen 5 senenin içinde ikinci bir inme geçirme riski %40 oranında artar.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Pıhtılaşmayı önleyici etkinin başlaması için en az 48 saat gereklidir. Etki ortalama 5. gün istenen düzeylerde olacaktır. İlk günlerde istenen kan sulandırıcı düzeyine ulaşana kadar, Coumadin'e ilave olarak, kan sulandırıcı iğneler (hazır enjektör ile kolayca cilt altına uygulanarak) kullanmak gereklidir.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
ECOPİRİN uzun süreli kullanım için tasarlanmıştır. Tedavi süresine hekim tarafından karar verilmelidir. Oral kullanım içindir. Tabletler bir miktar suyla birlikte (örneğin bir bardak su), tercihen yemeklerden önce bir bütün olarak yutulmalıdır.
Beyne pıhtı atması sonucu oluşan felç düzelir mi? Beyindeki hasarın yeri ve şiddeti, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve tıbbi müdahaleye ulaşma süresi kişinin iyileşme sürecini etkileyen önemli faktörlerdir. İnme geçiren kişi hayatını kaybedebilir, kısmi veya tam felç kalabilir, tam veya tama yakın iyileşebilir.
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörlere sahip kişilerde artar. Yaşın ilerlemesi, ailede benzer sağlık sorunları öyküsü ve bazı genetik faktörler de riski yükseltebilir.
Beyne pıhtı atması vücudun herhangi bir bölgesinde oluşmuş bir pıhtının kan yoluyla beyne ulaşması sonucu beyin kanamasına veya beyinde damar tıkanıklığına yol açmasıdır.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
Bacaktaki damar tıkanıklığına kalp ve damar cerrahları bakar.
Pıhtı atması sonucu oluşan felçten sonra ortaya çıkan hafıza sorunları, bilişsel sınırlamalar ya da konsantrasyon zorlukları, vasküler demansın en önemli belirtileri arasında sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri