Dünya pi günü hakkında ilginç bir bilgi
Tarihi. Pi Günü'nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988'de, Shaw'ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir. 12 Mart 2009'da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.
Dünya Pi Günü, matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır.
Pi sayısının meşhur yaklaşık değeri 3,14 olduğu için her yıl 3'üncü ayın 14'üncü günü 1988 yılından beri “DÜNYA Pİ GÜNÜ” olarak kutlanır. Matematikçiler için adeta bir bayram olan gün çeşitli yerlerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür.
Pi Günü ne zaman ilan edildi? İşte Pi sayısı ile ilgili detaylar… Bir matematik sayısı olan Pi (π), Mart ayının 14'üncü günü dünya çapında aktivitelerle kutlanıyor. Google arama motorunda da Doodle olarak adlandırılan özel temalarla Pi Günü'nün kutlanması söz konusu.
İlgili 44 soru bulundu
Her yıl 14 Mart tarihi Dünya Pi Günü olarak kutlanmaktadır.
Pi sayısına ilk olarak M Ö 1650 yılında yazılmış olan Rhind Papirüsünde rastlarız. Çevrenin çapa oranı 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605 olarak tanımlanır. Ancak Babilliler bu oranı gerçeğe hiç de uygun olmayan bir biçimde 3 olarak kabul ederler.
Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π harfinden alır.
Pi sayısı (π), 3.14159... diye başladıktan sonra, durmaksızın devam eden bir sayı ve matematiksel bir sabittir. Öklidyen geometri çerçevesinde pi sayısı, bir çemberin çevresinin çapına oranı olarak tanımlanır; ancak pi sayısının bundan başka tanımları da mevcuttur.
Yaklaşık bir yüzyıl sonra Çinli matematikçi Liu Hui, çokgenlerden yararlanılan bir algoritma kullanarak yine 3,1416 değerini elde etti. MS 480 yılında Zu Chongzhi, Hui'nin yöntemini kullanarak virgülden sonraki basamak sayısını yediye çıkardı. Chongzhi'nin elde ettiği değer ancak 800 yıl sonra geliştirilebildi.
Bir dairenin çevresinin çapına olan oranını ifade eden pi sayısının, tarihte ilk kez Yunan matematikçi Arşimet tarafından doğru bir şekilde hesaplandığı tahmin edilmektedir.
Guinness Rekorlar Kitabı'na verilen sertifikaya göre Pi sayısının şimdiye kadar hesaplanan en son 10 basamağı 7817924264 oldu. Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor.
Düz bir zeminde tam düzgün bir çember çizmek her zmaan bu oranı ve pi sayısını verir. Çember büyüsün veya küçüksün fark etmez. Çünkü burada düz bir çember icin bir oran ve orantı kuralı vardır. Bu yüzden pi sayısı 5 değil 3,14....
İlk kez 1988 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, ülkemizde ilk kez 2007 yılında kutlanmaya başlanmışıtır.
Pi sayısı (π) : 3,14
Daha doğrusu bulunamaz. Çünkü pi sayısı bir irrasyonel yani sonsuza kadar devam eden bir sabittir. Bu bakımdan hesaplamalarda virgülden sonraki 2 basamağı alınmaktadır. Kısacası pi sayısı π=3.14 'dür.
Kullanım Alanları Pi sayısı matematikte diğer bir harfle isimlendirilen sayılar gibi oldukça önemlidir. Pi sayısının en önemli kullanım alanı, bir dairenin ya da çemberin ya da bunlara benzer üç boyutlu geometrik şekillerin çevreleri, alanları ya da hacimlerinin hesaplanmasıdır.
Babillerden beri Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklarda pi sayısı için farklı sayılar kullanılmıştır. M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır.
Bu da tekerlerin saniyede 14.2297 kez dönmesi demektir. Ancak diğer yolu kullanır, yani π'yi 3 alırsak hız göstergesi 47.7466 m/saat hızla gittiğimizi gösterecektir. Bu da hızda %4.5'luk bir hata yapmak demektir.
Türkçedeki /p/ sesine karşılık gelir. Pi olarak adlandırılır ve matematik terimi olarak da kullanılmaktadır. Yunanca okunuşu pî (Piy), Türkçe okunuşu pi, İngilizce okunuşu pi (Pay) ve Arapça okunuşu pï (pïy) şeklindedir.
Pi sayısı 3.14 'dür.
Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen bir irrasyonel sabit sayıdır. Virgülden sonraki basamakları tamamen bulunmamıştır. Daha doğrusu bulunamaz. Çünkü pi sayısı bir irrasyonel yani sonsuza kadar devam eden bir sabittir.
Bir dairenin çevresinin çapına oranıdır – üçten biraz daha büyük bir sayı olarak kabaca nitelendirilebilir. π sabiti, evrenimizi daha net bir şekilde anlamamıza yardımcı olur. π'nin tanımı, yeni bir ölçü birimi olan yeni bir açı ölçümü kavramına ilham verdi.
Sol tarafta sadece pi radyan kalır. Sağ tarafta ise 360 bölü 2 Eşittir 180 Buradaki birim halen derece. Yani pi radyan eşittir 180 derece. Böylece sorunun ilk kısmını çözmüş olduk.
Pi π sayısı genellikle 3,14 olarak bilinir ki bu doğrudur. Ancak pi π sayısının bir diğer ifade edilişi de p=22/7'dir.
Pi Sayısını Ezberlemesi
Akira Haraguchi 3 Ekim 2006'da saat 9'da (16:28 GMT) başlayarak 16 saatte şu anki gayri resmi dünya rekorunu (100 bin basamak) elinde tutuyor. Akşam saatlerinde 83.500 basamaklı önceki rekoruna eşitledi ve ardından 4 Ekim 2006'da saat 01: 28'de 100.000 rakamıyla durana kadar devam etti.
Pi sayısının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başaran Google çalışanı Emma Haruka Iwao ve ekibinden yeni bir rekor daha geldiği aktarıldı. İddialara göre araştırmacılar, sayının 100 trilyonuncu basamağını hesapladı. Google'ın hesaplaması tam olarak 157 gün 23 saat 31 dakika ve 7.6 saniye sürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri