Matematik sabiti pi sayısı (π), popüler kültürde sıkça rastlanan bir irrasyonel sayıdır.
Pi ise sonsuz ondalık basamaklı bir sayı olduğu için hangi kesrin bölümü olduğunu bilemeyiz. Kesrini bilemediğimiz sayılara irrasyonel sayılar deriz.
Pi sayısı, irrasyonel bir sayı.
Pi (π) sayısı, bir dairenin çevresini (2πr) çapına (2r) böldüğümüzde elde ettiğimiz orandır. Bir dairenin büyük veya küçük olmasıyla değişmeyen π sayısı, her daire için sabit bir sayıdır. Yaklaşık olarak 3,14'e eşit kabul ettiğimiz irrasyonel π sayısının gerçek değeri aslında sonsuz uzunluktaki sayılardan oluşur.
İrrasyonel Sayı Nedir? Rasyonel sayılar kümesi dışında kalan, tam sayı değeri taşımayan ve virgüllü basamak değeri sonsuza kadar devam eden sayılara ise irrasyonel sayı denir.
İlgili 32 soru bulundu
Matematik sabiti pi sayısı (π), popüler kültürde sıkça rastlanan bir irrasyonel sayıdır.
Paydası 0 olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı şeklinde yazılmayan sayılara irrasyonel sayılar denilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır.
Pi sayısı 3.14 'dür.
Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen bir irrasyonel sabit sayıdır. Virgülden sonraki basamakları tamamen bulunmamıştır. Daha doğrusu bulunamaz. Çünkü pi sayısı bir irrasyonel yani sonsuza kadar devam eden bir sabittir.
Pi Sayısını Kim İcat Etti? Bir dairenin çevresinin çapına olan oranını ifade eden pi sayısının, tarihte ilk kez Yunan matematikçi Arşimet tarafından doğru bir şekilde hesaplandığı tahmin edilmektedir.
Trilyonlarca pi rakamını biliyor olsak da buna gerçekten ihtiyaç yoktur; NASA'daki mühendisler bile gezegenler arası yörüngeleri hesaplarken Pi'yi 15 ondalık basamağa yuvarlarlar.
⋟ İrrasyonel sayı: a ve b tam sayı ve b sıfırdan farklı olmak üzere a/b şeklinde yazılabilen sayılara rasyonel sayı, a/b şeklinde yazılmayan sayılara ise irrasyonel sayı denir.
Sayının yanlış bilinmesi dışında, pi sayısının rasyonel bir sayı olduğu da düşünülüyor. Pi sayısının rasyonel bir sayı olduğu düşüncesi yanlıştır. Pi sayısı irrasyonel sayılar arasında bulunuyor.
Her bir gerçek sayının gerçel sayı ekseninde bir noktaya karşılık geldiği düşünüldüğünde ondalık gösterimden yola çıkarak, “Ondalık kısmı devretmeyen gerçek sayılara irrasyonel sayılar denir” şeklinde de irrasyonel sayılar ifade edilebilir (Zazkis, 2005).
*Karesi 0,4 olan sayı rasyoneldir. *En küçük irrasyonel sayı /2'dir. *İrrasyonel bir sayı ile rasyonel bir sayının çarpımı daima reel bir sayıya eşittir. *İrrasyonel iki sayının toplamı her zaman irrasyonel bir sayıya eşittir.
Düz bir zeminde tam düzgün bir çember çizmek her zmaan bu oranı ve pi sayısını verir. Çember büyüsün veya küçüksün fark etmez. Çünkü burada düz bir çember icin bir oran ve orantı kuralı vardır. Bu yüzden pi sayısı 5 değil 3,14....
Babillerden beri Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklarda pi sayısı için farklı sayılar kullanılmıştır. M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır.
Pi Sayısını Ezberlemesi
Akira Haraguchi 3 Ekim 2006'da saat 9'da (16:28 GMT) başlayarak 16 saatte şu anki gayri resmi dünya rekorunu (100 bin basamak) elinde tutuyor. Akşam saatlerinde 83.500 basamaklı önceki rekoruna eşitledi ve ardından 4 Ekim 2006'da saat 01: 28'de 100.000 rakamıyla durana kadar devam etti.
''Pi'' sayısı, birçok matematiksel hesaplamada bize kolaylık sağlayan bir sabittir. 22/7 ya da 3,14 olarak kısaltılmış halini kullandığımız bu sabit en genel haliyle bir çemberin çevresinin çapına oranı olarak bilinir. Mesela bir çemberin çevresine “C” ve çapına “d” dersek π=C/d 'den 3.14159..
Pi sayısına ilk olarak M Ö 1650 yılında yazılmış olan Rhind Papirüsünde rastlarız. Çevrenin çapa oranı 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605 olarak tanımlanır. Ancak Babilliler bu oranı gerçeğe hiç de uygun olmayan bir biçimde 3 olarak kabul ederler.
Pi sayısını biraz daha özel kılan ise transendental yani aşkın sayı olmasıdır. Gerçek sayılar iki kümeye ayrılır: cebirsel sayılar ve aşkın sayılar. Belirli bir sayının cebirsel mi yoksa aşkın mı olduğunu söylemek ise kolay bir iş değildir. En ünlü iki irrasyonel sayı hepimizin bildiği pi sayısı ve e sayısıdır.
Bilmeselerdi Mısırlılar (onların hesabına göre Pi sayısı 3.1605) piramitleri inşa edemezlerdi. Arşimet'ten bugüne 3'ten sonraki virgülün sonrasını arayanlar, onun yüzlerce basamağını doğru olarak bulabildiler. Elle yapılan bu hesaplamalarda rekor 1946'da kırılmış. Virgülden sonraki tam 620 basamağı bulmuşlar.
Pi sayısı (π); Bir çemberin veya dairenin çevre uzunluğunun çapına bölünmesiyle elde edilen sayıdır. Bulduğunuz oran her çember veya daire için aynı çıktığı için matematikte sabit bir sayı olarak kabul ediliyor Pi sayısı π sembolü ile gösterilir ve basitçe π = 3,14 olarak ifade edilir.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
İrrasyonel sayılar gerçek sayı mıdır sorusu birçok öğrencinin ve insanın aklını kurcalamaktadır. Evet irrasyonel sayılar, gerçek sayıların iki grubundan biridir. Gerçek sayılar rasyonel ve irrasyonel sayılar olarak ikiye ayrılır.
Bu durumda önemli konulardan birisi olan rasyonel sayının sembolü Q iken, irrasyonel sayıların sembolü İ olarak gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri