Pi sayısı basit olması için genellikle 3,14'e yuvarlanır, ancak rakamları sonsuza kadar devam eder ve herhangi bir yinelenen kalıba sahip değildir.
Pi Sayısı, (Muhtemelen) Kendini Tekrar Etmez!
Çünkü (örneğin) 0.011000111100000111111... diye giden sayı da irrasyonel bir sayıdır ve basamakları tıpkı pi sayısı gibi sonsuza dek gider; ancak bariz bir şekilde, bünyesinde diğer tüm sayıları barındırmaz (ve barındıramaz da).
pi sayisi cemberin cevresinin capina oranidir ve sonsuz devreder..
Pi sayısı 3.14 'dür.
Virgülden sonraki basamakları tamamen bulunmamıştır. Daha doğrusu bulunamaz. Çünkü pi sayısı bir irrasyonel yani sonsuza kadar devam eden bir sabittir. Bu bakımdan hesaplamalarda virgülden sonraki 2 basamağı alınmaktadır.
İşte pi sayısı rasyonel bir sayı olmadığı için virgülden sonrası sonsuza kadar gidiyor. Çünkü pi sayısının virgülden sonrasında gelen sayılar anlamlı şekilde tekrar etmiyor. Hatta o kadar karışık ki hesaplaması da bu nedenle zor oluyor. Sonuç olarak günümüzdeki verilere göre "pi sayısı sonsuzdur" diyebiliyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır.
Pi sayısı; bir dairenin çevresinin, o dairenin çapına olan oranını ifade eden bir matematik sabitidir. Yunanca çevre anlamına gelen περίμετρον kelimesinin ilk harfi olan π ile gösterilir. Pi sayısı, irrasyonel bir sayıdır. Ondalık tam bir sayı olarak bitmez (¼ = 0,25) ya da sonsuza kadar tekrar etmez (1,66666…).
Yani pi radyan eşittir 180 derece.
Pi sayısı bir dairenin çevre uzunluğunun o dairenin çapına oranıdır. Bir dairenin çevresini hesaplamak için kullanılan formül: Ç = 2*π*r 'dir. 2*r, r yarıçapı belirttiği için çapın uzunluğunu verir. Ç/2r = π'dir.
Pi Sayısını Kim İcat Etti? Bir dairenin çevresinin çapına olan oranını ifade eden pi sayısının, tarihte ilk kez Yunan matematikçi Arşimet tarafından doğru bir şekilde hesaplandığı tahmin edilmektedir.
NASA Mühendisleri veya Kozmologlar, Pi Sayısının Kaç Basamağını Kullanıyor? 14 Mart, Dünya Pi Günü olarak kutlanır. π sayısının ilk üç basamağı 3.14 olduğundan 3. ayın 14. günü Pi Günü olarak seçilmiştir. Bu tarih, ABD'de kullanılan formatla, 3/14 olarak belirtilir.
Pi Sayısını Ezberlemesi
Akira Haraguchi 3 Ekim 2006'da saat 9'da (16:28 GMT) başlayarak 16 saatte şu anki gayri resmi dünya rekorunu (100 bin basamak) elinde tutuyor. Akşam saatlerinde 83.500 basamaklı önceki rekoruna eşitledi ve ardından 4 Ekim 2006'da saat 01: 28'de 100.000 rakamıyla durana kadar devam etti.
Bazı teknik üniversitelerinde virgülden sonra 3 basamak alınıyor. Yani π=3,141 kabul ediliyor. Bazılarında ise π=3,14 kabul edilmektedir. Fakat genellikle pi sayısı 3,14 olarak alınmaktadır.
Pi sayısının meşhur yaklaşık değeri 3,14 olduğu için her yıl 3'üncü ayın 14'üncü günü 1988 yılından beri “DÜNYA Pİ GÜNÜ” olarak kutlanır. Matematikçiler için adeta bir bayram olan gün çeşitli yerlerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür.
Pi ise sonsuz ondalık basamaklı bir sayı olduğu için hangi kesrin bölümü olduğunu bilemeyiz. Kesrini bilemediğimiz sayılara irrasyonel sayılar deriz.
Bilim insanları sonsuz Pi sayısında yeni bir hesaplama rekoru kırdı. Toplamda 108 gün ve 9 saat süren hesaplama sonucu 62.8 trilyon basamak elde edildi.
Babillerden beri Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklarda pi sayısı için farklı sayılar kullanılmıştır. M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır.
Pi (π), bir dairenin çevresinin çapına oranını temsil eden matematiksel bir sabittir. Yaklaşık olarak 3,14159265358979323846'ya eşittir, ancak ondalık açılımı tekrarlanmadan sonsuza kadar devam eder. Pi, binlerce yıldır aramızda. Pi sayısının değeri ve anlamı tek başına tüm matematik tarihini yansıtır.
Sorunuzu çember özelinde mi sordunuz bilemiyorum ancak ben daha genel olarak cevaplayacağım. ardışık iki sayı arasında sonsuz sayıda ondalık sayı olduğundan pi sayısı sonsuzdur.
Belirtildiği gibi bir radyan 180/π dereceye eşittir. Dolayısıyla, radyandan dereceye dönüştürmek için 180/π ile çarpın. Tersi durumda, dereceden radyana dönüştürmek için π/180 ile çarpın. Radyan sayısı 2π 'ye bölünerek radyanlar 'dönüş'lere (tam devirlere) dönüştürülebilir.
π değeri açısal alanda 1 birim için 180 dereceye denk gelmekte. Bu bir birim değeri açıda 180 uzunlukta ise 3,14.... Değerine sahip bu sebeple 2 tane π değeri 360 Derece olur.
2π radyan veya 2 radyan dediğinde aynı terimleri kullanmazsın. Bildiğin gibi, 2π radyan 360 dereceye eşittir, fakat eğer 2 radyanla çalışıyorsan o zaman bunu dereceye dönüştürmek istersin ve bu durumda 2 x 180/π'i hesaplaman gerekir.
Pi sayısının en önemli kullanım alanı, bir dairenin ya da çemberin ya da bunlara benzer üç boyutlu geometrik şekillerin çevreleri, alanları ya da hacimlerinin hesaplanmasıdır. Ayrıca açısal hız hesaplamalarında ve frekansların dalga boylarının hesaplanmasında da pi sayısı kullanılmaktadır.
Pi sayısına ilk olarak M Ö 1650 yılında yazılmış olan Rhind Papirüsünde rastlarız. Çevrenin çapa oranı 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605 olarak tanımlanır. Ancak Babilliler bu oranı gerçeğe hiç de uygun olmayan bir biçimde 3 olarak kabul ederler.
Pi π sayısı genellikle 3,14 olarak bilinir ki bu doğrudur. Ancak pi π sayısının bir diğer ifade edilişi de p=22/7'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri