Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Şema: Piaget Kuramı nda Şema zihnin dış Dünya'da ki nesneler ve olgulara ilişkin oluşturduğu tasarımdır. Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir.
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
tepkide bulunması, gelişimi sınırlandırır. Bu nedenle, yeni obje, olay, durumları anlamak, bilmek için var olan yapıların yeniden şekillendirilmesi, biçimlendirilmesi de gerekmektedir. Mevcut şemayı yeni durumlara, objelere, olaylara göre yeniden değiştirme, biçimlendirme, şekillendirme sürecine “uyum” denir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
İlgili 37 soru bulundu
Piaget'e göre bilişsel gelişim, organizmanın doğumundan ölümüne kadar farklı gelişim aşamalarından geçerek düzenli olarak niteliksel bir değişim içine girmesidir. 1920'lerden beri Piaget çalışmalarında çocuğun zekâsını incelemiştir. Piaget'e göre zekâ, zekâ testlerinden alınan puan değildir.
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
Psikolojik uyum, kişinin çoğu zaman belirli bir davranış ya da düşünce modeli eğilimidir. Belli bir düşünce ve davranış modeli içinde olmak yaşamı kolaylaştırır. Örneğin yalan söyleyen insanların güvenilmez olduğunu düşünmek; yalan söyleyen insanların olası yalanları sonucu oluşturduğu sorunlara karşı kişiyi korur.
Özümleme, bireyin, kendinde varolan bilişsel yapılarla çevresine uyumunu sağlayan bilişsel bir süreçtir. Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir.
Uyma/Uyumsama(Akomodasyon)
Birey bazen yeni karşılaştığı durumu açıklayabilmek, anlamlandırabilmek için ya önceden var olan şemalarının kapsam ve niteliklerini değiştirerek yeni duruma uygun davranış göstermeye çalışır ya da bazen yeni şemalar geliştirir işte buna uyumsama denir.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama. Akıl yürütebilir. (Tümevarım, tümden gelim gibi). İdeal, fikir, değer, inanç geliştirebilir.
Pi- aget'e göre düşünce ve dil gibi bilişsel yetiler, biyo- lojik yapı üzerinde, fiziksel gelişime paralel, çevre ile etkileşim ve deneyim yoluyla aşamalı olarak gelişir (1). Öğrenme, bireyin çevresi ile etkileşimi sonucu kazandığı değişikliklerdir.
Duyu reseptörlerinin miktarı değişmeyen uyarana karşı daha az tepki vermesine ise duyusal uyum denir. Bir odada sürekli çalışan havalandırmanın sesini bir süre sonra fark etmemek alışmaya örnek olarak verilebilir.
Ayrıca Piaget korunumu, düşünce gelişim süreci açısından bir dönüm noktası olarak görmektedir (Çapri ve Çe- likkaleli, 2005, 79). Korunum, bir nesnenin görünümü değişse de sayı miktar, ağırlık, hacim gibi belli özelliklerinin değişmemesidir.
Uyum Sağlama Nedir? "Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının değişen koşullara göre ayak uydurabilmesi, aynı zamanda mücadele ve değişim gerektiren durumlarda esnek davranabilmesidir."
Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması
Bir organ veya organizmanın herhangi bir kısmının, bulunduğu ortamda yaşamasına izin veren uyum özelliklerine “ekolojik uyum” adı veriliyor. Bu uyum özellikleri sayesinde canlı, başarılı şekilde yaşamını sürdürebilir.
gelişir. Piaget'nin düşüncelerinin temelinde, bireyin zihinsel gelişimine sebep olan üç süreç vardır. Yani, şemaların nasıl geliştiğini, öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini Piaget üç kavramla açıklamıştır: özümleme (assimilation), düzenleme/uyumsama (accommodation) ve eşitleme /dengeleme (equilibration).
Sosyal uyum, toplulukların birlikte yaşama arzusu duydukları ve karşılıklı etkileşim yoluyla çeşitlilik içinde bir bütünlük oluşturdukları sürece karşılık gelmektedir.
Bir yaşam olayına bağlı olarak gelişen, depresif ya da kaygı belirtilerinin ön planda olduğu olumsuz ruhsal durumlardır. Bu yaşam olayları, herkes için olmasa da stres yaratma potansiyeli olan olaylardır. Örneğin, emeklilik, boşanma, iflas, işten atılma, aldatılma gibi.
Piaget, işlem terimini mantıksal düşünme olarak tanımlamaktadır. Bu dönemde çocuğun eylemleri düşüncelere dayalıdır fakat belli bir mantıksal düşünceden de yoksundur. Bu nedenle bu dönem “işlem öncesi” olarak adlandırılır.
Piaget, 'işlem' (operation) terimini mantıksal düşünme anlamında kullanmaktadır. Bu dönemde mantıksal düşünme gelişmemiştir. Çocuğun eylemleri düşünceye dayalıdır, ama yetişkinlerde görülen anlamda bir mantıktan söz edilemez. Bu nedenle; bu dönemdeki çocuğun düşüncesi, 'işlem öncesi' olarak değerlendirilir.
Teori, Piaget'in tek başına yürüttüğü gözlemlere ve topladığı verilere dayandığı, bu yüzden de kendi öznel yorumunu içerdiği için de eleştirilmiştir. Ayrıca Piaget, çocukların entelektüel gelişimi hakkındaki genel ilkeleri çıkartırken kendi çocukları ve meslektaşlarının çocukları üzerinde incelemelere başvurmuştur.
11 yaş ve sonrası dönemi kapsar. Bu dönemde bireyin ayırt etme, değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hayal kurma, soyut kavramları algılayabilme gibi becerileri gelişir. Genelleme, tümdengelim, tümevarım gibi zihinsel işlemler yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri