2) [CYL]: (CYL) ya da (SİL) olarak adlandırılan değer gözünüzde astigmatizma olduğunu belirtir. Bu değer (+) ya da (-) olabilir. Bu değer genelde -/+0,25 ten -/+6,00 ya kadar olabilir. Eğer bu alan boşsa gözünüzde astigmatizma yok demektir.
SPH, CYL ve AXE olarak bilinen bu değerler, reçetelerde gözlerin problemleriyle alakalı birçok değeri bize sağlmakatadır. Örneğin kişinin SPH değeri (+) ise hipermetrop, (-) ise miyop olduğu belirtilir. Burada bulunan değere boş ya da (Plan) yazılmış ise kişinin gözünde sferik bir bozukluk yok demektir.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Astigmat için verdiğimiz gözlükleri reçete üzerinde tanımlarken iki değeri kullanırız. “Silindir” astigmatın yani yamukluğun büyüklüğünü belirtir, “Aks” ise bu yamukluğun hangi yöne olduğunun göstergesidir.
C ya da CYL olarak da bilinen astigmatın, CYL oranı kişinin astigmat derecesini gösterir. Bu değerler, (+) ya da (-) olarak gösterilebilmektedir ve genellikle -/+ 0,25'ten -/+ 6,00'ya kadar olabilir. Eğer bu alan göz reçetelerinde boşsa, reçete sahibi olan kişinin astigmatizma olmadığı anlaşılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Gözlük reçetesi okuma
Göz numaralarının sol tarafında bulunan R> RİGHT > Sağ göz numarasıdır. Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar sağ göze ait göz numaralarıdır. Yine göz numaralarının sol tarafında bulunan L> LEFT> Sol göz numarasıdır.Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar ise sol göze ait numaralardır.
Açı yani aks bu silindirik değerin gözlükte hangi açıda yerleştirileceğini söyler. Örneğin -1.0 -1.0 aks 180 derece olarak yazılan bir camda -1.0 miyop -1.0 astigmat vardır ve astigmat değeri 180 dereceye yerleştirilmelidir.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Gözde SPH değeri ise normal bir kişide 0 ile 180 aralığında olmalıdır. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekmektedir. Miyop hastalarında, miyop ve astigmat göz derecesinin en çok-2.00 derece olması gerekir.
2) [CYL]: (CYL) ya da (SİL) olarak adlandırılan değer gözünüzde astigmatizma olduğunu belirtir. Bu değer (+) ya da (-) olabilir. Bu değer genelde -/+0,25 ten -/+6,00 ya kadar olabilir. Eğer bu alan boşsa gözünüzde astigmatizma yok demektir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
1.75 astigmat nasıl görür? Göz numarası 1.75 olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık görebileceği için günlük hayatta astigmat gözlüğüne ihtiyaç duyabilir.
Yeni reçetelerde de genellikle R ve L ibaresi kullanılıyor. S ya da SPH olarak da geçebilir. Bu değerler, MİYOP veya Hipermetropluk derecesini gösterir. Bu değer (+) ise; hipermetrop, (-) ise, miyop olduğunuzu gösterir.
Astigmatlı kişiler bir şekle sabit baktıklarında yatay ve dikey çizgileri eşit görmezler. Nesneleri genişlemiş, uzamış ve bulanık görürler. 0.50 astigmat veya 0.75 astigmat gibi düşük dereceli astigmatizm genellikle belirti vermezken, yüksek dereceli astigmatizm ciddi görme sorunlarına neden olabilir.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Açlık kan şekeri tanım olarak, en az gecelik 8 saatlik açlık sonrasında sabah kanda aç olarak ölçülen glukoz düzeyini ifade eder. Sağlıklı kişilerde, sabah ölçülen açlık kan şekerinin 70 – 100 mg/dl arasında olması normal kabul edilir.
Astigmat, nesnelerin net ve düzgün görülmemesine neden olan ve toplumda oldukça sık karşılaşılan bir göz bozukluğudur. Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir.
Yakından bakarsanız, gözlüğün iç tarafına basılmış üç adet rakam görürsünüz. Bu rakamlar genellikle çerçeve sapların (gözlüklerinizi kulaklarınızın arkasında tutan çerçevelerin uzun sapları) birinin iç yüzeyinde görünür.
Göz muayenesinde biz göz doktorları görme düzeyi ölçümü ile başlayıp, kapaklar, konjonktiva, kornea, ön kamara, iris, lens, vitreus, retina, görme siniri, beyine uzanan görme yolları başta olmak üzere birçok bölgeyi muayene edip bu bölgelerin fonksiyonlarını ölçüyoruz.
-1.75'lik bir gözlük numarası, uzaktaki bazı nesneleri görmek için biraz daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu gösterir. Spesifik olarak, araba kullanırken televizyon, nesneler veya uzaktaki insanları izlemek gibi durumlarda gözlük ihtiyacı duyabilirsiniz.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Bu ölçüm retinoskop adı verilmekte olan ışıklı bir el aleti ya da gözün yaklaşık olarak odaklanma gücünü değerlendiren bir otomatik alet kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca buna ek olarak kişinin tepkilerine dayanarakta, en net görüşü sağlayan lensler belirlenir.
0,50-1,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri
Bu kişilerin gözlük takmasına gerek yoktur ama ileriki yıllarda oluşabilecek ilerlemelere karşı düzenli göz muayenesi şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri