Yapaycılık, Piaget'in Bilişsel Gelişim Dönemlerinden Sezgisel Düşünce Alt Evresi 4-7 yaş aralığını kapsayan dönemde ortaya çıkar. Yapaycılık, doğa olaylarının doğal olmayan yollarla açıklanmasıdır. Gece, gündüz, yağmur, deprem vb. her şey birileri tarafından yapılır.
piaget' e göre yapaycılık ( artifikalizm) , çocukların mantıklı düşünebilme yetisine sahip olmadıklarının doğal bir sonucudur. çocukların ilkel yollarla akıl yürütmesidir.
Yapaycılık: Çocuğun gökyüzü, dağ gibi doğal nesneleri bir insanın yarattığına; deprem, heyelan gibi doğa olaylarına ise bir insanın neden olduğuna inanmasıdır. Örneğin, çocuk dışarısı çok rüzgarlı ise bunu birisinin çok güçlü şekilde üflemesine bağlayabilir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Çocukların dünyayı anlamaları için gerekli bilgilerin örgütlenmesi ve gelişimsel olarak bu örgütlenme süreçlerinde görülen değişiklikler Piaget'in ilgi alanıdır. Kuramının temeli ise, bireyin dünyayı anlamasını sağlayan bilişsel süreçlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Bilişsel gelişimi etkileyen ilkeleri de şöyle belirlemektedir. (1) Olgunlaşma; (2) Yaşantı; (3) Uyum; (4) Örgütleme ve (5) Dengeleme. İnsan yavrusu, bir takım davranış biçimlerini kalıtımla hazır olarak getirmeseydi, karmaşık, bir organizma haline nasıl gelebilirdi?
Yapaycılık, Piaget'in Bilişsel Gelişim Dönemlerinden Sezgisel Düşünce Alt Evresi 4-7 yaş aralığını kapsayan dönemde ortaya çıkar. Yapaycılık, doğa olaylarının doğal olmayan yollarla açıklanmasıdır. Gece, gündüz, yağmur, deprem vb. her şey birileri tarafından yapılır.
Benmerkezcilik, her şeyde kendini esas almak, kendi fikirlerinin önde tutulması ve diğerlerinin görüş ve düşüncesinin farklı olabileceğini anlayamamak anlamına gelir.
Pi- aget'e göre düşünce ve dil gibi bilişsel yetiler, biyo- lojik yapı üzerinde, fiziksel gelişime paralel, çevre ile etkileşim ve deneyim yoluyla aşamalı olarak gelişir (1). Öğrenme, bireyin çevresi ile etkileşimi sonucu kazandığı değişikliklerdir.
Sembolik oyun, okul öncesi dönemde baskın olmaya başlamaktadır. İki yaşından itibaren emeklemeye ve yürümeye başlayan çocuk araştırma ve tanımaya yönelik oyunlara yönelir. Çocuk gerçek yaşamda karşılaştığı olay ve nesneleri oyunlarına taşımaktadır ve oyunlarında taklit davranışı gözlenmektedir.
Ayrıca Piaget korunumu, düşünce gelişim süreci açısından bir dönüm noktası olarak görmektedir (Çapri ve Çe- likkaleli, 2005, 79). Korunum, bir nesnenin görünümü değişse de sayı miktar, ağırlık, hacim gibi belli özelliklerinin değişmemesidir.
İşlem Öncesi (Pre-operational) Dönem (2-7)
Bu yaşlardaki çocuklar kendi görüşlerinin olabilecek tek görüş olduğuna inanırlar, çevrelerindekilerin kendilerininkinden daha farklı bakış açılarına sahip olabileceklerini anlayamazlar. Animizm (canlandırmacılık) vardır. Tersine çevirememe.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
Pİaget'ye göre zeka, uyum sağlayabilme, bireyle çevresi arasında denge sağlayabilme ve zihinsel faaliyettir (Ginsburg ve Opper, 1969). Piaget, bilişsel gelişimin doğuştan gelen üç temel eğilimden, yani uyma (accomodation), özümleme (assimilation) ve dengeden (equilibrium) etkilendiğini öne sürmektedir (Usha, 2001).
İşlem Öncesi Dönem çocukta animizm sıkça görülür. 'Animizm', doğadaki cansız nesnelere canlıymış gibi davranmak olarak tanımlanabilir. Bu dönemde çocuk bebeğiyle konuşur ve onun da konuştuklarını anladığını düşünür.
Geçmiş çağlardaki "Dünya'yı evrenin merkezi kabul etme" anlayışı ve "yalnızca gözümle gördüğüme inanırım, Dünya düzdür" anlayışı insanlardaki egosantrizm eğiliminin örnekleri olarak gösterilir. Aynı şekilde evrende canlıların yalnızca yeryüzünde olduğu görüşü de benmerkezcilik kapsamında değerlendirilebilir.
Ben-merkezcilik, aynı zamanda kişinin her şeyde kendi mantığına ve duygularına göre hareket etmesini de içerir. Ben-merkezli kişiye göre dünyanın merkezinde kendisi vardır ve diğer her şey onun etrafında döner. Herkesin onunla hemfikir olduğuna dair bilişsel yanılgılara sahiptir.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Majik düşünce: Sadistik-anal döneme ait bir düşünme biçimidir. Kişi herhangi bir şeyin yalnızca düşünerek gerçekleşebileceğini sanır. Bu nedenle hastalar agresif düşüncelerinden çok korkarlar. Süperegoda değişiklikler: OKB'lilerde tabu sayılan düşünce ve davranışlar çok fazladır.
Animizm ya da Canlandırmacılık (Latince: Anima, ruh, hayvan hayatının ilkesinden, Fransızca: Animisme), 1. Doğanın bir bütün olarak ve her varlığın teker teker maddi varlığının ötesinde bir de ruha sahip olduğunu kabul eden görüş.
Algısal perspektif alma: Diğer kişinin bakış açısından durumu algılama, Bilişsel perspektif alma: Diğer kişinin düşünce ve niyetlerini anlama, Duygusal perspektif alma: Diğer kişinin duygularını fark etme. Empati ve ben-merkezcilik birbirleriyle bağdaşmaz.
yazarlarınca hazırlandı. Piaget'in bilişsel gelişim teorisi, bilişsel gelişimin bebeklikten yetişkinliğe dek uzanan dört dönemde gerçekleştiğini öne süren teoridir.
Piaget, işlem terimini mantıksal düşünme olarak tanımlamaktadır. Bu dönemde çocuğun eylemleri düşüncelere dayalıdır fakat belli bir mantıksal düşünceden de yoksundur. Bu nedenle bu dönem “işlem öncesi” olarak adlandırılır.
Gelişimi bir dizi süreksiz evreler olarak gören organizmik kuramcılar Freud'u Piaget'yi, Gesell'i, Erikson'u ve Kohlberg'i içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri