Özümleme, bireyin, kendinde varolan bilişsel yapılarla çevresine uyumunu sağlayan bilişsel bir süreçtir. Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir.
Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir. Ör:Çocuk Elma şemasına sahiptir fakat yeşil ekşi elma görünce bunu ayrı bir şema olarak oluşturuyor ise.
Uyma/Uyumsama(Akomodasyon)
Birey bazen yeni karşılaştığı durumu açıklayabilmek, anlamlandırabilmek için ya önceden var olan şemalarının kapsam ve niteliklerini değiştirerek yeni duruma uygun davranış göstermeye çalışır ya da bazen yeni şemalar geliştirir işte buna uyumsama denir.
Özümleme, çocuğun karşılaştığı yeni uyaranları sahip olduğu bir şemaya uygun görüp yerleştirmesidir. Daha önce topla oynamış bir bebek portakalla ilk karşılaştığında onu top olarak görecek, onunla oynayacaktır.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
İlgili 39 soru bulundu
Bireyin karşılaşmış olduğu yeni bir durumu veya nesneyi, daha önceden meydana getirdiği mevcut şema üzerinden, var olan bilgiyle değerlendirerek uyum sağlaması özümleme olarak bilinir.
Örneğin hayatında ilk defa katır gören bir çocuk, katırı at zanneder. Çünkü atı daha önce görmüştür. İki hayvan birbirine benzediği için hafızadaki ''at bilgisi'' ile ilk defa görülen katır birleştirilir. Buna psikolojide özümleme denir.
Özümleme, asimilasyon veya anabolizma, basit yapıdaki moleküllerin, daha karmaşık yapıdaki moleküllerin sentezinde kullanılması ve bunlara ilişkin kimyasal değişimlerdir. Metabolizmanın "yapım faaliyetleri" olarak da tanımlanabilirler.
ÖZÜMLEME: Çocuğun karşılaştığı yeni durumu kendisinde önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir. 2. UYUMSAMA (DÜZENLEME): Çocuğun mevcut şemasını yeni duruma göre yeniden biçimlendirme sürecidir. İlk yaşantılar daha çok düzenleme içerir. Yetişkinler daha çok özümleme, daha az düzenleme yapar.
Pİaget'ye göre zeka, uyum sağlayabilme, bireyle çevresi arasında denge sağlayabilme ve zihinsel faaliyettir (Ginsburg ve Opper, 1969). Piaget, bilişsel gelişimin doğuştan gelen üç temel eğilimden, yani uyma (accomodation), özümleme (assimilation) ve dengeden (equilibrium) etkilendiğini öne sürmektedir (Usha, 2001).
Pi- aget'e göre düşünce ve dil gibi bilişsel yetiler, biyo- lojik yapı üzerinde, fiziksel gelişime paralel, çevre ile etkileşim ve deneyim yoluyla aşamalı olarak gelişir (1). Öğrenme, bireyin çevresi ile etkileşimi sonucu kazandığı değişikliklerdir.
Piaget, çocukların asimilasyon (özümleme) ve akamodasyon (kendini uydurma) şeklinde adapte olduklarını ifade eder. Asimilasyon (özümleme), çocuğun sahip olduğu düşünce ve alışkanlıkların içine yeni nesneleri katmasıdır. Çocuk asimilasyonda mevcut olan şemayı yeni deneyime uygulamaya çalışır.
Psikolojide “adaptasyon” terimi, bireyin ruhunun, çevresel rahatsızlık hissetmeden ve çevre ile çelişki hissetmeden çeşitli çevresel gereksinimlere uyum sağlama kabiliyeti anlamına gelir.
Ağırlık korunumu (nesnenin şekli değişse bile ağırlığı aynıdır) /9-10 yaş. Uzunluk korunumu (çubukların şekli değişse bile uzunluğu değişmez) /7-8 yaş.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Yadımlama büyük moleküllerin yıkılarak küçük moleküllere parçalandığı reaksiyonlar olmaktadır. Bu reaksiyonlara örnek olarak solunum reaksiyonlarını vermek mümkündür. Metabolizmanın düzenli çalışması yapım ve yıkım faaliyetleriyle oluştuğundan yadımlama yıkım faaliyetini yerine getirmektedir.
Metabolik faaliyetler anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. ✔ Anabolizma: Hücrede gerçekleşen yapım reaksiyonlarıdır. Özümleme ya da asimilasyon reaksiyonları da denir.
Özümsemek Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Edinilmiş olan bilgileri bireyin öz malı durumuna getirmek.
Bir birey ya da bir nesnenin kümenin tamamıyla bütünleşmesi ve onun özelliklerini özümsenmesi özdeşleşme şekilde ifade edilir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
11 yaş ve sonrası dönemi kapsar. Bu dönemde bireyin ayırt etme, değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hayal kurma, soyut kavramları algılayabilme gibi becerileri gelişir. Genelleme, tümdengelim, tümevarım gibi zihinsel işlemler yapılabilir.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Asimilasyon kültürel uyumun en aşırı halidir.” Bu tanımlardan da görüleceği üzere asimilasyon kavramı entegrasyondan çok farklı olmakla birlikte çok uç bir durumu işaret etmekte olup ülkeye gelen topluluğun eritilerek yok edilmesini içeren tamamıyla tek yönlü olarak gerçekleşen bir olgudur.
Ertelenmiş taklit, bir kişinin davranışını taklit etmek ile sınırlı iken 6 hafta kadar erken bir dönemde başlayabilmektedir. Nesnelerle yapılan hareketleri taklit ise 6-9 aylık bebeklerin gelişen motor kapasiteleri ile ortaya çıkmaktadır. 12-18 aylık bebekler ise ertelenmiş taklidi daha yetkin bir şekilde kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri