SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
SRC 3 Belgesi
Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
Tüm ticari araçlar için SRC belgesi gereklidir. Kamyonet, minibüs, otobüs ve treyler gibi ticari araçlar yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm sürücülerin alması gereken SRC belgesi, ulaşım operatörlerini eğitmeyi, tescil ettirmeyi ve ulaşım sektöründe standartları yükseltmeyi amaçlıyor.
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker veya hafif yükler taşıyan şirket minübüs araçları kullanan sürücüler ile, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.
İlgili 39 soru bulundu
Src belgesi kimlere gerekmez? Yukarıda src belgesini kimler alır yazımızdan da anlaşılacağı gibi bu belgeyi yalnızca ticari amaç ile kullanan sürücüler alır. Örneğin hususi bir otomobil ya da ticari bir amaçla yük taşımacılığı yapmayan kamyonetleri kullananlarında bu belgeyi almalarına gerek yoktur.
Hafif Ticari Araç Kullanmak İçin Gerekli Belgeler
Ticari araçların yük taşımacılığı yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu çeşitli belgeler vardır. Ayrıca tüm ticari araçları kullanmak için SRC belgesi zorunluluğu vardır.
4X2 de olsa 4x4 de olsa Pick up grubu araçlar ruhsatlarında kamyonet geçiyorlar. Ülkeye giriş vergileride bu yönde. Hatta vizeleride bu sebeple her yıl. Ancak bazı picup ların 4x4 diye mtv leri arazi taşıtı olarak değerlendiriliyor.
Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir. Ticari araçlar ticarette kullanıldığı için vergisi çok daha yüksektir.
Bilindiği üzere pikap türü araçlar tek kabinli veya çift kabinli kamyonet tipi araçlardır.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır. SRC belgesi olmadan araç kullanılırsa cezanın yanında taşıtta görevli memurlar tarafından bağlanır.
Buna göre; 2023 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420 TL., işletmeye ise 3.585 TL. olmak üzere toplam 5.005 TL.
Hangi araçlarda SRC gerekir? Ticari amaçlı yük ve yolcu nakli yapan araçları kullanan şoförlerin, SRC belgelerinin olması gerekiyor. Araç ruhsatında ” hususi ” yazmasının bir önemi yoktur. Eğer ruhsatta hususi yazıyorsa ve araç boşsa, SRC aranmaz.
SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüye 1414 TL, ruhsat sahibine 3570 TL idari para cezası ayrıca aracın kayıtlı olduğu yetki belgesi sahibine 1300 TL uyarı cezası, toplamda 6284 TL ceza kesilir.
B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var. Bu demek oluyor ki kamyonet ile yurt dışına çıkılması durumunda b sınıfı sürücü belgesi ve src 3 belgesi ile çıkış yapabilirsiniz.
Hafif ticari araçlar kamyonet, Van (Panelvan), Minibus ve Pickup olmak üzere dört ayrı segmente ayrılır.
ruhsatta hususi kamyonet olarak geçer. ruhsatı ticari olarak çıkartırsınız ama K-2 belgesi alma zorunluluğu var. oda bayaa masraflı bir iş.
Tamamen yenilenerek ticari araç ürün gamının lüks pick-up modeli olarak Mayıs ayında Türkiye'de pazara sunulan Ranger modeli de Comvex'in en çok ilgi çeken modelleri arasında yerini aldı.
Pikapların kasasının uzunluğu, iki aks arası mesafenin yarısından daha uzunsa 87.04 gtip numaralı kamyonet, kasanın uzunluğu iki aks arasındaki mesafenin yarısından daha kısa olursa 87.03 gtip numarası ile binek otomobil olarak adlandırılmaktadır.
Toyota Hilux, Toyota'nın ürettiği pick up modelidir. Toyota Hilux arazide kullanım için tasarlanmış 4x2 ve 4x4 çekişlerinle arazide kullanım içinde uygundur. Toyota Hilux, yollarda kullanım için uygun bir kamyonettir.
Içisleri Bakanligi'nin son düzenlemesi ile birilikte sehir içinde okul servisleri haricinde yük ve yolcu tasimaciligi yapanlardan SRC belge zorunlulugu kaldirildi. Ancak sehirlerarasi yük ve yolcu tasimaciligi yapanlar için SRC Belgesi gerekliligi devam ediyor.”
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren tüm ticari sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Sürücü ister kendi aracı ile yük veya yolcu taşısın ister başkasının adına yük veya yolcu taşısın SRC belgesi almak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri