Some noktalarına göre aliyman ve kurpların işaretlemesi yapılır (piketaj). Her 20-25 m de (maksimum 50 m) piketaj kazığı çakılır. -Araziye çakılan kazıklar üzerinde boykesit ve enkesitler için arazi ölçüleri yapılır. Hem kot okumaları hem de yatay konum ölçmeleri tüm piketaj kazıklarında yapılır.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
Karışık enkesitlerde de arazi çizgisi ile platform çizgisinin kesiştiği nokta geçit noktası olarak adlandırılır. Geçit yerindeki (A ve C noktaları arasındaki) enkesitler karışık (hem yarma hem de dolgu bulunan) enkesitler olurken, geçit yeri dışındaki en kesitler tam yarma ya da tam dolgu enkesitleridir. verilir.
BOYKESİT Ulaşım yollarının eksenlerini izleyen bir kesitin açılımı boykesit diye adlandırılır. Boykesitler üzerinde arazinin durumunu belirleyen arazi çizgisi, geçkide belirlenen noktaların kotları ve başlangıca uzaklıkları gösterilir.
Some noktasından her iki tarafa ( t ) kadar gidilerek To ve Tf noktaları bulunur. Bunlardan A'ya yakın olana To, B'ye yakın olana Tf ismi verilir. Bu iki nokta hem teğetlerin hem de yatay kurbanın üzerinde yer alan geçiş noktalarıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kret Noktası, Kret Çizgisi: Yarmalarda yarma şev düzleminin arazi ile kesiştiği noktaya kret noktası, bu noktanın geometrik yerine de kret çizgisi denir.
Havva Eylem POLAT. Minimum kurp yarıçapı belirlenen proje hızında yatay kurbu sınırlayan bir değerdir.
Farklı eğime sahip olan iki kırmızı çizgi kolu arasına, motorlu taşıtların ani düşey ivmelere maruz kalmalarını önlemek amacıyla, boykesitte yerleştirilen eğriler düşey kurba olarak tanımlanır.
Lase: Kısa mesafede yükselmek gerektiğinde birbirini kısa aralıklarla izleyen çok sayıdaki küçük yatay kurplar ile oluşturulan yol kesimidir.
Boyuna kesit doğrultusuna dik, sağ ve sol yana doğru belirli genişlikte enine kesitler alınır. Kesiti çıkarılacak hat üzerinde eğimin değiştiği noktalara ve gereken duruma göre 25, 50, 100 m de bir kazık çakılır. Bu kazıklara başlangıçtan itibaren numara verilir ve başlangıca olan uzunlukları ölçülür.
brükner ya da brükner eğrisi kümülatif kazı dolgu durumunu gösteren bir eğridir. yani her kesit deki kazı ve dolgu hacimleri toplanır. bu toplama işleminde kazı pozitif, dolgu ise negatif değerlidir. herneyse bunlar kümülatif şekilde her kesitde toplana toplana bir tablo oluşturulur.
Kavela (kavalye veya kavilya olarak da bilinir), halat dikişi için halat ucundaki kolları açmaya ve düğüm çözmeye yarayan, ayrıca geçici bir tutacak olarak da kullanılabilen, kama şekilli bir denizci aracıdır.
Herhangi iki eşyükselti çizgisinin tek bir eğim değeri verecek düz bir doğru parçası ile birleştirilmesi sonucu sıfır çizgisi elde edilir. Belirlenen iki nokta için (A ve B gibi), aradaki eşyükselti eğrilerinin aynı eğimi verecek doğru parçaları ile birleştirilmesi de sıfır poligonunu oluşturmaktadır.
Boykesitte: -Geçki üzerindeki noktaların kotları -Noktaların başlangıca uzaklıkları -Boyuna eğim -Kurbalar -Arazinin zemin durumu -Yer altı suyu durumu -Menfez, köprü -Diğer ulaşım yapıları ile kesişmeler gösterilir. “siyah kot” denir.
Boykesitte, yatay eksen ölçeği düşey eksen ölçeğinin 10 katı olarak alınmaktadır. Ayrıca, düşey ölçek geçkinin uğradığı tüm kotları kapsayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Her enkesite ait arazi üzerindeki geçki kot değeri boykesitte yerleştirilir.
Bir yolun arazide, yeryüzünde izlediği doğrultuya geçki, yol geçkisi denir. Bu doğrultu, iki noktayı birbirine bağlamak için pek çok çeşit var gibi görünse de esasında çeşitli engel ve zorluklar nedeniyle azdır.
“A Tipi Orman Yolları”, trafik şeridi genişliği 6 m ve kenar hendeği genişliği 1 m olmak üzere toplam genişliği 7 m olan ana yollardır (Şekil 1b).
Gedik; Dar ve derin boyunlara denir.
Platform: Yolun kaplama (şeritler) ve banketlerden oluşan genişliğinin tümüne platform genişliği denir. Kenar Hendek: Yolun yarma kesimlerinde banket ile yarma şerit arasında uzanan ve yol platformu ile yarma şevine gelen yağmur sularının toplanıp aktığı üçgen veya yamuk kesitli kanaldır.
DEVER NEDİR? Yola enine doğrultusunda verilen eğime dever denir. Dever, demiryollarında 'mm' cinsinden (dış kenarın yükseltilme miktarı), karayollarında '%' cinsinden (yol enine eğimi) verilir. Savrulmanın olabilmesi için F1>F2 olmalıdır.
Merkezkaç kuvvetleri karşılamak ve zararsız hâle getirmek için yatay kurplarda dış ray dizisinin iç ray dizisine nazaran belirli bir miktarda yükseltilmesine dever denilmektedir.
Kurp (Kurba): Yol geçkisinin eğri kısımlarına yatay kurp denir. Yatay bir kurp, aliymanı izleyen klotoid veya benzeri bir geçiş (birleştirme) eğrisi ile daire yayından oluşur. Basit yatay kurplar iki aliymanı birbirine bağlamak için kullanılır.
Rakortman:Yön veya eğim değişikliklerini güvenlik ve konfor gereksinimlerine uygun bir süreklilik ve hızda gerçekleştirmek amacıyla kullanılan doğru ve eğridir.
Dever yol enkesitine üç şekilde uygulanabilir: a) Yolun eksen hattı sabit tutulup; iç kenar düşürür dış kenar yükseltilir, b) Yolun iç kenar hattı sabit tutulup; eksen hattı ile dış kenar yükseltilir, c) Yolun dış kenar hattı sabit tutulup, iç kenar ve eksen hattı düşürülür.
2 . Kurplar iki gruba ayrılır. Yolun eksenine göre ve km artış istikametinde kurbun merkezi sağda olan kurplara sağ kurp, solda olan kurplara sol kurp denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri