Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Rutubet Kokusu Neden Olur? Soğuk havaların yaşandığı sonbahar ve kış mevsiminde oluşabilen rutubet kokusu, küf sporlarının çoğalmasından dolayı ortaya çıkıyor. Kötü ve belirgin olan rutubet kokusu, kıyafetlerden kumaşlara, binalardan duvarlara kadar farklı alanlarda görülebiliyor.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
İlgili 25 soru bulundu
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Rutubet kokusu zamanla baş ağrısı, baş dönmesi, burun tahrişi, yorgunluk ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olduğu için acilen çözülmesi gereken konuların başında geliyor. Kimi zaman duvar köşelerinden gelen rutubet kokusu kimi zaman da kıyafet dolaplarında kendini gösterebiliyor.
Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Kokuları yok edebilmek için yatağın üzerine karbonat serpiştirdikten sonra 30 dakika boyunca beklemelisiniz. Daha sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyebilirsiniz. Karbonatlar doğal koku giderici olarak kullanılabilir ve yataktaki her türlü kokuyu hızlıca giderir.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Doğalgazın yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, mevcut havadaki nem miktarına katkıda bulunabilir. Özellikle kapalı bir alanda doğalgaz yanıyorsa, su buharı ortamda yoğunlaşabilir ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo veya mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda daha belirgin olabilir.
Rutubet bilhassa çok bir uzun süre boyunca kapalı kalan mekanlarda çürük meyve kokusuna benzer kesif bir koku yaratır. Bu meydana gelen kötü kokudan en çok da dolap içleri nasibini alır. Bu kötü kokunun dışında ayrıca duvar köşelerinde ve özellikle pencere diplerinde küflenme meydana gelebilir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
Evin rutubetli olması durumunda kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kendi gidererek bunun için yaptığı masrafı kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
Bazı kişilerde öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi daha birçok sorunlara yol açabilir. Küf kokusu asla hafife alınmamalıdır. Küf kokusu solunum yollarına aşırı zarar verebilir. Bu ortamda yaşamaya ya da devamlı maruz kalınması halinde kişide astım krizleri bile ortaya çıkabilir.
Tavanlarımızdaki küfün temel nedeni nem ve yalıtım problemleridir . Tavanın nem alması veya evdeki nemin dışarıya atılamaması sonucu küfe ortam hazırlanmış olur . Kış aylarındaki nem çekme rutubet gibi problemler yaz ayları başlamasıya daha çok küf olarak belirir .
Rutubet giderici ortamdaki nemi içine hapseden tabletler aracılığı ile nemin azalmasına yardımcı olur. Rutubet giderici cihazlar, kullanımı kolay ve pratik ürünler arasında yer alır. Bulunduğunuz ortamın nem oranını dengelemek için ekonomik bir yöntem arıyorsanız rutubet giderici ürünler kullanabilirsiniz.
Havadaki nemi kontrol etmek ise aslında bir kaya tuzunun kullanımı kadar basit olabilir. Nem birikmesini engellemek için bir kaya tuzunu bir kaba yerleştirin ve altına delikler açın.
Sirke ise insanlığın kokuyla mücadele konusunda yıllardır kullandığı en eski yöntem olmasıyla ünlenmiştir. Mobilyalarınızın alt kısımlarına koyacağız sirke dolu bir kap ortamdaki küf kokusunu içine çekerek, ortamdaki rutubeti ortadan kaldıracaktır.
Küflenmeye sebep olan küf mantarları, doğada bulunan on binlerce mantar arasında yer alır. Öyle ki mantar dendiği zaman akla ilk gelen mantar türü ağaçların diplerinde oldukça sık rastlanan şapkalı mantarlardır.
Onunla gücünü yitirmiş küf lekesini zımparalayın. Bunun ardından, son olarak zımparaladığınız bölgeyi güvendiğiniz daha öncesinde sizi yanıltmamış olan bir çamaşır suyu gibi yüzey temizleyicisiyle temizleyin. Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Toz akarları ve mikroplar nemli ortamlarda hızla çoğalıyor. Nem; romatizma rahatsızlıkları da olumsuz etkiliyor. Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri