Elektrikle çarpılmak için akımın vücuttan geçerek + ve - kutuplar arasındaki devreyi tamamlaması gerekir. Pil, batarya, ve akümülatörler doğru akım üretirler. Doğru akım 20-30 volttan sonra çarpılma hissi vermekte ancak tahribat yapmamaktadır.
Evlerde kullanılan piller genellikle 1,5 Voltluk dediğimiz düşük gerilime sahip pillerdir. Bu pillerin elle tutulması durumunda elektrik çarpması mümkün değildir, ancak elektrik çarpmasına etkiyen farklı durumlar mevcut ise çarpma hissi yaşamanız mümkündür.
Daha çok telefon, tablet, televizyon gibi elektronik aletlerle haşır neşir olanların ve elektronik ortamlarda bulunan kişilerin vücutta elektriklenme yaşadığı görülmüştür. Bununla birlikte sinir sistemine bağlı olarak da vücut statik elektrik yüklenir.
Piller, hücre içinde meydana gelen kimyasal reaksiyon sayesinde elektrik enerjisi üretirler. Bu reaksiyonu gerçekleştirmenin anahtarı elektronların hareketidir. Elektronlar hareket halindeyken elektrik üreten negatif yüklü parçacıklardır.
250 yıllık gelişiminden beri piller en pahalı enerji kaynakları arasında yer almaktadır, ayrıca bünyesinde çok pahalı ürünler hatta bazen cıva, kurşun, nikel gibi riskli kimyasallar bulundurmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Lityum-İyon pillerin nominal voltajı 3.6 veya 3.7 volttur. Peki nominal voltaj neden 3.6 volttur ve ne anlama gelmektedir. Lityum-İyon pillerde nominal voltaj tamamen dolu bir pilin nominal deşarj akımıyla tamamen boşaltıldığında, deşarjdaki ortalama voltajdır.
Pillerde elektrik akımının iletilmesini sağlayan yükler kimyasal tepkime sonucu oluşur yani elektrik enerjisi kimyasal enerjiden üretilir. Bir pilin ana bileşenleri genellikle iki farklı tür metalden yapılan iki elektrot (Katot ve anot olarak isimlendirilir.)
Kimyasal enerjinin dönüştürülmesi ve elektrik enerjisi elde edilmesi mantığı ile çalışan ve sabit olmayan, enerji depolama ürünlerine pil adı verilir. Piller, primer yani tek kullanım imkânı sunanlar ve sekonder yani şarj edilerek birden fazla kez kullanılabilenler olarak iki ana gruba ayrılır.
ATIK PİL: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir.
Pil , düşük elektrik enerjisi üreten elektrik kaynağıdır. Kullanıldığı yere göre pilin büyüklükleri ve enerjileri farklı olabilir. Kol saatlerindeki ,TV kumandalarındaki , radyolardaki piller farklı büyüklükte olabilir. Bazı araçlarda birden fazla pil kullanılır.
Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
Voltaj silahtır, akım kurşundur. Dolayısıyla voltaj miktarı da, bir elektrik akımının ölümcüllüğü hakkında size bilgi verebilir. En nihayetinde canınızı acıtacak veya sizi öldürecek düzeyde akımın vücudunuzdan geçebilmesi için, yeterince büyük bir voltaj gereklidir.
Kulaklık veya telefon gibi cihazlarda statik elektrik oluşabilir. Bu durum, küçük elektrik çarpmaları gibi bir hisse yol açabilir.
Alkalin piller şarj edilmez olarak belirtilen pil çeşitlerinden olmaktadır.
Pil: Devre için elektrik enerjisini sağlar.
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Piller, elektrik enerjisini elektrokimyasal enerjiye dönüştürerek depolayan ve istendiği anda da depolanan enerjiyi elektrik enerjisi olarak geri verebilen elektrokimyasal enerji depolama sistemleridir. Birden çok pilin birbirlerine bağlanmasıyla meydana gelen sistemlere batarya denir.
KURŞUN - ÇİNKO - KADMİYUM
Kurşun'un en önemli tüketim alanı akü imalatıdır.
En büyük yenilenebilir enerji kaynağı konumundaki güneşten elde edilen enerjidir. Elektrik üretimi için gerekli güneş ışınları, paneller yardımıyla toplanır.
İlk Pil. Volta, bakır ve çinko metallerinin arasına tuzlu suya batırılmış kumaş ya da kartonlar yerleştirdi ve elektrik akımı elde etmeyi başardı. Bu üç malzeme bir “hücre”yi oluşturuyordu ve ne kadar çok hücre varsa o kadar fazla elektrik akımı oluşuyordu.
Piller civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir.
Piller enerjiyi elektrokimyasal olarak depolar ve serbest bırakır. Pil depolama gereksinimleri, yüksek enerji yoğunluğu, yüksek güç, uzun ömür (şarj-deşarj döngüleri), yüksek gidiş-dönüş verimliliği, güvenlik ve rekabetçi maliyettir. Diğer değişkenler deşarj süresi ve şarj oranıdır.
Pil ömrü ortalama olarak yaklaşık 5 sene diyebiliriz. Bu süre verilen elektrik uyarımına gore bazı hastalarda daha uzun, bazı hastalarda daha kısa olabiliyor. Pil ömrü azaldığında hastaların şikayetlerinde artış görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri