Aküler 6 V yada 12 V düşük DC voltaj olduğundan çarpma olayı yaşanmaz ama DC voltaja uzun süre maruz kalınırsa yanığa sebep olabilir. Yine de tedbir amaçlı eksi ve artı kutup birbirine değdirilmemeli, marş basma anında akü ile temas edilmemelidir.
Arkadaşlar merhaba. 12 voltluk bir akünün kutuplarını elinizle tuttuğunuzda size zarar vermeyecektir. Yapısı itibariyle 2 tip elektrik vardır 1. si Doğru akım olarak bilinen DC ikincisi Alternatif yani AC. Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar.
Öncelikle insanı çarpan akü üzerindeki voltajdan ziyade akımdır. Yani insan vücudu direnci 1200 ohm kadardır ve 50Volttan yukarı insan için tahlikelidir. Diyelimki 12 V 100 Amperlik iki kabloyu iki elinizle tuttunuz o zaman çuff :( Ama 1000Volt ama 0.1 Amper bir kabloyu tuttunuz istediğiniz kadar tutun birşey olmaz.
Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Bir araba aküsünün şarj tutmamasının önemli bir nedeni yaştır. Pilinizin çok eski ve yıpranmış olduğuna dair bariz işaretler arasında korozyon ve çatlama sayılabilir. En az dört yaşındaysa, muhtemelen değiştirilmesi gerekir. Daha genç akülerde, günlerce veya haftalarca çalışmayan bir araba da şarjını kaybedebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Araç şarj dinamosunu arızası nasıl anlaşılır? sorusuna verilebilecek ilk yanıt kömürlerin bitmesidir. Öte yandan dinamo kayışından sesler gelmesi, rölantiden kokular ve sesler gelmesi gibi durumlar da şarj dinamosunun bittiğinin işaretleridir.
İnsan hayatı için çarpmanın dışında öldürebilme riskinin başladığı amper değeri voltajın 65 volt üstü ve amper değerinin 30 mA ve üzeri değerleridir.
Doğru akım ile bir kişinin hayatını kaybetmesi pek olası değildir (ancak imkansız da değildir). Buna rağmen, 60-90 mA düzeyindeki doğru akım, ciddi düzeyde acı verebilir ve nefes darlığına sebep olabilir; altta yatan sebepler varsa bunların etkisiyle ciddi sağlık komplikasyonları ve ölüm yaşanabilir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Düz vitesli araçlarda akü takviyesi dışında, aküsü biten arabayı çalıştırmak için gerçekleştirilen ve "vurdurarak çalıştırma" adıyla bilinen bir yöntem daha vardır. Ancak otomobili ittirerek çalıştırma anlamına gelen bu yöntem, aracın debriyaj ve aktarma sistemine zarar verdiği için önerilmez.
1) 12V'luk aküler için Ah değeri önemli olmaksızın, gerilim değeri akü tam olarak dolu iken 13.15V civarındadır. Eğer akünün kapasitesi düşmüşse yani ömrü azalmışsa, aküyü bu değere kadar şarj edemezsiniz. Etmeye kalkarsanız zarar verirsiniz, gaz çıkışı olur, ısınır, yanabilir.
Akım şiddetinin etkileri
1- İnsan vücudu kuru yerde 50 volt 50 hz AC gerilim altında 20 mA. akıma ancak 0,2 saniye kadar dayanabilir. 50 – 100 mili Amper : vücutta fiziksel hareketlilik biter. 2- Nemli yerlerde 42 volt altında mili Amperlik. Akıma ancak 0,2 saniye kadar dayanır.
Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
9 volt da güvenli bir gerilimdir, elle tutulmasında çarma yapmaz, ancak dilinize değdirdiğinizde çarpma hissi oluşur. Bunun dışında piller kişileri çarpmaz ancak kısa devre olmaları durumunda çok kısa sürede boşalarak yüksek akımla deşarj olabilmekte ve yangına sebep olabilmektedir.
Hücre zarının içerisindeki bu elektrik potansiyeline “dinlenme potansiyeli” de denir ve bu potansiyelin miktarı yaklaşık 50 milivolttur.
Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir.
Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur.
Evlerimizde kullandığımız elektrik akımının DC olduğunu söylemiştik. Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
I tipi sistem fiş ve prizler 10 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor.
Motorun dönme hareketi ile çalışan şarj dinamosu çok fazla kullanılır. Rulmanın ömrü bittiğinde ses çıkarmaya başlar. Sanayi ağzıyla bilya öter. Dİnamonun sökülüp rulmanın değişimi gerekir.
Şarj dinamosunun kömürünün bitmesi temel olarak değişim zamanının geldiğini göstermektedir. Kömürün azalmasıyla birlikte dinamodan hafif bir kazıma sesi duyulur, ayrıca göstergede yer alan akü lambası da hafif bir şekilde yanmaya başlar. Akü lambası kömürün tamamen bitmesiyle kırmızıya döner.
Marş motoru kömürü zaman içerisinde bitebilen ve değişmesi gereken ürünlerden biridir. Aracınızı kullanmak istediğiniz zaman marşa bastığınızda herhangi bir işlev alamıyorsanız, marş kömürünün kontrol etmeniz gerekmektedir. Marş motoru kömürü bitmesiyle araç marş almayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri