Tam doluyken tümüyle boşalana kadar kullanarak veya tam boşken tümüyle dolana kadar şarj ederek telefonunuza ne kadar pil kapasitesi olduğunu göstermek zorunda değilsiniz. Zaman zaman pilinizin %10 seviyesinin altına inmesini bekleyip ardından gece boyunca tamamen şarj etmenizi öneririz.
İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız.
Bataryaların sınırlı şarj döngüleri olması açısından her tamamlanan şarj döngüsü pile zarar veriyor. Bu nedenle pil ömrünü iyileştirmek ve ideal bir seviyede tutmak için şarjın %30'a geldiğinde şarj edebilir ve bu döngüyü tamamlamadan pilin uzun süre boyunca verimliliğini korumasını destekleyebilirsin.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Pil %20'nin altına indikten sonra şarj etmekten kaçının. Akıllı telefonunuzu daha sık şarja takabilirsiniz ve yeni veya eski telefonunuz için bile asla tüm gece şarj etmeyin. Şarj esnasında telefonun sık kullanımı önerilmez.
İlgili 17 soru bulundu
Bataryaların yüzde 100 şarj edilmesi, ömrünün azalmasına neden oluyor. Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor.
Buna karşılık, aygıtınızı uzun bir süre boyunca tam şarjla sakladığınızda da pil kapasitesinde azalma olabilir ve bu durum pil ömrünü kısaltabilir.
Günümüzde akıllı telefonlarda lityum İyon piller kullanılıyor. Bu bataryanın en verimli kullanımı, telefonların şarjını yüzde 50'nin üzerinde tutmaktan geçiyor. Pil seviyenizi mümkün olduğu kadar orta düzeyde (%30 ila %70) tutmak pil ömrünü etkili bir şekilde uzatabiliyor. En iyi yol kısmi şarj olarak görülüyor.
Bir yedek telefonunuz varsa, onu %30-50 aralığında şarj etmek daha iyidir, bu da batarya ömrünü uzatır. 20-80 şarj etme seçeneği daha çekici görünüyor ve modern telefonlar büyük bir batarya kapasitesine sahip olduğundan her zaman yüzde 100'e şarj etmeniz gerekli değildir.
Telefonu şarja takmadan arkaplanda çalışan uygulamaları kapatın. Akıllı telefonunuzu şarja takmadan önce arkaplanda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın, telefon üreticinizin varsayılan olarak Bellek Temizleyicisi özelliği var ise onu çalıştırarak bu adımı daha sağlıklı yapabiliriz.
Bunun için net bir saat belirtilmese de genel olarak 6 saat şarj edilmesi öneriliyor. Bu sayede telefon bataryalarının daha uzun süre üst düzey performans göstereceği biliniyor. Özellikle yeni nesil olarak biinen iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süre olarak ön görülüyor.
Çoğu telefonda ''Pili Korur'' diye bir ayar var bu ayar aktif edildiğinde maksimum %85 e kadar şarj ediyor ve uzun vadede pil ömrünü uzatıyor.
Pil seviyesi %80 eriştiğinde, şarj işlemi, ön ayara uygun olarak tam kapasiteye erişine kadar yavaşlayacaktır. Belirli sıcaklık şartlarına bağlı ve otomatik olarak belli bir yüzde ile sınırlı kalabilir.
Pil Kapasitesinin %60'ın Altına Düşmesi: Pil kapasitesi %60'ın altına indiğinde, bu, pilin artık orijinal kapasitesinin önemli bir kısmını kaybettiği ve acilen değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
Yeni nesil piller, yani lityum iyon piller, hızlı şarj olmaya uyumlu oldukları için herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. İPhone telefonlarda bulunan pil sağlığını takip ettiğiniz takdirde, hızlı şarj adaptörüyle şarj olduğunda pil sağlığının hızlı bir şekilde düşmediğine şahit olacaksınız.
Terapat. %40 ve %80 arasında tutmak ideali. Gündelik kullanımda ise %20-100 arasında şarj normal.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Ona kalırsa lityum iyon ve lityum polimer bataryalarda bazı durumlarda farklılık gösterebiliyor. Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Bataryayı sürekli %100 şarj etmek veya sürekli düşük şarj seviyesinde kullanmak zarar verir. %20 ve %80 arasında kullanımı batarya ömrünü uzatır. Elbette eksik şarj etmek zarar vermez aksine faydalıdır.
Bu noktada telefonun yavaş şarj olması, pil yönetim sistemi tarafından batarya sağlığının korunması için yapılan bir müdahaledir ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken süreçtir. Aksi takdirde bataryaya ciddi zararlar verilebilir.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri