Belirli bir süre bekletildikten sonra pilav zararlı mikroorganizmaların üremesi için uygun hale gelecektir. Bu sebeple buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında hava almayan bir kapta ya da tencerede saklanabilir. Buzdolabında tutulan pilav kuruyacak ve suyunu çekecektir.
Bu nedenle yemeden önce bozulmadığından emin olmalıyız. Pilav ise oda sıcaklığında 1 günden kısa sürede gıda zehirlenmesine yol açabilecek kadar bozulabileceğinden, kesinlikle piştikten sonraki bir kaç saat içinde buzdolabına konulması gereken bir yiyecektir.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı. Piştikten sonra dolaba kaldırılan pilav 24 saat içinde bir kez ısıtılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Belirli bir süre bekletildikten sonra pilav zararlı mikroorganizmaların üremesi için uygun hale gelecektir. Bu sebeple buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında hava almayan bir kapta ya da tencerede saklanabilir. Buzdolabında tutulan pilav kuruyacak ve suyunu çekecektir.
Pilav birçok insanın vazgeçemediği lezzetler arasında yer almaktadır. Çok sık yaptığımız bir yemek olan pilavın ne kadar süre bozulmadan durduğu saklama koşulları ile doğru orantılıdır. Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.
Kalan pilavı ise olabildiğince çabuk soğutmalı ve buzdolabına kaldırmalısınız. NHS, bu süre için 1 saati ideal olarak gösteriyor. Yani 1 saatten fazla oda sıcaklığında bekleyen pilav direkt olarak riskli kategorisine giriyor.
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir. Tencere ile kapak arasına pamuklu bez/kağıt havlu yaymak iyi sonuç alınmasını sağlar.
Dünden kalan pilav nasıl Isıtılır? Pilavın üzerine, 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyiniz. Varsa, fırınınız yemek ısıtma ayarına getiriniz ve süreyi 2 dakika olarak ayarlayınız. Fırının kapağını kapatıp, çalıştırınız.
Pilavı yeniden ısıtırken, pirinçlerin tamamen piştiğinden emin olmanız gerekir. Üzerinden dumanlar çıkmalı ve pilavın her tarafı eşit bir şekilde ısınmalıdır. Pilavı buzdolabından çıkarttıktan sonra bir kez ısıttınız ve buna rağmen hala arttıysa, artık vedalaşmanız gerekiyor.
Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur. Yetişme anında pirince bulaşabilen dayanıklı bir bakteridir.
Pirinç pilavı arttığında çeşitlendirerek kullanabileceğiniz pek çok farklı lezzet var. Misafir ağırladığınız bir akşamdan sonra dolabınızda kalan pirinç pilavını labne ve yeşilliklerle yoğurup ardından tarhanaya bulayarak kızartabilir, tarhanalı pirinç köfteleri hazırlayabilirsiniz.
PİŞMİŞ PİRİNÇ NASIL SAKLANIR? Pişmiş pirinç, oda sıcaklığında maksimum 1 gün bekletilebilir. Pişmiş pirincin ağzını kapatarak, buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Pişmiş pirinci, dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Isıtırken içine etlerde olduğu gibi çok çok az miktarda su ilave ederek ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda kapağı kapalı vaziyette ısıtabilirsiniz. Bekleyen pilav zaten bir miktar kuruduğu için eklediğiniz su sadece bu kuruluğunu alacak, lapa olmasına neden olmayacaktır.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir. Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Beyaz pirinç 2 yıla kadar, kahverengi pirinç ise üretim tarihinden itibaren 3-6 ay arası saklanabilir.
Pirinci gerektiği şekilde ısıtsanız bile bu bakteriler ölür ama toksinler zarar vermeye devam eder ve gıda zehirlenmesi baş gösterir. Kalan pirinç yemeklerinizi tekrar yemek istiyorsanız pişirdikten sonra hızla soğutarak bir saat içinde buzdolabına koymanız gerekir.
Artık pirinç / Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Kokulu pirinç, pilav dışında kepekli pirinç gibi salata yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri