Çelik tencereler, pilav pişirmek için ideal bir tercihtir. Çelik tencere faydaları ise kanserojen içermemesidir. Çizilme ve oksitlenme gibi durumların en az görüldüğü tencere türlerinden biridir.
Pilavın hangi tencerede daha iyi sonuç verdiği konusunda genellikle çeşitli malzemeler arasında seçim yapılır: çelik, döküm demir ve granit. Paslanmaz çelik tencereler, ısıyı eşit bir şekilde dağıtma ve sıcaklığı uzun süre koruma özellikleri sayesinde pilav yapmak için idealdir.
Çelik Tencereler
En sağlıklı tencere hangisi sorusu için verilebilecek malzeme yanıtlarından biri çeliktir. Çelik, dayanıklı ve temizlemesi kolay olduğu için pişirme gereçleri için popüler bir malzemedir. Ayrıca ısıyı iyi iletir, böylece yemeğiniz eşit şekilde pişer.
Bu arada bilginiz olsun; en iyi pilav bakır tencerede olur. O yoksa çelik tencerede de süper olur.
3-) Granit Tencere
Lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirmek için granit tencereleri tercih edebilirsiniz. Bu tencerelerde makarna, pilav, sebze yemekleri gibi yemekleri pişirebilirsiniz. Ayrıca tencerenin tabanı yanmaz ve yapışmaz olduğu için az miktarda yağ ile yemekleri pişirmeniz de oldukça kolay olur!
İlgili 38 soru bulundu
Granit Tencere Sağlıklı mı? Granit tavalar gibi tencere çeşitleri de oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Granit tencere sağlıklı mı diye endişe duymadan keyifle kullanabilirsiniz. Gerçek granitten yapılan tencereler herhangi bir kimyasal madde barındırmadığı için sağlıklı yemekler pişirmenize olanak tanır.
İlk kullanımda granit tencere ve tavanızın her yerini iyice yağlayın. Metal kaşık veya çatal asla değdirmeyin. Yemeğinizi soğutmak için sıcak tencereyi soğuk suyun içine oturtmayın.
İnce yapılı çelik ya da alüminyum tencere veya tavalar kullanılarak pilav yapılmaya çalışıldığında ısıya çok da dayanıklı olmayışlarından ötürü ve doğru yayamamaları nedeniyle pirinçler tabana yapışabilir.
Pirinçlerimizi yarım saat sıcak suda bekletiyoruz. Geniş bir seramik yada granit tava yada tencereye sıvı yağı dökelim.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Isı iletimi: Hem granit hem de çelik tava ve tencereler yüksek ısıya dayanıklıdır ve ısıyı eşit bir şekilde dağıtır. Ancak çelik malzeme, granitten daha hızlı ısınır ve daha hızlı soğur. Bu nedenle, çelik tava ve tencere, ısı ayarlarında daha hassas kontrol sunar.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Pilav tereyağla lezzetli olur, mis kokusunun kaynağından biri tereyağdır. Ama sıvı yağ ile pişirildiğinde çok daha tane tane olur. Eğer tereyağ kokusundan vazgeçemiyorsanız da tencerenin altını kapatmadan içine ufak bir parça tereyağ ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.
Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Çekirdek aileler için tercih edilebilecek olan 20, 22, 24, 26, 28 cm pilav tenceresi boyutları, misafirlerler için de ideal pilav ölçülerini yapmaya olanak sağlar. Daha büyük ve kalabalık aileler için 30, 32, 34, 36, 50 cm pilav tenceresi boyutları seçenekler arasında değerlendirilebilir.
Granit tencerelerin saplarına da dikkat etmelisiniz. Saplar tencereyi taşırken kolaylık sağlamak için sağlam ve sıcaklığa dayanıklı tasarlanır. Bazı granit tencereler sıcaklığın kolaylıkla dağılmasını sağlamak için kapaklı üretilir. Tencerenin tutacağı tutma yerleri sağlam ve rahat dizayn edilir.
Granit tencere PFOA, PTFE (teflon), kadmiyum veya kurşun gibi zararlı kimyasallar içermediğinden kullanımı güvenlidir.
Bulgur pilavını, önce harlı ateşte kaynatın, sonra tam suyunu çekerken altını kısın. Bulgur pilavı yaparken, tencere olarak döküm, teflon veya çelik tencereler tercih edin.
Lezzetli bir pirinç pilavı hazırlamanın ilk kuralı, doğru tencere ile yola çıkmaktır. Pilavı pişireceğiniz tencerenin yanmaz ve yapışmaz olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için teflon yahut granit pilav tencerelerini kullanabilirsiniz.
Dayanıklı ve uzun ömürlü olması ile bilinen çelik tencerelerin ömrü en az 30 yıl olarak belirtilse de her üründe olduğu gibi bu süre kullanıcısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Çelik tencereler doğru yıkama ve bakım sağlanırsa kullanıcısına uzun ömürlü kullanım imkanı sağlamaktadır.
Özellikle pilav yapımında su miktarı yetersiz kalırsa, pirinç çiğ kalır ve piştikçe dibi tutar. İnce yapılı alüminyum ve çelik tencerelerin tabanı ince olduğu için pirinçlerin yanma ihtimali artıyor. Tereyağı ve sıvıyağı az eklemek de pilavın dibinin tutmasına yol açan başlıca sebeplerden.
Özellikle granit kızartma tenceresi sağlıklı kullanım konusunda, sıkça tercih edilen türler arasındadır. Emaye kızartma tenceresi de, içerisinde ısıyı eşit olarak dağıttığından lezzetli yemekler açığa çıkarmanıza yardımcı olmaktadır.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Seramik kaplamalı tencereler, yıpranma payı diğer tüm malzemelere göre en düşük olan tencere türleridir. Seramiğin doğal sert yapısı çizilmeyi en aza indirir. Ayrıca doğada hazır bulunan bir malzeme olması sebebiyle seramik, sağlıklı tencereler için oldukça iyi bir tercihtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri