Şarj edilemeyen pillerin içinde çinko, mangan, cıva, gümüş oksit, lityum bulunmakta, Şarj edilebilir pillerin içinde ise nikel kadmiyum, nikel metal ve kurşun asitleri yer alıyor.
Piller civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir.
Pilin Yapısı ve Çalışma Mantığı
Cep telefonu bataryalarında kullanılan lityum-iyon pil türü de bu parçaları ve ek olarak gaz çıkarma ventilini barındırır. Lityum polimer pillerde ise negatif ve pozitif uç ve elektroklar bulunmaz. Yalnızca lamine edilmiş film, lityum iletkenler ve grafit iletkenler bulunur.
Pil aktığı zaman Alkali özellikli (baz) potasyum hidroksit içeren elektrolit sızmış olur. Potasyum hidroksit kuvvetli baz özelliği gösterir ve onun yaptığı olumsuzlukların hepsini yapar.
Pili oluşturan pek çok madde vardır. Bunların başında çinko, demir, nikel, krom, cıva, kurşun ve kadmiyum gelmektedir. Özelliklerine göre lityum, karbon, sodyum, sülfür gibi maddeler eklenerek de üretilmektedir. En çok kullanılan ve üretilen pil içeriğinde çinko ve karbon maddeleri yer almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Elektrikli Araç Bataryası (Pil) Hangi Maddeden Yapılır? Elektrikli araçların bataryaları genellikle lityum (lityum karbonat) bazlı olmakla birlikte; ağırlıklı olarak kobalt, manganez, nikel, alüminyum ve grafit gibi birincil bileşenlerin karışımından oluşuyor.
Bataryaların ve akümülatorların bileşiminde çinko, mangandioksit, civa, gümüş, çinkoklorür, amonyumklorür, potasyum hidroksit, kömür, kağıt/plastik, demir, kadmiyum, sülfirik asit gibi maddeler vardır.
Eğer tedavi edilmezse yutulmuş bir lityum düğme pil, yemek borusunda sıkışarak iki saat gibi kısa bir sürede ölümcül hale gelebilen zararlı bir kimyasal reaksiyona neden olabilir. Çocuğunuzun pil yuttuğunu düşünüyorsanız hemen bir acil servise başvurun.
Pillerdeki siyah madde kimyasaldır. Çok ağır metallerden meydana gelir. Doğaya atılması ile çok büyük zarar meydana gelir.
Akü depolama sırasında ıslanırsa, ıslak yüzeyi terminaller arasında iletken bir yol oluşturabileceğinden, boşalma hızı artacaktır. Donma, elektrolitin genişlemesi nedeniyle su bazlı akülere (lityum-iyon hariç) zarar verebilir.
Şarj edilmeyen pillerin en çok bilinen çeşitleri alkalin ve çinko-karbondur. Şarjlı pillerde nikel-kadmiyum, nikel-metal hidrit, kurşun asit, lityum polimer (Li-Po) ve lityum iyon (Li-Ion) en sık karşılaştığımız çeşitlerdir.
Lityum iyon piller sergiledikleri yüksek enerji yoğunlukları ve toksik olmamaları nedeniyle cep telefonu, diz üstü bilgisayarlar ve küçük ev aletlerinde ve salgıladıkları düşük seviyedeki CO2 gazı salınımı sebebiyle de çevre bilincine sahip tasarımcılar ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedirler.
Genel olarak, şişmiş bir batarya, batarya hücreleri aşırı şarj olduğunda ve ısınmadan olmaktadır. Bu reaksiyon bataryanın içindeki gazları ısıtan ve genleşmelerine neden olan ısı üretir. Havalandırmanın herhangi bir yolu olmadan, bataryanın kasası gazlarla genişler ve batarya şişer.
Bunun bir nedeni çinko-karbon pildeki çinkodur. Çinko, pili çevreler. Bununla birlikte, çinko zamanla bozulur. Pil, kullanım nedeniyle boşalırsa, pilin dışı olan çinko saldırıya uğrayarak sızıntıya neden olabilir.
Pillerin içinde bulunan çinko, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller doğa ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Bu nedenle piller asla çöpe ya da çevreye atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve yakılmamalıdır.
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozularak serbest hale geçiyor ve yer altı sularının, toprağın ve yüzey sularının kirlenmesine neden oluyor. Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.
Pilleri ısırılması içerdikleri ağır metaller nedeniyle çok ciddi, hatta bazen geri dönüşümsüz hasarlara neden olmaktadır. Pillerin küçük çocukların eline geçmesi ve yutma, hasarlı pillere temas etme gibi olası kazaları önlemek adına toplumun bilinçlenmesi konusunda ek çaba harcanmalıdır.
En yakın hastaneye götüreceksiniz. Röntgen çekilmeden önce bir şey yememesi, içmemesi hatta kusturmaya zorlanmaması gerekiyor. Hastaneye giderken aynı pilden bir tane daha götürün.
Çıplak elle dokunmayın
Kendimizi ve çevremizi korumak adına, benzini kurşunsuz tercih etmeli, kurşun içeren maddelerle, boyalarla çalışırken eldiven takmalıyız. Akmış pilleri çıplak elle kesinlikle tutmamalı, kaza ile dokunursak da elimizi iyice yıkamalıyız.
· Hastalar başlangıçta belirti vermeyebilirler veya kusabilirler, öksürebilirler, İştahları azalabilir., salya artışı görülebilir, hırıltı çıkarabilirler, yutma zorluğu çekebilirler, ateşleri yükselebilir veya kan kusabilirler, · Yemek borusundaki piller hemen çıkartılmalıdır.
Sıvılar pillerin bünyesindeki koruma devresini bozar ve şarj işleminin anormal düzeydeki akım ve gerilim seviyelerinde gerçekleşmesine yol açar. Sonuçta pillerde aşırı ısınma, patlama veya yanma ortaya çıkabilir.
1 kalem pilde ortalama 0,05 gram civa bulunur.
Lityum-İyon pillerin nominal voltajı 3.6 veya 3.7 volttur.
Aşırı akımlarla pili deşarj ederseniz yani boşaltırsanıp yüksek sıcaklıklarla kullanırsanız ya da unutup 6 ay cihazından çıkarmazsanız piller akar. Primer pillerde özellikle çinko klorür ve amino florür kimyasalların karışımıdır.Göze ve cilde sürülmemesi gerekir.Temas olduğu takdirde ellerin su ile yıkanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri