Kumkuat meyvesi ekşi, kabuğu ise tatlıdır. Bu yüzden genellikle kabuğuyla birlikte tüketilir. Ancak sade bir şekilde yenilecekse, mutlaka bol su ile durulanmalıdır. Tatlı ve ekşi tadın birbirine karışmasını sağlamak için, iki parmak arasına alınır ve hafifçe yuvarlanır.
Kamkat kaç tane yenir? Kumkuat, ülkemizde çok bulunan ve tercih edilen bir meyve değildir. Diğer meyvelerde olduğu gibi miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekir. 1 porsiyon meyve olarak ortalama 2-3 adet tüketilmesi yeterlidir.
Bu meyvenin en önemli özelliği tatlı kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilmesidir. Tatlılara, salatalara, et ve tavuk yemeklerine eklenebilir ve garnitür olarak kullanılabilir. Reçeli, marmeladı, hatta turşusu dahi yapılabilir.
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlamakla beraber kalp ve damar sistemini de korur. Kamkat içeriğinde yoğun oranda A vitamini barındırmasında dolayı göz sağlığına çok iyi gelir. Kamkatın sağladığı flavonoidler vücuda yerleşmek isteyen kanser hücreleri ile savaşır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirir.
İlgili 43 soru bulundu
Kamkat Gaz Yapar mı? Hayır, kamkat, kumkuat gaz yapmaz. Çünkü bu meyve mineralleri sayesinde bağırsaklarınızın rahatlamasına yardım eder ve şişkinlik ya da gaza neden olmaz.
Kamkat meyvesi yaz aylarının ortasında çiçeklenmeye başlar. Çiçekler sonbaharın gelmesiyle yerlerini meyveye bırakır. Meyvelerin oluşması ve olgunlaşması da ocak ayını bulmaktadır. Ocak, şubat ve mart aylarında kamkat meyvesi olmuş duruma gelecektir.
Ana vatanı Doğu Asya ve Çin olan kumkuat, Çince'de 'altın portakal' olarak bilinir. Ülkemizde Antalya'da yetiştirilen bu meyve, kabuğuyla birlikte yenir. Turunçgiller familyasına ait bir meyve olan kamkat, görünümü ile portakala ve limona benzer.
KUMKUAT - KAMKAT
Saklama Koşulları: Buzdolabında 2 haftaya kadar ya da oda sıcaklığında 3-4 gün saklanabilir.
Kumkuatınızı yaz aylarında daha sık, kış aylarındaysa seyrek olacak şekilde sulayabilirsiniz. Dört mevsim yeşil kalabilen bu bitki, yazın haftada en az 2 kez sulanmalı, kışınsa bu sayı haftada 1 olacak şekilde düzenlenmeli.
Kumkuatın tadı ise limon ve portakala bir hayli benzer. Kumkuat, turunçgil ailesinin bir üyesidir. Oldukça küçük bir boyuta sahip olan bu meyvenin de tıpkı diğer turunçgiller gibi hoş bir koku ve lezzeti bulunur. Bu sayede evlerde de sıkça yetiştirilir.
C vitamini ve lif açısından zengin bir meyvedir. Sağlığa birçok fayda sağlayan kamkat meyvesinin içerisinde demir, B vitaminleri, manganez, bakır ve kalsiyum yer alır. Bunun yanında yüksek oranda da su içermektedir. Kilo vermek isteyenler için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir.
Temizlenen ve yıkanan kamkatlar bir zeytin yer gibi kabuğuyla beraber tüketilir. Kamkat nasıl yenir faydaları nelerdir sorularına cevaben birçok meyvede olduğu gibi güç veren vitaminlerin bir kısmının kabukta olduğunu söyleyelim. Vitamini kabuğundadır diyerek, ufak turunçgil kamkatı lokma lokma tüketebilirsiniz.
Kumkuat karbonhidrat değeri nedir? gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Porsiyon (Orta) Kumkuat 59,64 kaloridir. Kumkuat içeriğinde 13,44 Karbonhidrat(g), 1,68 Protein(g), 0,84 yağ(g), 8,40 Sodyum(mg), 156,24 potasyum(mg), 251,16 A Vitamini(ui), 36,88 C Vitamini(mg), barındırır.
Çincede altın portakal olarak bilinen kumkuat, hem kabuğu hem de çekirdeği ile birlikte tüketilebilir. Ayrıca salatalara, tatlılara hatta yemeklere bile eklenebilir. Genel olarak turşusu ya da reçeli yapılmaktadır. Diğer yandan meyve suyu olarak da tüketebilirsiniz.
Çincede altın portakal olarak bilinen kumkuat, hem kabuğu hem de çekirdeği ile birlikte tüketilebilir. Ayrıca salatalara, tatlılara hatta yemeklere bile eklenebilir. Genel olarak turşusu ya da reçeli yapılmaktadır. Diğer yandan meyve suyu olarak da tüketebilirsiniz.
Küçücük cüssesiyle içinde yüksek oranlarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri de bulunduran kumkuat, bu vitaminlerle sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor. Sinir sistemi düzenli ve sağlıklı çalıştığı için de bu minnoş, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor.
Kamkat, Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren, Turunçgil ailesinin en ufağı olan ve kumkuat, kamkat gibi farklı isimleriyle de bilinen çalı formunda bir bitkidir.
Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda çiçek açmaz, meyve vermez ve yaprak döker. Bitki bodur yapıda olduğu için sadece genç bitkilerin saksısı 2 yıl sonra değiştirilmelidir. İdeal toprak pH değeri 6,5-7 civarında olmalıdır.
Turunçgillere alerjisi olanlar kamkat tükettiklerinde bazı alerjik semptomlarla karşılaşabilirler. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, kaşıntı, hırıltılı solunum, kan basıncında düşüş bu semptomlara örnek olarak gösterilebilir.
Kamkaz C vitamini yönünden de oldukça zengin bir bitkidir. Kamkat meyvesinin faydaları şöyle: “Kamkat meyvesi doğru tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengeler. Buna ek olarak kolesterol kaynaklı rahatsızlıkların da önüne geçen bir özelliği bulunur.
Kamkatın faydaları arasında en önemlisi diyabeti önlemedeki mucizevi rolüdür. Bu yönüyle şeker hastalarının bilhassa dikkatini çeken meyve, içeriğindeki lif sayesinde kandaki insülin ve glikoz düzeyini dengeleyerek şeker hastaları için büyük önem taşır.
Kabuğu ile birlikte yenilen tek narenciye çeşidi olan Kamkat, sağlık açısından oldukça faydalı. Özellikle tansiyon ve kolesterol düşürmede kamkat'ın birebir olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Portakal, mandalina ve limon familyasından olan bir meyvedir.
Kamkat fidanı genellikle ılıman iklime sahip sahil bandı kesimlerde yetişmektedir. Bir narenciye çeşidi olduğu için portakal ve limon yetişen her yerde yetişmektedir. Bu bölgelerde -4 derece soğuğa kadar dayanıklılığı korur. Fakat daha soğuk olursa ağaç gelişim gösteremez ve ölür.
C vitamini bakımından zengin olduğundan dolayı, grip, nezle, mevsimsel soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu korur. Bu yüzden bağışıklık sistemi zayıf ve kolay hastalanan kişilerinin bolca kamkat tüketmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri