Pilus, piluslu bakteriden alıcı bakteriye DNA transferini sağlar. Bu yolla avantaj sağlayan genetik özellikler bir bakteri popülasyonu içindeki bireylere dağıtılabilir. Her bakteri seks pilusu oluşturamaz ama farklı bakteri türleri arasında pilus bağlantıları oluşabilir.
Bakteri hücrelerinin (özellikle Gram-negatif olanlarının) yüzeyinde olan, bakteriyel birleşme (konjugasyon) için gerekli olan saç gibi bir yapıdır. Piluslar bakteriyi kendi türünden bir diğerine bağlayarak iki hücrenin sitoplazmaları arasında bir köprü oluştururlar.
Pilus, “pilin” adlı proteinden oluşan bir uzantıya sahiptir. Bu uzantının sonunda, konakçı hücredeki spesifik glikoprotein veya glikolipid reseptörlerinin şekline uygun yapıda, yapışkan bir uç vardır. Bakteri bu uç yardımıyla konakçı hücrenin reseptörlerine tutunur.
Pili (Tekil hali=Pilus) ➢ Sitoplazmik zar kökenli ince protein borularıdır. ➢ Bazı bakterilerde hücrenin tüm dış çeperine yayılmış bir halde bulunur. ➢ Gram-negatif bakterilerin hemen hemen tümünde bulunur, birçok gram-pozitif bakteride ise yoktur.
✔ Bazı bakterilerde hareket etme ve bir yere tutunmasını sağlayan hücreden çıkan çok sayıda kısa uzantılar bulunur. Bunlara pilus denir.
İlgili 38 soru bulundu
Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir. Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır.
Bakterilerde zar kaplı bir çekirdek yoktur ve kromozom tipik olarak sitoplazmada yer alan, nükleoit olarak adlandırılan düzensiz şekilli bir cismin içinde yer alır. Nükleoitte DNA, onunla ilişkili proteinler ve RNA bulunur.
Porin proteinleri, gram negatif bakterilerin dış membranında 600 kDa dan küçük hidrofilik moleküllerin geçişini kontrol eden, su dolu kanallar olarak tanımlanır.
Endospor, bir bakterinin uygun olmayan koşullar altında sitoplazma yüzeyini minimuma indirerek metabolizmasını en düşük halde çalıştırmasıyla ortamın dış etkilerinden korunması amaçlı olarak aldığı haldir.
Mezozomlar genellikle tabakalaşmış yapılardır. görevleri kesin olarak bilinmemekle birlikte kromozomal replikasyonda, hücre bölünmesinde ve metabolizmada rolü olabileceği tahmin edilmektedir. Depo vakuolleri stoplazma tarafından ayrıştırılan organik ve inorganik maddelerin toplandığı yerdir. sağlamaktadır.
Gram-pozitif bakteriler Gram boyama işlemi sonunda mor renk veren bakterilerdir. Gram-negatif bakteriler mikroskop altında pembe renk verirken, Gram-pozitif bakteriler mor-mavi renk verirler. Gram sınıflandırma sistemi ampiriktir ve daha çok hücre duvarı arasındaki yapı farklarına dayanır.
Gram (+) Bakteriler;
Gram boyama yöntemi uygulanmış besiyeri analizinde, mikroskobik inceleme sonucunda mavi-siyah ya da mor renk alan bakterilerdir. Gram (+) bakterilerin bu rengi almalarının sebebi hücre çeperlerinde ultraviyole ve iyot karışımı bulunmasıdır.
Tüm prokaryotik hücrelerde hücre zarı, nüclear bölge ve ribozom bulunmaktadır. Bunun yanında bazılarında bunlara ilave olarak flagella, pilus, kapsül, inklüzyon cisimciği, gaz vesikülü, cyst(sist), spor gibi yapılar bulunabilr.
Kamçı, Flagella ya da Flagellum , ince, uzun ve iplik benzeri organeller olup hücrelerin yüzeyinden çıkar, hareket ve beslenmede kullanılır. Aynı zamanda akıcı madde ve tanecik nakline yararlar.
Fimbria: Tüplerin en uç kısmıdır. Püskül şeklindedir. Yumurtalıklardan atılan yumurta hücresini süpürür tarzda hareketlerle yakalama görevini yerine getirir.
Flagella genellikle bakterilerde yer alan bir organeldir. Ancak yapı bakımından farklı şekillerde gruplandırılır. Bakteriyel kamçılar vida tarzında hareket edebilen tel ve ipliklerdir.
Endospor, bir bakterinin uygun olmayan koşullar altında sitoplazma yüzeyini minimuma indirerek metabolizmasını en düşük halde çalıştırmasıyla ortamın dış etkilerinden korunması amaçlı olarak aldığı haldir. Bir üreme biçimi değildir. Yüksek ve düşük sıcaklık durumlarında meydana gelir.
Bakteriler ikiye bölünerek ürerler. Bu bölünme çomak ve sarmal şekilli bakterilerde kısa eksen boyunca yuvarlak şekilli bakterilerde ise herhangi bir çap boyunca olmaktadır. Bölünme başlamadan önce bakteri iki kardeş hücreye yetecek kadar enzimleri,organik ve inorganik maddeleri hazırlar ve biriktirir.
Mantarlarda spor oluşturma eşeysiz ve eşeyli olarak ayrılır. Eşeysiz üreme fazında ilk çeşit olarak kese içerisinde endospor oluşturabilirler.
Sitoplazmik zar (hücre zarı veya plazma zarı)
zardır. ve protein moleküllerinden oluşur. Fosfolipidler çift katmanlıdır akışkan yapıdaki bu katman arasında protein molekülleri gömülüdür. Tüm hücre lipidlerinin %70-90 nı sitoplazmik zarda yer alır.
Alkol, nikotin, kafein, glikoz gibi bazı maddeler kan beyin bariyerini geçmeyi başarabilirken bazıları da bu bariyeri aşamazlar böylelikle bunlara seçici geçirgen/permeable denir.
Hücre bölünmesi sırasında, çekirdek replike olduktan sonra, genellikle, hücre duvarının orta kısımdan (muhtemelen mezozomların bulunduğu yerlerden birinden), içeri doğru karşılıklı olarak septum formasyonu başlar ve bu oluşum bütün çevre boyunca da olmak üzere içeri doğru devam eder ve böylece bir septum oluşur.
Bu kromozomların içindeki genler hücrenin çekirdek genomunu oluşturur. Hücre çekirdeğinin işlevi bu genlerin bütünlüğünü devam ettirmek ve gen ekspresyonunu düzenleyerek hücre işlevlerini kontrol altında tutmaktır. Çekirdeği çıkarılan her hücre bir süre sonra ölür.
Bakteriler prokaryot hücre yapısına sahiptir, hayvan veya bitki hücreleri ökaryot hücre yapısındadır. Dolayısı ile bakteriler hayvan değildir. iki hücre tipindeki farklar kısaca aşağıdaki gibidir.
Bakteriler aminoasitleri, karbohidratları ve lipitleri elde etmek veya sentezlemek zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri