Kökeni. Sokak mutfağının bir buluşu olan patates kızartmasının nasıl icat edildiği tam olarak bilinememektedir. Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir.
Balık Yerine Patates Mi? Yaygın bir inanışa göre Belçika'dan geçen Meuse nehri halkın sıklıkla balık tutup yediği bir nehirmiş. Tuttukları balıkları kızartarak tüketen halk, 1680 yılında kış aylarında nehir donduğunda, patatesi kızartarak tüketmeye başlamışlar. Bu şekilde patates kızartması ortaya çıkmış.
Fransa ve Belçika arasında pommes frites'in kesin kökeni konusunda rekabet olsa da gerçek şu ki dünyada bu yemeği Belçikalılar kadar öven ve bundan daha fazla zevk alan başka bir millet yoktur.
1. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri kızarmış patatesi tatma şansı buldu ve o lezzete resmen aşık oldular. Güney Belçika'nın baskın dili Fransızca olduğu için onları 'french fries' yani 'fransız kızartması' olarak adlandırdılar ve adı da öyle kaldı.
Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Patatesin anavatanı Amerika kıtası olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı bölgesinden, Şili'nin güney ucuna kadar, Orta ve Güney Amerika'da çok geniş bir alanda yabani türlerine rastlanmaktadır.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması , başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
- Öncelikle patateslerinizin taze olması lazım. Beklemiş ve yumuşamış patatesleri ne yapsanız çıtır çıtır olmazlar. - İkincisi yağınızı iyi kızdırmanız lazım. Soğuk yağın içine atılan patatesler yağ kızana kadar çok yağ çekerler içlerine.
Su ile şişen nişasta, patatesin kabararak kızarmasını sağlar ve patates kızartmasının baştan çıkarıcı lezzeti böylece ortaya çıkar.
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya'nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir.
Niğde ve Nevşehir en bilindik şehirlerdir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkündür. Bu iller dışında da patates yetiştiriciliği olmaktadır. Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir.
Gelelim sorumuzun cevabına… Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000.
İlkokuldan itibaren çalışmaya başlayan Mehmet Aslan Aktaş, kardeşi Bekir Aktaş'ın üniversiteyi bitirmesiyle 1991 yılında hayalini gerçekleştirmek istediği İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, Kuruçeşme mevkiinde 115/a numarasında bulunan ilk Patso Büfeyi faaliyete geçirdik.
NPAEM: 12), “Ülkemizde patatesin ilk defa 1876 yılında Adapazarı ovasında yetiştirildiğini bildirmektedir. Patatesin, Adapazarı bölgesinde yetiştirilmesinde Hüdevandigar valisi Ahmet Vefik Paşa'nın büyük rolü olmuştur.
1500'lü yıllarda Güney Amerika'daki And Dağları bölgesine gelen İspanyol gemiciler, burada tanıştıkları patateslerin lezzetini çok beğenince yanlarına bir miktar alıyor ve Avrupa'ya götürüyorlar. İlk kez Avrupa'ya gelen patatesler, İspanya'nın güneyinde hemen ekiliyor ve yetiştiriciliğine başlanıyor.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Endüstriyel ölçülerde ideal patates kızartmasının boyu 5 santimetre, eni ve kalınlığı da 1'er santimetre olur. Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın.
CİNSEL GÜCÜNÜZÜ ARTIRMAK İÇİN İLACINIZ PATATES KIZARTMASI... 1 KAŞIK YAĞDA YAPILAN PATATES KIZARTMASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN! Sindirimi kolaylaştırır ve mide gazlarını giderir. Potasyumdan zengin, sodyumdan düşük olması nedeniyle kalp damar sağlığını korur ve tansiyon hastalığında faydalıdır.
Patates sağlıklı bir sebze olsa da her gün tüketiminden kaçınılması gerekir. Sağlıklı bir sebze olan patatesin diğer tüm sağlıklı yiyeceklerde olduğu gibi fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kemik Sağlığı: Patatesteki demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi elementler; kemik yapısının oluşturulması ve kemik sağlığının korunması için fayda sağlayabilir. Kalp Sağlığı: Patatesin içinde kalp sağlığı için gerekli olan; lif, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini gibi değerli maddeler bulunur.
patatesin osmanlı mutfağına gelişi ise 1850'li yıllara denk düşer. bu tarihte henüz osmanlı topraklarında ekimi yapılmaya başlanmayan patates, avrupa'dan ithal edilmekte ve istanbul'daki pazarlarda satılmaktadır. osmanlı'da patates ilk defa 1876 yılında sakarya ovasında ekilmeye başlanır.
Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi)
ALMANLAR'IN GADDARLIĞI
Patatesin Avrupa'ya yayılışı, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Almanya'ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri