Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
Pencere ve kenarlarından soğuk başlıca şu sebeplerden gelir: pencere hava geçiriyor (üfürüyor) ise. kenarlarda ısı köprüleri varsa (yekpare mermer kullanımı vb.) alüminyum çerçeveniz yalıtımsız yada iyi bir yalıtımlı alüminyum sistemi değil ise.
Isı yalıtımı yapabilmek için tek yapılması gereken yeni pencere sistemlerini kullanmak değildir. Buna ek olarak, pencerelerin içeriye soğuk hava alan boşluklarını tespit edip, macun ve yapışkanlı sünger bantlarla kapatmak da ısı yalıtımı sağlayacaktır.
Camlar ve döşemeler ıslak bezle temizlenirken, silinen yerler kuruyana kadar ev havalandırılmalıdır. Evin duvarları ve tavanları yağlı boya ile boyanmamalı, plastik esaslı duvar kağıtları veya plastik boya tercih edilmelidir. Banyo ve tuvalet, kullanımdan sonra Pimapen pencere yardımı ile havalandırılmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Pencerelerde oluşan buğudan kurtulmak için en önemli şey iyi bir yalıtım yaptırmaktır. İyi yalıtımı olan pencereler oluşacak olan buğuyu ve terlemeyi önler. Yalıtım yapılması pencerenizdeki buğuyu önlemenin dışında enerji tasarrufu da yapmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden pencerelerinizde ısıcam kullanmanız önerilir.
Sıcak ve soğuk havanın karşılaşması ile gaz ortaya çıkıyor. PVC pencereler neden terler sorusunun yanıtı aslında budur.
Pencerelerde genellikle ısı yalıtımı amacıyla fitiller kullanılır. Bu fitiller ısı köprülerinin oluşumunu engellemek üzere geliştirilmiştir ve ısının yer değiştirmesini önler. Dış cephe mantolama uygulamaları esnasında pencerelerde oluşan ısı köprülerini önlemek üzere önlem alınır.
Silikon veya bant ile pencerenizden soğuk hava geliyor ise kapatabilirsiniz. Bunun için soğuk önleyici bantlar bulunmaktadır. Ya da şeffaf silikon çekebilirsiniz. Bu durum pencerede gelen soğuğu kısa bir süre içerisinde kesecektir.
Pimapen camı ya da kapılarda yapılacak olan yaz ayarında hava girişi serinlik olmasını sağlamak amacıyla fazla olurken kış ayarında ise pimapenin contasının sıkıştırılması ile hava girişi an aza indirilir. Bu şekilde kış dönemi içerideki hava tutuluyor ve aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Soğuk havalarda evi az havalandırıyor olmamız rutubetin artmasının sebebidir. İyi yalıtımlı pencereler doğal hava sirkülasyonu olmasını da engeller. Yani aslında daha iyi pencere kullanarak daha çok rutubeti evde tutmaya başladık. Havalandırmazsak bu rutubet kendini evin en soğuk yüzeylerinde mutlaka gösterecektir.
Yalıtım profilleri, pencere çerçevesini oluşturan alüminyum profillerin arasına sürülür ve sıkıştırılarak birleştirilir. Bu plastik bariyerler alüminyum pencerenin iç ve dış kabuğu arasında ısı köprüsü oluşmasını engeller. Yalıtım ne kadar etkili olursa, ışıma, konveksiyon ve iletim yolu ile ısı kaybı o kadar az olur.
Buzdolaplarında olduğu gibi PVC pencerelerinde yaz kış ayarı bulunmaktadır. Ayarı yaptığınız takdirde yazın evin daha serin olmasını sağlarken kışın daha sıcak bir ortam oluşmasını sağlamaktadır. Bu sayede birçok şeyden tasarruf etmiş olacaksınız.
Pencereden su sızması halinde yapı marketlerden temin edilebilecek saf silikonlar, özel silikon sıkma aleti ile pencere kenarlarına çekilir. Bu kapsamda pencere kenarı su izolasyonu sağlanırken, saf silikon ile uzun süre çatlamayan bir yalıtım malzemesinden yararlanılır.
Isı yalıtımı performansı açısından oldukça tatmin edici özelliklere sahip olan PVC ürünler, kış bahçesi gibi alanlarda da yüksek düzey ısı yalıtımı sağlayacak şekilde kullanılmaktadırlar.
Pencere soğuk önleyiciler, genellikle kış aylarında soğuk havanın içeri girmesini engellemek için kullanılır. Ancak, enerji tasarrufu sağlamak istendiğinde yıl boyunca kullanılabilir.
Kilit karşılıklarının ismi zamak olarak ifade edilir. Kilitte bulanan tüm pimleri açık konuma getirerek, üst bölümden kasaya doğru çizgi atılır. Çizginin hemen üstüne gelecek şekilde zamaklar takılır bu durumda ayarlar tamamlanmış olacaktır.
Kapı bantları-pencere bantları dışarıdan içeriye soğuk havanın girmesi engellenir. Kapı pencere bantları, yalıtım özelliğine sahiptir. Kapı bantı ve pencere fitili bandı yapışkanlı sayesinde yaşam alanlarınızda konforu oluşturabilirsiniz.
Nitekim yalıtımlı camlar şeklinde de sınıflandırılan çift camlarda, ısı yalıtımı sağlamak için özel bir teknik kullanılmaktadır. Çift camlarda, iki cam katmanı arası kuru hava barındıran bir boşluk bırakılmaktadır. Böylelikle sıcak havanın dışarı sızması gibi durumlar nispeten azalmış olur.
- Kışın filmi sökmeye gerek yok. Çok koyu yaptırmayın. Ayrıca cam filmleri Kışın camdan kaçan ısıyı %6-10 oranında engeller. Eğer low-e serisi yaptırırsanız %25-30 arasında engeller.
İki cam levha arasındaki boşluk, dışarıdaki sıcak veya soğuk havanın içeriye girmesini engeller, bu da enerji tasarrufunu artırır. Ayrıca, bu çift cam yapı, dış gürültüyü azaltarak iç mekanlarda daha huzurlu bir ortam sağlar.
Bu noktada akla gelen ilk yöntem araç klimasını çalıştırmak oluyor. Aracınızın klimasını ön cama ve yan camlara doğru yönlendirerek kısa bir süre çalıştırdıktan sonra camdaki buğulanmaları ortadan kaldırabilirsiniz. Buğuyu yok etmenin bir diğer yolu da camları hafifçe aralamak.
Cam ile su damlacıkları arasında temas açısı büyür. Damlacıklar ışığı bütün doğrultuda yansıtırlar. Buğunun oluşumu da bu çok yönlü saçılım yüzündendir. * Buğudan hızla kurtulmak için, ya iç-dış mekan sıcaklığını eşitlemeli ya da iç mekan havasını yüksek miktarda buhar tutabilecek kadar ısıtmanız gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri