İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler. 2021 Eylül ayı itibariyle 66 – 67 – 68 ayını tamamlayan çocukların velileri isterlerse dilekçe ile 1. sınıfa kayıt ettirebilir.
2023-2024 eğitim öğretim yılında Eylül 2017 ve daha önce doğan çocuklar (69 ayını dolduranlar) zorunlu olarak birinci sınıfa başlayacak.
Bazı Kanun ve 652 Sayılı KHK'de değişiklik yapan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 aya çıkarılacak, ilkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak.
İlgili 26 soru bulundu
Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir. 72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur. Hiç bir surette erteletme hakları yoktur.
Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
Kanunla, 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenlendi. Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.
KAYIT ERTELEME İŞLEMLERİ
Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
Anaokuluna başlama yaşı
Anaokulu ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılır.
Erten Gökçe, ilkokula 6 yaşında yani 72 ayda başlanılmasını öneriyor.
Evden, anne ve babadan ayrı kalabilmesi, oyunlara katılabilmesi, kendini ifade edebilecek cümleleri kurabilmesi açısından çocuklar değerlendirilmeli. Bu saydığımız bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimin yaşına uygun olması çocuğun okula hazır olduğunu gösterir.
Peki hangi yaşta başlanması gerektiği nasıl hesaplanır? Anaokuluna başlama yaşının 48-66 ay olduğunu belirtelim. Çocuğunuzun okula başlayacağı yılda 36 ayını doldurmuş olması gerekmektedir. Yani 36 ayını tamamlamış ve 68 ayı geçmemiş çocuklar anaokullarına kayıt yaptırabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığının 60-66 ay arası çocukların okul kayıtlarına ilişkin yaptıkları açıklama sonucu, 2012-2013 yılı itibariyle eylül ayından itibaren 5.5 yaşını doldurmuş çocuklar 1. Sınıf öğrencisi olarak kabul edilmekte; 5-5.5 yaş arası çocukların okula başlama durumu velilerin insiyatifine bırakılmaktadır.
Son dönemlerin en çok eleştirilen ve velilerin aklını karıştıran uygulaması olan okula başlama yaşında Milli Eğitim Bakanlığı değişikliğe gitti. Buna göre artık 66 değil 69 ayını doldurmuş çocuklar ilkokula başlayacaklar.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1. sınıf ve 9. sınıf öğrencileri uyum programı kapsamında okula daha erken başlıyor.
İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
Çocuklarını okula göndermeyen velilere ceza
60-66 ay arasında olan ve okula kaydı yapılmış olan çocukların velileri dilekçe vermeleri halinde çocuklarını ilkokula göndermeyebilecek. 66 ayı doldurduğu ve rapor almadığı halde çocuklarını okula göndermeyen veliler de günlük 15 TL ceza ödeyecek.
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
5 YAŞ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA
2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
Fakat, Türkiye'de 2012 yılında zorunlu okula başlama yaşı önce 66 aya düşürülmüş 2019-2010 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 69 aya yükseltilmiştir. Buradan yola çıkılarak ülkemizde çocukların zorunlu eğitime Avrupa ülkelerine göre daha erken başladığı söylenebilir.
Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
Anaokulları ilkokullara bağlı olmayan kurumlardır. Söz konusu bu kurumlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenir. Ana sınıfı nedir? Genellikle beş yaşını bitirmiş çocukları ilköğretime hazırlayan sınıf.
Anaokulu sosyalleşmeyi sağlamasının yanı sıra çocuğun zihinsel gelişimini destekler. Eşleme, sınıflama, temel matematik becerileri (Sayı sayma, tane kavramı vb), okuma-yazmaya ön hazırlık etkinlikleri vb. akademik becerilerle çocuğu bilişsel olarak hazırlar.
KREŞ VE ANAOKULU SEÇİMİ 0-3 yaş arası çocukların bakıldığı yere kreş, 3-6 yaş arası çocukların bakıldığı yere anaokulu denir. Kreş ve ana okulları; çocukların kişisel bakımlarının yapıldığı, oyun oynadıkları ve sosyal hayata uyum sağlamalarına destek olan ilkokul öncesi eğitim verilen yerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri