Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir.
Bunu yaparken, suyun içine pirinci ekleyerek bir süre bekletin. Bu süre zarfında, böcekler suda yüzecektir. Bu nedenle, suyun yüzeyine çıkan pirinç tanelerini dikkatlice çıkarın ve atın. Bu böcekler, pirincin içine zarar vererek yumurtalarını bırakabilirler, bu nedenle üstte kalan pirinçleri tüketmekten kaçının.
Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Pirinçleri muhafaza ettiğiniz kabın içerisine 1-2 yaprak koymak hem pirinci güvelerden temizliyor hem de oluşmasını engelliyor. Pirinçteki böcekleri tek tek ayıklayın. Temizlenmiş pirince, böcekleri uzak tutmaya yardımcı olacak birkaç diş sarımsak koyup iyice karıştırın. Bir kaba su dökün.
Buğday bitleri uçamaz. İstila genellikle buğday ya da tahıl ürünleriyle birlikte taşındıklarında meydana gelir. Ayrıca tahılı taşımak için kullanılan araçlarda ya da tahılların depolandığı binalarda istila ortaya çıkabilir. Dişiler, tahılın içine tek bir yumurta bırakır.
İlgili 38 soru bulundu
Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir.
Yaprak biti genellikle insana bulaşmaz ve doğrudan zarar vermez. Ancak, bitkiyle temas sonucu bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Bu işlem oldukça titizlik gerektirir. Böceklenen pirinci temizlemek için ise, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu, böceklerin uzaklaşmasını sağlayacaktır. Ayıklama işleminden sonra, pirinçler su dolu bir kapta bekletilmelidir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirincin nem oranı düşürülerek saklanması, böceklenmeyi engelleyen en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca pirinci saklamak için uygun kaplar kullanılmalıdır. Hava almayan, sızdırmaz kaplar pirincin nemden etkilenmesini engelleyerek böceklenmeyi önler.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Bakliyatların bozulmasının ve böceklenmesinin en büyük sebebi nemdir. Nemli ortamlarda bakliyatlar küflenir, renk değiştirir, lezzet kaybeder ve içinde böcekler ürer. Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir.
Benzil alkol: Losyon olarak kullanılır ve aktif bitleri öldürür. Yumurtaları öldürememektedir. 6 ay ve üstü çocuklarda saç biti tedavisi sağlar. Hamile ve emziren bireyler için de güvenlidir.
Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin.
Pirincin kurtlanmasını önlemek için yapmanız gereken yöntem ise pirincin içine sarımsak ve defne yaprağı eklemek olacaktır. Sarımsak ve defne yaprağı, pirinç içerisinde oluşabilecek nemi önleyerek pirincin kurtlanmasını önler..
- ucunda siyah nokta olan pirinçte umarım mikrobiyal aktivite olmuştur. umarım diyorum çünkü eğer mikrobiyal aktivite olmamışsa ucunu böcek yemiştir. benim için ikisi de aynı şey ama ne bileyim, işin içine böcek girince yüz felci gibi bişey geçiriyorsunuz. siyah noktalısını almayın işte.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyatların kuru ortamda saklanması çok önemlidir. Nem bakliyatta böceklenme, küflenme gibi istenmeyen sorunlara yol açar. Nemli ortamdan uzak tutulmayan bakliyatlar çabuk bozulur. Kuru, karanlık ve serin ortamda saklanması gerekir.
Nohutun böceklenmesi, doğru şekilde saklanmadığında sıkça karşılaşılan bir sorundur. Bu nedenle nohutun böceklenmesini önlemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: Nohutu öncelikle yıkayın: Nohutu kullanmadan önce mutlaka yıkayın.
Ergin dişi tek yada kümeler halinde 300-500 yumurta bırakır. Çıkan larvaların bir kısmı, delerek girdikleri hububat tanesi içinde gelişir. Bir kısım larva ise erginlerin oluşturdukları un ve kırıntılar içinde beslenerek geliştikten sonra tane içine girer. • Pupa dönemi tane içinde geçer.
Limon suyu, sirke, tuz, un, domates ketçabı, hamur veya sos gibi maddeler pirinç parlatmak için etkili olabilir.
Limon ve tuz cilası: Bir limonu ikiye bölün ve kesilen kısmı bir çay kaşığı sofra tuzu ile kaplayın. Limonu kararmış pirincin üzerine sürterken aynı zamanda limonu sıkarak suyunu salmasını sağlayın. Ilık su ile durulayın ve kurulayın.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Özellikle bitlerin yaşam alanları kafa alanı olduğundan yastık, yorgan kılıfları, battaniyeler, kişinin elbiseleri gibi eşyalar çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Sıcaklığın en az 60 derece olması bitlerin ölmesi açısından önemlidir.
Çoğunlukla temas yolu ile bulaşan bitler zıplayamaz veya uçamazlar. Saç bitinin görülmesine neden olan bazı faktörler şunlardır: Kişiden Kişiye Bulaşma: Saç biti, genellikle kişiden kişiye temas yoluyla bulaşır. Özellikle baş başa temas, sarılma veya paylaşılan kişisel eşyaların kullanımıyla hızla yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri