Pilavın dayanıklılığı bulunduğu ortam koşullarına bağlıdır. Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz.
Kahverengi pirinç öğütülmediği için, yağ içeriği daha yüksektir ve beyaz pirince göre daha kısa sürede acılaşmaya başlayabilir. Oda sıcaklığında güvenle saklanabilir. Beyaz pirinç 2 yıla, kahverengi pirinç ise 3-6 aya kadar dayanabilir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Pirinç iki yerde saklanır: ev veya kuru ve serin depo.Bu yerlerin muhafazası birkaç şekilde yapılır.
Pilav nemli olmayan bir ortamda en fazla 1 gün kadar bozulmadan bekler. 1 günden sonra küf oluşmaya başlayacaktır. Buzdolabında ise bekleme süresi 4 güne kadar çıkmaktadır. Buzluk ya da derin dondurucu tercih edilecekse 6 aya kadar saklanabilir.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Bakliyatların kuru ortamda saklanması çok önemlidir. Nem bakliyatta böceklenme, küflenme gibi istenmeyen sorunlara yol açar. Nemli ortamdan uzak tutulmayan bakliyatlar çabuk bozulur. Kuru, karanlık ve serin ortamda saklanması gerekir.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Sonrasında bozulmaya başlayacaktır. Pilavı dışarda bekletirseniz, 1 günden sonra tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Pirinci, cam veya plastik saklama kaplarında muhafaza edebilir ve içerisine birkaç defne yaprağı ekleyerek böceklenmeyi önleyebilirsiniz.
Aromasının ana sebebi nedir? Aromatik tadın ana nedeni, tüm pirinçlerde 0.04-0.06 ppm (milyonda bir) seviyesinde olan ama aromatik bir pirinç olan Basmati'de on kat daha yüksek konsantrasyonda bulunan 2-asetil-1-pirolin kimyasal bileşiğinden kaynaklanır.
Böceklenen pirinci temizlemek için ise, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu, böceklerin uzaklaşmasını sağlayacaktır. Ayıklama işleminden sonra, pirinçler su dolu bir kapta bekletilmelidir. Bu işlem, pirincin içindeki böceklerin ölmesini sağlar.
Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir. Cam kavanozlar, metal kutular veya plastik kaplar ideal saklama kaplarıdır. Bakliyatları buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bakliyatların bozulmaması ve böceklenmemesi için püf nokta defne yaprağıdır.
İsmi 'Pirinç Biti'
Paketin içinde küçük, siyah böcekler hareket ediyor gibi görünür. Bu minik bitler (pirinç, buğday bitleri veya un böceği olarak da bilinir), büyük olasılıkla ürünün içindeki larvalardan çıkan böceklerdir.
* Kaynattığınızda yüzeyde kalın bir tabaka oluşuyor pirinç plastik içeriyor demektir. * Bir bardak suya bir yemek kaşık pirinç dökün, pirinçler tepeye çıkıp yüzüyorsa plastiktir.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar. Bir diğer hedef ise pirinçleri paketleme işlemi süresince gözden kaçmış olabilecek tozdan ve kirden arındırabilmektir.
Pirinci bir gece önceden ıslatmak faydalı
Ancak bir ölçek pirince beş ölçek su konduktan sonra pişirilen pirinçte arsenik oranının yarılandığını gördü. Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı.
Böceklenmeye küflenmeye karşı serin güneş almayan yerde, cam kavanozlarda saklanması uygundur. Özellikle pirinç güneşe ve neme maruz kalırsa kırılır, böceklenir. Paketlenmiş ve açıkta satılmayan tahıl ürünlerini almanız en uygunudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri