Kısa Tarihçesi ve Özellikleri. Pirinç bir metal alaşımıdır, pirinç elde etmek için bakıra çinko katmanız gerekmektedir. Ve içindeki çinko oranları değiştikçe alaşımın özellikleri değişir. Bu şekilde farklı oranlarla elde edilen alaşımlar farklı amaç ve endüstrilerde kullanılmaktadır.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Pirinç, çoğunlukla çelik lama çinko katkılı bakırdan oluşan bir alaşımdır. Pirinçler, farklı miktarlarda çinko veya ilave edilmiş başka elementler içerebilir.
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir. Yani ne kadar fazla temas edersek, üründe o kadar fazla kararma meydana gelir.
Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Pirinç mamulleri düşük kıvılcım çıkma ihtimalinin gerekli olduğu durumlarda kullanılabilen yumuşak bir metaldir. Alaşım nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir. İyi bir ısı iletkenidir. Pirinç mamulleri tuzlu sudan kaynaklanan galvanik korozyon dahil olmak üzere korozyona karşı dayanıklıdır.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Pirinç güçlü olmasına rağmen bakır veya bronz kadar dayanıklı değildir.
Kromun yapısı güçlü fakat kırılgan bir yapıya sahipken, pirinç daha dayanıklı bir metaldir. Bu nedenle güçlü olan birçok batarya pirinçten yapılır. Fakat günümüzde en fazla batarya üretiminde krom kullanılmaktadır.
Pirinç, desenleri metal üzerine kazımak, el aletleriyle bile çalışmaya olanak tanıyan bir metaldir. Pirinç ayrıca manyetik değildir, bu da onu saatlerin ve elektrik devresi bileşenlerinin üretiminde önemli bir bileşen haline getirir.
Pirinç tarihi MÖ 2. binyıla kadar izlenebilir. Başlangıçta bakır ve çinkodan yapılmıştır, ancak zamanla nikel ve kobalt gibi çeşitli diğer metalleri içerecek şekilde rafine edilmiştir. Günümüzde halen borular (trompet), trombonlar (sousaphones), tubalar (fagotlar), pirinçten yapılmış yüzlerce farklı müzik aleti var.
Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Pirinç üzeri altın kaplama, 1805 yılında İtalyan kimyager Luigi Brugnatelli tarafından keşfedilmiş, o günden bu yana kadınların vazgeçilmezi olarak nitelendirilmiştir. Genel olarak belirtilen bijuteri, bakır ve çinko alaşımı kapsamında oluşan pirincin üzerine, belirli miktar altının kaplama yapılmasıyla oluşmaktadır.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
925 gümüş gibi, pirinç hava ile temas ettiğinde ve zamanla oksitlenir.
Yüksek ısıya dayanıklı pirinç kaplamadır. Metal, ahşap, plastik, cam vb. yüzeylerde çok iyi tutunma sağlar. Yüzeye altın renginde bir görünüm verir. Hava koşullarına ve sürtünmeye karşı koruma sağlar.
Çeliği paslanmaya karşı koruyan şey kromdur. Krom sayesinde çelikte korozyona uğrama ve lekelenme gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu şekilde paslanma durumu görülmemekte ve paslanmaz çelik ismini de buradan almaktadır.
Çeliğin içersindeki krom, çeliğin oksijenle temas ettiğinde krom-oksit adında ince bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Bu ince film, çeliği paslanmaya karşı korur ve belli bir miktardan fazla krom içerikli çelik paslanmaz çelik adını alır.
Mutfak Bataryası Nasıl Seçilir: Dayanıklılık
Dayanıklı mutfak bataryaları pirinçten veya bakır alaşımlı pirinçten yapılır. Kaliteli ve kullanışlı bir mutfak bataryası ağır olur. Hafif bir mutfak bataryası, sizlere uzun süreli kullanım vadetmez.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
Özetle pirinç, takı sektöründe hipoalerjenik bir metal olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, nikel içeren çinko alaşımlar hipoalerjenik değildir.
FDA tarafından yapılan yeni araştırmalar da dahil olmak üzere yayınlanmış araştırmalar, pirinci fazla suda pişirmenin (altı ila 10 kısım sudan bir kısım pirince) ve fazla suyu boşaltmanın inorganik arsenik içeriğini yüzde 40 ila 60 oranında azaltabileceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri