Pirinçte bulunan vitaminleri; B1, B2, A ve C vitamini olarak sayabiliriz. İçerisinde B vitamini bulunması bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir. Buğdaygiller familyasının üyesi olan bu gıda malzemesinin içerisinde ayrıca kalsiyum, protein, fosfor ve demir bulunmaktadır.
Hemen hemen tüm çeşitleri protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, B1,B2 vitaminleri ve az da olsa A ve C vitaminlerini içermektedir, içerdiği mineraller sayesinde kemik yapısının gelişimini, cildin ve tırnakların parlaklaşmasını sağlamaktadır. Pirinç alerjik olmayan bir gıda maddesidir.
“Pirinç içerdiği vitaminler bakımından oldukça değerlidir. Yüzde 80 karbonhidrat, yüzde 7 protein, yüzde 2 yağ, 10 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potasyum, 0.3 gr posa içerir. Kolesterol içermez.
Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir.
Pirinç kalsiyum, fosfor ve D vitamini için iyi birer kaynak. Bu nedenle de kemik gelişimi, cilt ve tırnak sağlığı için faydalı. Pirinç hazımsızlığı önler ve özellikle ishal durumunda en etkili besinlerden birisi. İshal bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir problem.
İlgili 39 soru bulundu
Buğdaygiller familyasının üyesi olan bu gıda malzemesinin içerisinde ayrıca kalsiyum, protein, fosfor ve demir bulunmaktadır. Pirinç içindeki vitaminler ve diğer yararlı değerler; kemik gelişimi, hazımsızlık, kanser ile savaş, kan basıncı yönetimi, cilt ve vücut enerjisi için oldukça önemlidir.
İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir. Sporcuların fazla efor sarf etmekten kaynaklı olarak tansiyonlarında ani düşme ve yükselmelerin önlenmesi de yağsız sporcu pilavı ile mümkün olmaktadır.
PİRİNÇ FAYDALARI
100 gram pişirilmiş beyaz pirincin, besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 24 gr. protein; 242 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 01 gr. yağ; 01 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0.2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0.02 mgr. B1 vitamini; 0.01 mgr.
Yüksek bakır oranlı pirinç : 65% bakır ve 35% çinko içerir, yüksek çekme kuvvetine sahip olup yay, civata ve perçin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Dengeli bir beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturan pirinç karbonhidrat miktarı bol olduğundan dolayı vücuda enerji kaynağıdır. Karbonhidratların vücut tarafından metabolize edilmesi ve yakılarak enerjiye dönüştürülmesi açısından birinci sırada gelir.
Pirinç folik asit içeren besinler arasındadır.
Ülkemizde Trakya'da yetişen Osmancık pirinci pilav yapımına en uygun olan pirinçtir. Mat, camsı bir görünümde olan bu pirincin taneleri uzundur. Pilavlık pirinç olarak bilinmesinin nedeni kolay kıvam tutmasıdır. Pilavlık pirinç olarak tercih edilebilecek en iyi pirinç çeşidi olarak bilinir.
Bulgur besin değeri açısından en besinlerden biri; çok iyi bir kompleks karbonhidrat ve lif kaynağı. Çinko, kepek, krom ve magnezyum doğal olarak bulgurun içerisinde de yer alıyor. Ayrıca bunlara ek olarak selenyum, fitatlar ile B12 haricindeki tüm B vitaminlerini de içerir. Lif açısından da oldukça zengindir.
Balance One Supplements'ta uzman diyetisyen olan Trista Best'e göre, beyaz pirinç "Hızlı ve kolayca sindirilebilir bir enerji kaynağı sağlayan yüksek karbonhidratlı bir besindir ve özellikle fiziksel aktivitelerle uğraşan veya ihtiyaç duyan bireyler için faydalı olabilir.
Pirinç yemek sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Pirinç dünyanın en çok kullanılan ve yenen gıdalarından biridir çünkü çok küçük miktarları bile insanları sağlıklı ve canlı tutabilir.
Basmati pirinç besin değerleri açısından diğer pirinçlerden çok daha fazla sağlıklıdır. Basmati pirinçler pişirildiklerinde bu besin değerinden hiçbir şey kaybetmezler. Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir.
Hindistan'da kazı yapan arkeologlar, MÖ 4530'a tarihlenebilecek pirinç keşfetmişlerdir. Pirinçle ilgili bilinen ilk söz Çin imparatoru Shen Nung'a aittir. Halkı için pirincin öneminden bahseden Nung, tahılı onurlandırmak için ekim zamanında imparatorun ilk tohumları saçtığı yıllık pirinç törenleri düzenlemiştir.
Asit, enzim veya başka bir hidroliz yöntemi kullanılarak hidrolize pirinç proteini elde edilmektedir. Hem pozitif hem de negatif yük içermesi sebebiyle elektriklenme önleyici ajan olarak kullanılır. Saça parlaklık ve hacim kazandırır. Cildi nemlendirerek elastikiyetini arttırır.
Beyaz pirincin içinde gluten var mı diye sorarsınız, burada da cevap; herhangi bir bulaşa maruz kalmadıkça “Hayır.”
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Lapa kesinlikle midenize zarar vermez veya yük olmaz. Mideniz adeta bir makine gibi çalışır. En iyi bakım yağı da pirinç lapası olabilir. Özellikle gastrointestinal işlev bozukluğu veya bağırsak enfeksiyonları, ishal vb. durumlarda çok etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri