Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Pilav nemli olmayan bir ortamda en fazla 1 gün kadar bozulmadan bekler. 1 günden sonra küf oluşmaya başlayacaktır. Buzdolabında ise bekleme süresi 4 güne kadar çıkmaktadır. Buzluk ya da derin dondurucu tercih edilecekse 6 aya kadar saklanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Ekşiyen pirinç suyunu kaynatın ve daha sonra soğumaya bırakın. Fermente pirinç suyunuz kullanıma hazır. Fermente edilmiş pirinç suyunu 1 gün boyunca buzdolabında bekletmelisiniz.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz.
Pirinç Sıcak Suyla Mı Islatılır Soğuk Suyla Mı
Soğuk su, pirinç tanelerinin daha iyi şişmesine ve pilavın taneli olmasına yardımcı olur. Sıcak su ise pirinç tanelerinin yapısını bozabilir ve pilavın kıvamının istenilen gibi olmamasına neden olabilir.
7. Pilavın suyunu çektikten sonra, tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. 8. Pilavın üstüne kağıt havlu veya temiz bir bez kapatın ve tencerenin kapağını kapatın. Bu, pilavın buharının kağıt havlu veya bez tarafından emilmesini sağlar ve daha tane tane bir pilav elde etmenizi sağlar.
Bir ölçek kaya tuzu ile sıcak su dolu kapta 45 dakika ila 1 saat bekletiyoruz. Bekleme süresi bittiğinde pirinci akan suyun altında duru su akana kadar iyice yıkıyoruz. Pirinci yıkamaya başladığımız anda ilk akan su süt beyazken bir süre sonra su durulur, renksizleşir, işte bu aşamaya kadar yıkıyoruz.
Aromasının ana sebebi nedir? Aromatik tadın ana nedeni, tüm pirinçlerde 0.04-0.06 ppm (milyonda bir) seviyesinde olan ama aromatik bir pirinç olan Basmati'de on kat daha yüksek konsantrasyonda bulunan 2-asetil-1-pirolin kimyasal bileşiğinden kaynaklanır.
Pişmiş pirinç, oda sıcaklığında maksimum 1 gün bekletilebilir. Pişmiş pirincin ağzını kapatarak, buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Pişmiş pirinci, dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Şurada Paylaş! Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pirinci bir gece önceden suda bekletmek toksin seviyesini %80'e kadar azaltıyor.Arsenik, endüstriyel atıklar ve geçmişte kullanılan böcek ilaçları yoluyla pirince bulaşıyor.
Buna karşın pirinci, beş misli su kullanarak pişirme yöntemi arsenik seviyesini yarıya düşürdü. Pirincin gece suda bekletilmesi ise içerisindeki toksin miktarının yüzde 80 oranında azalmasını sağladı.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi pirinç suyu, pirinç kaynatılarak ya da soğuk suda bekletilerek elde ediliyor. Bu suyu tek başına kullanabilirsiniz. Sabahları ya da akşam yatmadan önce pirinç suyu bir pamuğa dökün ve yüzünüzü dairesel hareketlerle silin. Ardından birkaç dakika bekleyin ve soğuk su ile durulayın.
Pirinç unu ve pirinç suyu maskeleri düzenli olarak kullanmak önemlidir. Haftada birkaç kez uygulandığında, ciltteki farkı görmek mümkün olabilir. Pirinç unu, ciltteki lekeleri ve koyu noktaları azaltmada etkilidir. Aynı zamanda cilt tonu eşitleme etkisi göstererek daha aydınlık bir cilt sağlar.
2 su bardağı pirinci soğuk suyla iki defa yıkayıp süzmelisiniz. Bu, pirincin üzerindeki fazla nişastayı ve kirleri temizlemeye yardımcı olur. Ardından pirincinizin üzerine 4 su bardağı su ekleyin. Birkaç dakika karıştırdıktan sonra suyunu süzün.
Pirinç pişse bile hayatta kalabilen bakteriler yediğiniz pilavı riske açık hale getiriyor. Bilim insanları, pişmemiş pirincin içinde "bacillus cereus" ismi verilen bakteri sporlarının (çok çabuk üreyebilen hücreler) var olduğunu söylüyor. Ve bu bakteri gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin ta kendisi.
Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri