Yumurtalar ve Larvalar: Pirinç tarladan alındığında içinde bazen böcek yumurtaları veya larvaları olabilir. Bu böcekler, pirinç tanelerinin içinde gelişir ve zamanla yetişkin böceklere dönüşürler.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Pirinç biti ya da bakliyat bitleri uçarak evinize girebilse de çoğunlukla paketlenmiş ürünlerin içinde gelirler. Olgun bitler henüz satışa sunulmadan önce bakliyatlara yumurta bırakmış olur. Bu yumurta ve larvalar, küçük boyutları ve açık renkleri nedeniyle rahatlıkla görünmezler.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İlgili 38 soru bulundu
Pirinçleri muhafaza ettiğiniz kabın içerisine 1-2 yaprak koymak hem pirinci güvelerden temizliyor hem de oluşmasını engelliyor. Pirinçteki böcekleri tek tek ayıklayın. Temizlenmiş pirince, böcekleri uzak tutmaya yardımcı olacak birkaç diş sarımsak koyup iyice karıştırın.
Defne yaprağının kokusundan hiç hoşlanmayan bakliyat böcekleri defne yaprağının bulunduğu ortamda oluşmazlar. KÜP ŞEKER Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür.
Bunu yaparken, suyun içine pirinci ekleyerek bir süre bekletin. Bu süre zarfında, böcekler suda yüzecektir. Bu nedenle, suyun yüzeyine çıkan pirinç tanelerini dikkatlice çıkarın ve atın. Bu böcekler, pirincin içine zarar vererek yumurtalarını bırakabilirler, bu nedenle üstte kalan pirinçleri tüketmekten kaçının.
Lavanta, defne yaprağı ve nane gibi doğal maddeler, güçlü kokuları sayesinde güveleri uzak tutar. Bu tür doğal çözümler, kimyasal içermeyen ve güvenli alternatifler sunar. Ayrıca, güve kelebeği bitkisel çözüm arayışında, sirke ve su karışımıyla yapılan temizlik de etkilidir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar; Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği .
Bakliyatların bozulmasının ve böceklenmesinin en büyük sebebi nemdir. Nemli ortamlarda bakliyatlar küflenir, renk değiştirir, lezzet kaybeder ve içinde böcekler ürer. Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir.
- ucunda siyah nokta olan pirinçte umarım mikrobiyal aktivite olmuştur. umarım diyorum çünkü eğer mikrobiyal aktivite olmamışsa ucunu böcek yemiştir. benim için ikisi de aynı şey ama ne bileyim, işin içine böcek girince yüz felci gibi bişey geçiriyorsunuz. siyah noktalısını almayın işte.
Limon suyu, sirke, tuz, un, domates ketçabı, hamur veya sos gibi maddeler pirinç parlatmak için etkili olabilir. Bu maddelerden birini veya birkaçını karıştırarak bir macun oluşturun ve pirinç yüzeyine sürün. Bir süre beklettikten sonra yumuşak bir bez veya diş fırçası ile ovalayın ve ılık su ile durulayın.
Pirinç güvesi soluk sarı-kahverengidir. Tek renkli bir yapıya sahiptir, ayırt edici özellikleri yoktur. Damarları koyu renklidir ve arka kanatları neredeyse saydamdır. 15-25 mm kanat genişliğine sahiptirler.
Güve ilaçlaması için kokulu ya da kokusuz sıvı ilaçlar kullanılmalıdır. Güve yumurtası güve kovucu ilaçlar sayesinde yok edilebilir. Marketlerde ya da eczanelerde satılan spreyler ya da tabletler güve öldürücü ya da kovucu olarak kullanılabilir.
Güve Neden Olur? Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer.
Pamuklu bir bezin içine koyacağınız lavanta, biberiye, defne yaprağı ve karanfil karışımını gıda depoladığınız dolapların içine yerleştirirseniz güvelerin yuvalanmasına en başından engel olabilirsiniz. Bu bitkilerin yaydığı kokular güveleri uzak tutacaktır.
Pirincin kurtlanmasını önlemek için yapmanız gereken yöntem ise pirincin içine sarımsak ve defne yaprağı eklemek olacaktır. Sarımsak ve defne yaprağı, pirinç içerisinde oluşabilecek nemi önleyerek pirincin kurtlanmasını önler..
Pirinç ve Mısır bitleri, tropikal ve subtropikal alanlarda yaygındır. İthal edilen mallarla birlikte ılıman ortamlara da taşınabilirler. Mısır bitleri, tarlalardaki mısırların üzerinde ürer; ancak Pirinç bitleri yalnızca depolanmış pirinç üzerinde üremektedir.
Genel olarak, pirinç, doğru koşullarda saklandığında ve paketi açıldıktan sonra hava, nem ve koku gibi etkenlere maruz kalmadığında uzun süre taze kalabilir.
Çöpler ve pis bulaşıklar hamam böceklerinin hızlı bir şekilde evinize yerleşmesine neden olabilir. Bunların dışında dışarıdan gelen koliler, poşetler, bacalar, mutfak ve banyolardaki çatlaklar, kapının ya da camın açık kalması evinize hamam böceklerinin girmesine neden olabilir.
Kara fatma böceğini öldürmek ve Yok etmek için En iyi yöntem profesyonel haşere ilaçlama hizmeti uygulamasıdır. Yoğunluğuna göre değişmekle birlikte tek seferde de %100 kurtulmak mümkün olabilirken birkaç profesyonel ilaçlama sonrasında da bu haşereden tamamen kurtulmak mümkündür.
Çarşaflarınızı, yorgan ve yastık kılıflarınızı sık sık değiştirip en az 60 derece sıcaklıkta, Omo Active Sıvı gibi kaliteli bir deterjanla yıkamalısınız. Yüksek ısı, toz akarlarının ölmesini sağlayacaktır. Yatak odanızda halı yerine parke tercih etmek, toz böceği üremesini engelleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri