4 pirol halkasının birbirine metilen (−CH2−) ya da metin (−CH=) köprüleriyle bağlanarak oluşturduğu halkalı bir sistemdir. En basit
Pirol halka sistemi, doğal bir halkadır. Birçok doğal bileşikte bulunur. Pirol halkasının benzen halkasıyla kondensasyonundan indol halkası (benzopirol) oluşur. İndol halkası (benzopirol), doğada birçok bileşikte bulunur.
PİROL, FURAN ve TİYOFEN
Yanma ısılarından rezonans enerjileri; pirol için 21, furan için 16, tiyofen için 29 kcal/mol (Benzen için 36 kcal/mol) olarak belirlenmiştir. Bu değerler benzenden daha az, konjuge dienlerden (3 kcal/mol) çok daha fazladır. Bu özellikler sebebiyle bu bileşikler aromatiktir.
Bu tuzların kuru kuruya ısıtılmalarından meydana gelen serbest asidin dehidrasyonu, dekarboksilasyonu ve amonyak ile reaksiyonu sonucu pirol (1) oluşur.
Pirol C4H4NH formülüne sahip bir aromatik bileşiktir. Konjuge π bağı içeren halka yapıya sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
π elektronuna sahip düzlemsel yapıdaki tek halkalı bileşikler aromatiktir. Bir başka ifadeyle 2, 6, 10,14,…. vb. sayıda π elektronuna sahip düzlemsel yapıdaki tek halkalı bileşikler aromatiktir.
Aromatik hidrokarbonlar veya aren (ya da aril hidrokarbon) yapılarında halka formunda karbon atomları ve bunların arasında birbirini izleyen çift ve tek bağ içeren hidrokarbonlardır. Düzlemsel benzen halkalarından oluşurlar.
Porfirin, dört metiliden (-CH=) köprüsüyle birbirine bağlı dört pirol halkasından ibaret olan porfin halka sistemi ihtiva eden molekül sistemidir. Bu molekül inorganik yapının organik yani canlı yaşamına nasıl evrildiğinin anlaşılmasını da sağlamıştır. Yani dünyadaki yaşam cansızdan canlıya bu madde ile geçmiştir.
Piridin, yapısal olarak benzen ile ilişkili, altı üyeli halkadaki bir CH grubunun bir nitrojen atomu ile yer değiştirdiği, nispeten basit bir heterosiklik aromatik organik bileşiktir.
İlk enzim olan ALA-sentaz, pridoksal fosfat ve süksinil CoA tarafından aktive edilen glisinin kondensasyonunu katalize ederek ALA oluşumunu sağlar.
İndol, C8H7N formülüne sahip aromatik bir heterosiklik organik bileşiktir. Beş üyeli bir pirol halkasına kaynaşmış altı üyeli bir benzen halkasından oluşan bisiklik bir yapıya sahiptir. İndol, doğal ortamda yaygın olarak bulunur ve çeşitli bakteriler tarafından üretilebilir.
Furan molekülündeki oksijen atomunda sp² hibridizasyonu vardır. Bir yalın çift π sistemine dahildir, öbürü ise halkanın düzlemi içindedir (diğer konumlardaki C-H bağına benzer şekilde). Altı π elektronu vardır, dolayısıyla furan aromatiktir.
Benzin ve Özellikleri
Renksiz ve berrak özellikleri ile sıvı halde kullanılan benzin, organik bileşik türlerinden en önemlisidir. Karakteristik bir aromatik kokuya sahip olan benzen, aromatikler kategorisinde yer alır. Benzinin yoğunluğu 0, 882 – 0, 886 g / cm3 olup, maksimum 1, 0 derece distilasyon aralığına sahiptir.
Dört pirol halkası metenil (=CH–, metin) köprüleri ile birbirine bağlanırsa porfin halka sistemi oluşur. Porfirinler, yapılarında içerdikleri çift bağlardan dolayı, 400 nm'de, Soret bandı diye tanımlanan absorpsiyon bandı oluştururlar.
Hem, Hemoglobinde bulunan demirli-porfirin proteindir. Hemoglobinin prostetik grubudur. Metalloporfirinler (Metal + porfirin) grubundandır. Hem vücutta başlıca kemik iliğindeki olgunlaşmamış Eritrositlerde ve karaciğerde sentezlenir.
Hemoglobin demir taşıyan hem molekülü ile protein olan globin molekülünden meydana gelmiştir. Hemoglobinin yapısında 4 adet hem molekülü vardır ve her biri bir molekül oksijen bağlar. Globin molekülü ise 4 tane veya iki çift polipeptit zincirinden meydana gelmiştir. Bunlar iki alfa ve iki beta zincirleridir.
Piridin bir çözücü olarak ve ilaçlar, vitaminler, gıda tatlandırıcıları, böcek ilaçları, boyalar, kauçuk ürünler, yapıştırıcılar ve kumaşlar için su geçirmezlik gibi birçok farklı ürünün yapımında kullanılır. Piridin, çevredeki birçok doğal maddenin parçalanmasından da oluşabilir.
En basit aromatik amin olan anilin, oda sıcaklığında, havaya maruz kaldığında koyu kahverengi bir renge dönüşen, berrak ila hafif sarı, yağlı bir sıvıdır.
Fenol hafif asidik ve aromatik bir organik kimyasaldır. Kimyasal formülü C6H5OH'dır ve hidroksi benzen, benzenol, fenik asit, karbolik asit, fenil alkol ve fenil hidroksit olarak da bilinir.
Belirti ve bulgular
Bu gruptaki porfiria özellikle sinir sistemini etkileyerek karın ağrısı, bulantı-kusma, akut nöropati, kas zayıflığı, nöbet geçirme ile halusinasyon, depresyon, anksiyete ve paranoya gibi ruhsal bozukluklara neden olur. Otonom sinir sistemi etkilenirse kalp aritmileri gelişir.
Kanda eritrositlerde bulunan, kana kırmızı rengini veren, demir -porfirinli bir bileşik proteindir. Hemoglobin molekülü 4 hem ve 1 globin içerir. 70 kg ağırlığında erişkin bir erkekte kan dolaşımında total olarak 750 g hemoglobin bulunur.
Bir kısım akyuvar kemik iliği dışında üretilmektedir. Kana kırmızı rengi veren hücrelerdir. Yapılarında hemoglobin denilen ve eritrosit ağırlığını 1/3 ünü oluşturan bir protein içerirler. Bu proteinin görevi oksijen(O2 ) taşımaktır.
Çift bağlar arasında birer tek bağ varsa bunlara konjuge çift bağlar denir. Çift bağlar arasında birden fazla tek bağ varsa bunlara ayrık (izole) ya da konjuge olmayan çift bağlar denir (yani çift bağlardaki karbon atomları komşu değildir).
Benzen, kimyasal formülü C6H6 olan ve altı karbon ve altı hidrojen atomundan oluşan bir halka şeklinde molekül olan aromatik bir hidrokarbondur. Benzen, özellikle kimya, farmakoloji, petrol endüstrisi ve polimer bilimi gibi birçok alanda önemli bir role sahiptir.
Aromatik amino asitler
Fenil alanin, trisin ve triptofan amino asitleri aromatik yan zincir taşıyan amino asitlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri