Bu tuzların kuru kuruya ısıtılmalarından meydana gelen serbest asidin dehidrasyonu, dekarboksilasyonu ve amonyak ile reaksiyonu sonucu pirol (1) oluşur.
PİROL, FURAN ve TİYOFEN
Yanma ısılarından rezonans enerjileri; pirol için 21, furan için 16, tiyofen için 29 kcal/mol (Benzen için 36 kcal/mol) olarak belirlenmiştir. Bu değerler benzenden daha az, konjuge dienlerden (3 kcal/mol) çok daha fazladır. Bu özellikler sebebiyle bu bileşikler aromatiktir.
Pirol C4H4NH formülüne sahip bir aromatik bileşiktir. Konjuge π bağı içeren halka yapıya sahiptir. Her atomda hibritleşmemiş p orbitali içerir. Azottaki bağ yapmayan elektronlar delokalizedir.
Pirol halka sistemi, klorofil ve “hem”i oluşturan porfirin halkasında ve dolayısıyla hemoglobin, koproporfirin, üroporfirin gibi bileşikler ile safra renk maddeleri olan bilirubin ve biliverdinde, vitamin B12 deki korrin halkasında, bazı enzimlerde, prolin ve hidroksiprolin amino asitlerinde ve bazı alkaloidlerde ...
Beşli halkada tek hetero-atom içeren bileşiklerden, aromatik özellikler gösteren oldukça kararlı bileşikler olan pirol, furan ve tiyofen önemlidirler. Pirol halka sistemi, doğal bir halkadır. Birçok doğal bileşikte bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
Furan molekülündeki oksijen atomunda sp² hibridizasyonu vardır. Bir yalın çift π sistemine dahildir, öbürü ise halkanın düzlemi içindedir (diğer konumlardaki C-H bağına benzer şekilde). Altı π elektronu vardır, dolayısıyla furan aromatiktir.
Piranoz altı bağlı halka şeklinde bir yapıya sahip olan ve 5 karbona karşılık 1 atom oksijenin geldiği karbonhidratlar için kullanılan genel terimdir. Piranoz halkası, şekerdeki C-5 alkol grubunun C-1 aldehit grubuyla yarı asetal şekilde birleşmesiyle meydana gelir.
Furan ve Tiyofen 5 üyeli halkalı aromatik bileşiklerdir.
Aromatik hidrokarbonlar veya aren (ya da aril hidrokarbon) yapılarında halka formunda karbon atomları ve bunların arasında birbirini izleyen çift ve tek bağ içeren hidrokarbonlardır. Düzlemsel benzen halkalarından oluşurlar.
İndol, C8H7N formülüne sahip aromatik bir heterosiklik organik bileşiktir. Beş üyeli bir pirol halkasına kaynaşmış altı üyeli bir benzen halkasından oluşan bisiklik bir yapıya sahiptir. İndol, doğal ortamda yaygın olarak bulunur ve çeşitli bakteriler tarafından üretilebilir.
Porfiria (bazı kaynaklarda porfiri), hem biyosentezinde (diğer adıyla porfirin biyosentezi) yer alan enzimlerin doğuştan ya da kazanılmış bozukluğu ya da eksikliği sonucunda gelişen bir hastalıktır. Fotosensitivite ve nöropsikiyatrik bulgular sebebiyle vampir efsanelerinin yayılmasına sebep vermiştir.
Kanda eritrositlerde bulunan, kana kırmızı rengini veren, demir -porfirinli bir bileşik proteindir. Hemoglobin molekülü 4 hem ve 1 globin içerir. 70 kg ağırlığında erişkin bir erkekte kan dolaşımında total olarak 750 g hemoglobin bulunur.
Bir kısım akyuvar kemik iliği dışında üretilmektedir. Kana kırmızı rengi veren hücrelerdir. Yapılarında hemoglobin denilen ve eritrosit ağırlığını 1/3 ünü oluşturan bir protein içerirler. Bu proteinin görevi oksijen(O2 ) taşımaktır.
Furanoz halkası, bir aldopentozun siklik hemiasetalı veya bir ketoheksozun halkalı (siklik) hemiketalidir. Furanoz halka dört karbon ve bir oksijenden oluşur, anomerik karbona bağlı hidroksil bu oksijenin bitişiğindedir.
Kekulen, C48H24 kimyasal formülüne sahip polisiklik aromatik hidrokarbon ve sirkülendir. İlk olarak 1978'de sentezlendi ve benzen molekülünün yapısını keşfeden August Kekulé'nin anısına isimlendirildi.
Benzin ve Özellikleri
Renksiz ve berrak özellikleri ile sıvı halde kullanılan benzin, organik bileşik türlerinden en önemlisidir. Karakteristik bir aromatik kokuya sahip olan benzen, aromatikler kategorisinde yer alır. Benzinin yoğunluğu 0, 882 – 0, 886 g / cm3 olup, maksimum 1, 0 derece distilasyon aralığına sahiptir.
Bir bileşiğin aromatik olması için, aşağıda sıralanan şartları sağlaması gerekir. taşımalı (Hückel Kuralı). daha büyük pozitif bir tam sayıdır. sahip düzlemsel halkalar, aromatiktir.
Benzen, benzen türevleri ve naftalin, Antrasen gibi benzen halkası ihtiva eden bileşikler sınıfına aromatik bileşikler denir.
Furan ya da furfuran, bir heterosiklik aromatik organik bileşiktir. Renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır.
Naftalin veya naftalen, kapalı kimyasal formülü C10H8 olan, aromatik hidrokarbondur.
Bundan dolayı toluenin IUPAC sistematik adı metil benzendir. Toluen bir aromatik hidrokarbondur.
Çift bağlar arasında birer tek bağ varsa bunlara konjuge çift bağlar denir. Çift bağlar arasında birden fazla tek bağ varsa bunlara ayrık (izole) ya da konjuge olmayan çift bağlar denir (yani çift bağlardaki karbon atomları komşu değildir).
Sakkarit kelimesi, "şeker" anlamına gelen Eski Yunanca'da σάκχαρον (sákkharon) kelimesinden gelmektedir. Karbonhidratların bilimsel terminolojisi karmaşık olsa da, monosakkaritler ve disakkaritlerin adları genellikle, "şarap, şıra" ve hemen hemen tüm şekerler için kullanılır.
Sakkaroz veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir.
Beş karbonlu şekerlere pentoz adı verilir (riboz, ribuloz, deoksiriboz). e. Altı karbonlu şekerlere heksoz adı verilir (glikoz, galaktoz, fruktoz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri