Lifli bir yapıya sahip olan torf toprak, pH değeri bakımından ideal değerdedir. Bitkiler için önerilen 5.5 ve 6.5 pH aralığındadır. Bu değer toprağın verimli olmasına yardımcıdır. Torf toprağın bilinen bir diğer adı “turba toprağı” olmaktadır.
Organik torf toprak, az alkali özelliğe sahip, lifli yapıya sahip olan bir üründür. Doğanın sahip olduğu organik atıkların faydalı şekilde dönüşmesi sonucu oluşan doğal bir malzemedir. Tohumların sağlıklı ve verimli ortamda yetişmesine olanak tanır.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Evinizde çiçek yetiştirirken önemli olan konu sağlıklı ve kaliteli bir toprak seçimidir. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan toprakların seçimi çiçeğinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Saksı çiçekleri için genellikle en ideal toprak çeşidi torf topraktır.
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
İlgili 36 soru bulundu
Torf toprak, domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra pek çok çiçek ve ot yetiştiriciliğini de kolaylaştırır. Torf toprağı, doğru şekilde hazırlandığında tohumların çimlenmesi için uygun bir ortam sağlar.
Torf toprakları bazen turba toprak ifadesi ile de bilinir. Bu toprak çok yağış alan, nemli ve yaz sıcaklarının az olduğu yörelerde, özellikle bataklık, sazlık gibi su altında yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve uzun zamanlar bu döngünün devam etmesi ile oluşmakta olan katmanlardan elde edilen toprak çeşitlerindendir.
Torf topraklar tek başlarına kullanılabildiği gibi, karıştırılarak da toprağa ilave edilebilir.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Torf; toprak ıslahında, çiçekçilikte, seracılıkta, turfanda sebzecilikte, fide ve mantar yetiştiriciliğinde yaygın kullanılmaktadır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Torfun niteliği pratik bir şekilde belirlenebilir, şayet torf sıkıldığı zaman berrak renkte bir su akıyorsa rengi açık kahverengi ya da sarı ise ayrışmamış kaliteli torf denebilir.
En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir. Organik madde, sağlıklı ve sağlam bir çiçek toprağı için en önemli bileşenlerdendir.
Kil doğal bir ağrı kesicidir. Bilhassa romatizmal hastalıklara bağlı şikayetlerin azaltılmasında kullanılır. Mide ve sindirim sistemine dair rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Kil, probiyotikleri teşvik ederek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar.
Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Torf, göl ve bataklık gibi alanlarda bitkilerin su yüzeyine ulaşmadan toprak altında kalması ve çürümesi ile oluşur. Tamamen organik atıklardan meydana gelen bu çeşit çiçek bakımında önemli bir yer tutar. Saksı içinde çiçek ve bitki yetiştirmek için torf çiçek toprağı kullanılabilir.
Sadece yaz sıcaklarının az olması değil, aynı zamanda nem oranının yüksekliği ve su oranının fazlalığıyla bitkilerin örneğin sazlık gibi su dibine çökmesiyle oluşur. Bu hem doğal bir gübre hem de kullanışlı bir toprağın oluşmasını sağlamaktadır.
Torf toprak tamamen organik maddelerden oluşur ve suni maddelerden uzaktır. Torf topraklar bitkilerin çürümesi sonucu yıllar içinde oluşmaktadır. Genellikle 3 farklı renkte bulunur. Bu renkler sarı, kahverengi veya siyahtır.
Torf'un Su Tutma Kapasitesi : Torf'un en önemli özelliklerinden biri, fazla miktarda su absorbe edebilmesi ve bu suyu bünyesinde tutabilmesidir. Az ayrışmış lifli torf'lar kendi kuru ağırlığının 15-20 katı kadar su tutabilmekte, kuruduktan sonra dahi su tutma kapasitelerinde fazla azalma olmamaktadır.
Türkiye'de Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarda Kayseri, Hakkari, Bolu, Kars yörelerinde belirlenen alanlarda 200 milyon ton'dan fazla turba materyali bulunduğu tahmin edilmektedir (Çolakoğlu, 1996).
Funda toprağı üç çeşittir. Bunlar; çok kumlu, az kumlu ve yaprak çürüntüsü ile karışık topraklar. En iyi funta toprağı; beyaz kumu bulunan, dere veya vadi gibi yerlerden sel ya da yağmurların etkisiyle biriktirilip elde edilmiş topraklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri