Bir Pisagor adalet kupası, belli bir miktarın üzerinde doldurulan içeceğin özel bir düzenekle dışarı dökülmesini sağlayan bir tür bardak. Samos Pisagorlarına ödünç verilen bu kupa, her müridin eşit miktarlarda şarap içmesini garanti ediyordu.
Pisagor denklemi, dik üçgenin kenarlarını basit bir şekilde ilişkilendirir. Böylece herhangi bir iki tarafın uzunluğu biliniyorsa üçüncü tarafın uzunluğu bulunabilir. Teoremin başka bir sonucu, herhangi bir dik üçgende hipotenüsün diğer taraflardan herhangi birinden daha büyük, ancak toplamlarından daha az olmasıdır.
Pisagor'un en büyük başarısı müziğin 1, 2, 3, 4 sayılarının orantılı aralıklarına dayandığını keşfetmesidir. Pisagor evrenin bu sayıların toplamı olan 10 sayısına (1 + 2 + 3 + 4 = 10) dayandığını söylemiştir.
Pisagor teoremine göre; bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, “hipotenüs” olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir. Bu teorem adını ünlü Yunan düşünür Pisagor'dan alır.
495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle 'Sayıların babası' olarak da bilinir.
İlgili 25 soru bulundu
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
Pisagor sayıların sadece rasyonel olduğunu düşünüyordu. Bu yanlış fikri fazlaca sahiplenen Pisagor, karekök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasos'u denize attırarak öldürttü.
Bilim alanına yaptığı katkıları saymakla bitiremeyeceğimiz Pisagor ve öğrencileri ne yazık ki alevler arasında yanarak ölmüştür.
Hipotenüsün karesi, diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşittir anlamına gelmektedir. Pisagor Teoremi çoğunlukla Pisagor denklemi ismi ile de bilinmektedir. a, b ve c kenarlarının denklemi şeklinde formülünü yazmak mümkündür. Buradan formül; a^2 + b^2 = c^2 şeklindedir.
Pisagor bağıntısı formülü, dik üçgende dik kenar uzunluk karelerinin toplamı, Uzun kenar(Hipotenüs) uzunluğunun karesine eşittir. Örnek verecek olursak; a2+b2=c2 dir. Pisagor bağıntısı formülü asırlardır kullanılmaktadır.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Pisagorcular için 10 kutsal sayı idi ve yeminlerini bu sayı üzerine ediyorlardı. İnanılacak gibi değil ama 10 sayısı ile ilgili görüş onları Yer'in diğer gezegenler gibi hareketli olduğu yani bir yörüngesi olduğuna ulaştırmıştır. ortaya atılmıştır.
Pisagor teoremine göre düz iki çizgi çizildiğinde bunları birbirine bağlayan iki köşe arasındaki çizgi yani diyagonalin ne kadar uzunluğu olacağının hesaplanması yapılabilir. Bu uygulama genellikle mimari ve inşaat projelerinin yanı sıra ahşap işlerinde de kullanılabilir.
Yunan filozof ve matematikçi. En iyi bilinen teoremi; adıyla anılan Pisagor teoremidir. "Sayıların babası" olarak bilinir.
SAMOS'LU PYTHAGORAS (Pisagor) (M.Ö.
Pisagor astronomi, matematik, felsefe, müzik ve daha pek çok farklı alanlara katkı sağlamıştır. Felsefenin ve matematiğin öncüsü olarak kabul edilir. Pisagor teoremi olarak bilinen fikri ispat etmiştir. Platon ve Aristoteles'in felsefi düşüncelerini etkileyen en önemli isimdir.
Hayatı "Hippasus ile ilgili bir Pisagorcu olduğu ve on iki beşgenden küre inşa etmeyi ilk yayınlayan ve tanımlayan kişi olması nedeniyle, dinsizliği için denizde telef oldu ama keşfi için övgü aldı, gerçekte hepsi ona aitti (çünkü bu şekilde Pisagor'a atıfta bulunurlar ve ona kendi adıyla hitap etmezler)."
Bir gün öğrencileri ile kayıkta gezen Pisagor'a Hippasus isimli bir öğrencisi Pisagor teoremiyle irrosyonel sayıları ispatlayınca Pisagor, Hippasus'un kafasını suya sokarak yıllardır üzerine emek harcadığı öğrencisini bir anda boğdu. Tuhaf inançları olan Pisagor'un ölümü de bu inançları yüzünden oldu.
Ünlü matematikçi Pisagor'un ise baklanın en büyük düşmanlarından biri olduğu bilinir. Kendisini takip eden hayran grubunun hayatlarına müdahele etmesi ile bilinen matematikçi, takipçilerinin vejetaryen olmasını talep ediyormuş fakat protein deposu baklayı yemelerini yasaklamış.
Geçenlerde bir dostum, sayıların babası olarak kabul edilen Pisagor'un (Pythagoras) öğrencilerine verdiği ilginç bir emirden bahsetti. Büyük filozofumuz öğrencilerine bakliyat yemeyi yasaklamış. Gerekçesi ise ne sağlık, ne kıtlık, ne de diyet programı gibi aklımıza gelebilecek ilk sebepler.
Pisagor kimdir, Pisagor veya bir diğer ismiyle pythagora, M.Ö 570- 495 yıllarında yaşamış İyonyalı filozof, matematikçi olarak bilinen akımın kurucusu olarak bilinmektedir. Kendisini filozof olarak tanımlayan ve bilgeliğin dostu olarak nitelendirilen ilk insandır.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri