'nin irrasyonel bir sayı olduğunu" göstererek Pisagor'un "ebedi utancına" sebep olduğundan Hippasus'u boğarak ölüme mahkum ettiğini bile söylemektedir.
Pisagor ise günlerin hiçbir faydasını göremeyerek hiçbir kanıt gösterememiştir. Bu olaylardan sonra Pisagor öğrencisi Hippasus'u denize attırarak öldürtmüştür. Bu olay ise irrasyonel sayıların varlığının ortaya çıkışının ilk ateşi oldu.
İrrasyonel sayıların ilk gerçek değerini Archimedes kullanmıştır.
Tarihî anlamda çok tartışılan teorem, adını eski Yunan filozof ve matematikçi Pythagoras'dan (Πυθαγόρας, MÖ 570 – MÖ 495) almıştır. Bu teorem, birçok matematiksel teoremin ispatlanmasını sağlamıştır.
Pythagoras gençliğinde öğretmeni olan filozof Pherekydes'ten çok etkilenmiştir. 1820 yaşlarında iken Miletus'lu Thales'i (M.Ö.624546) ziyaret etmiştir. Thales kendisine Mısır'a giderek daha çok Matematik ve Astronomi öğrenmesi tavsiyesinde bulunmuştur. Pythagoras, Thales'in öğrencisi Anaximander (M.Ö.
İlgili 33 soru bulundu
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
Yazılı matematiğin en eski kanıtı, Mezopotamya'daki en eski uygarlığı inşa eden eski Sümerler'e dayanır. MÖ 3000'den itibaren karmaşık bir metroloji (ölçme bilimi) sistemi geliştirdiler.
Antik Çağ'ın Yunan filozoflarından ünlü matematikçi Pisagor, “Tellerin kıpırtısında geometri vardır, küreler arasındaki boşlukların hesaplanmasında da müzik” demiştir.
Pisagor'un en büyük başarısı müziğin 1, 2, 3, 4 sayılarının orantılı aralıklarına dayandığını keşfetmesidir. Pisagor evrenin bu sayıların toplamı olan 10 sayısına (1 + 2 + 3 + 4 = 10) dayandığını söylemiştir.
Hipotenüs, 90 derecelik açının karşısındaki kenardır. katına eşittir. katına eşittir.
Dolayısıyla 2 , irrasyonel olmasına rağmen transandental olmayan bir sayıdır.
1 – 10 – 256 – 38975 gibi tam sayı olarak gördüğümüz sayılar ile devirli ondalık sayılar rasyonel sayılardır. İrrasyonel sayıların devreden kısımları yoktur.
4 sayısı Tanrısal gücü simgeler. İlk çift sayı olan İki'nin kendisiyle çarpılmasından elde edilen Dört sayısı adaletin de simgesidir. 5 sayısı evliliğin simgesidir.
Fasulye de anatomik yapısı gereğiyle dikdörtgen cismini andırdığı için kutsal kabul edilenler arasındaydı ve Pisagor bu sebzeyi yemeyi yasaklamıştı.
Pisagor (veya Samoslu Pisagor), İyonyalı bir Antik Yunan filozofu ve Pisagorculuk olarak bilinen felsefi akımın babasıdır. Genellikle matematik bilimine yaptığı önemli katkılar ile bilinen Pisagor aynı zamanda bir tarikat lideri ve hatta yolundan gidenler için bir peygamberdir.
Hipotenüsün karesi, diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşittir anlamına gelmektedir. Pisagor Teoremi çoğunlukla Pisagor denklemi ismi ile de bilinmektedir. a, b ve c kenarlarının denklemi şeklinde formülünü yazmak mümkündür. Buradan formül; a^2 + b^2 = c^2 şeklindedir.
Efsaneye göre Pisagor, sarayda Samos tiranı Polycrates'i beklerken sıkılır ve yerdeki fayans döşemeyi incelemeye başlar. Buradaki motiften, dik üçgenlerin hipotenüs kenarındaki karelerin alanlarının, diğer iki kenardaki karelerin alanlarına eşit olduğunu fark eder ve sonrasında ünlü Pisagor teoremini geliştirir [2].
·Pisagor Teoremi
Dik açılı bir üçgen için, diğer iki tane kısa kenarın karelerinin toplam sayısı, hipotenüsün karesine eşit olmaktadır. Pisagor, bu altın kuralı Babillilerden öğrenmektedir. Pisagor bu kural sayesinde bütün dik üçgenler için gerçek olduğunu çözmüştü ve buluşları aralarında en tanınanı bu olmuştur.
Bir Pisagor adalet kupası, belli bir miktarın üzerinde doldurulan içeceğin özel bir düzenekle dışarı dökülmesini sağlayan bir tür bardak. Samos Pisagorlarına ödünç verilen bu kupa, her müridin eşit miktarlarda şarap içmesini garanti ediyordu.
Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir. Ancak Pisagor`un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan kimse yoktu. Pisagor`dan iki yüzyıl sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya`nın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.
Bilim alanına yaptığı katkıları saymakla bitiremeyeceğimiz Pisagor ve öğrencileri ne yazık ki alevler arasında yanarak ölmüştür.
Pisagor'un müziğin içindeki matematiği bir demirci dükkanının önünden geçerken keşfettiği rivayet edilir. Demirci ustasının demir döverken kullandığı aletlere göre değişik sesler çıkarması Pisagor'un ilgisini çekmiş, dükkanı kapattırarak ustaya çeşitli aletler kullandırmış, çıkan sesleri incelemiş ve kayıtlar almış.
1095 yılında oldukça disiplinli bir öğretmen olan Roberto Nevilis ilk ev ödevi kavramını ortaya atmıştır. Venedik'te yaşayan Roberto Nevilis öğrencilerinin performanslarını beğenmiyordu. Okulun çocuklar açısından verimli olmadığına kanaat getirmeye başlamıştı.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri