1) Ara Beyin Tam olarak talamus ve hipotalamus olarak iki bölümde incelenmektedir.
Bilinç kabaca, insanların kendisi ve çevresine dair farkındalığı diye tanımlanıyor. Bu farkındalık kişiye özel ve subjektif olarak görülüyor.
Beynimizin üstünde yerleşik olan ve sadece insan beynine özgü olan “korteks” adı verilen parça, bilincin beyinde konuşlandığı yerdir ve üst beyin olarak adlandırılmaktadır. Görüntüleme teknikleri, bilincin devrede olduğu her türlü etkinlikte bu bölgenin aktif olduğunu ortaya koymaktadır.
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Öğrenme için önemli yapılar olan amigdala ve hipokampus buradadır. Bellek, öğrenme, motivasyon, açlık ve susuzluk, kimyasal denge, kan basıncı, hormon salgılama, koklama hissi, bağlanma ihtiyacının kaynağıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Hipokampus: İnsan beyninin her iki tarafında iki hipokampi bulunur. Bu iki hipokampi insan beyninin hafıza merkezleridir. Hipokampus öğrenme ve duygularla da bağlantılıdır. Hipokampusun bir şekilde hasar görmesi ciddi hafıza sorunlarına neden olur.
Hipokampus, beynin medial temporal lobunda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge.
Tarihsel olarak bilinç, genelde ruh ile özdeşleştirilerek beyinden ayrı bir varlık olarak değerlendirilir. Günümüzdeki bilim insanları ise spiritüel açıklamaları kabul etmeyerek bilinci beynin bir parçası olarak görüyor.
Bilinç bozukluğu/kaybı, beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden (=bilinç kaybı) bilincin kısmen ya da tamamen kaybolması halidir.
Bilinç, genel olarak, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür.
Bilinçaltı duyguların serbest kalması için bazı hatıraları hatırlatır. Eğer bastırılan duygular varsa bunlar koruma amaçlı zihinde tutulmaya devam eder. Ancak bastırılmış duygular beden sağlığı için pek de önemli değildir. Etki alanını yalnızca olumlu yönde olması için pozitif telkinlerde bulunmak işe yarayacaktır.
Konuşma, karar verme, problem çözme gibi olaylar bilinç tarafından uygulanmaktadır. Bilinçaltı ise yaratıcı olma, hayal kurma, hafızanın depolanması, irade, özgüven ya da aşk duygusu gibi kişilerin toplam hareketleri içerisinde yüksek bir orandadır.
Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır. Bilinçaltı ise yaratma, hayal etme, hafızanın saklanması, irade, özgüven veya aşık olma gibi insanların toplam davranışları içinde yüksek bir orana sahiptir.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Uzun süre ayakta kalmak, yoğun ruhsal stres, aşırı sıcak ortamlar, çok sıcak banyolar, şiddetli bulantı ve kusmalar, bu tür bilinç kayıplarının başlıca tetikleyicileridir. Kan gördüklerinde veya kötü bir haber aldıklarında bayılan kişilerde oluşan senkopların kaynağı da aynıdır.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Sesli şekilde omzundan hafif sarsılarak – uyarı verilerek bilinci kontrol edilir. Varsa sıkan giysileri gevşetilir. Hastanın ağzının içinde yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir. Bak – Dinle – Hisset yöntemi ile kişinin sağlıklı solunum yapıp yapmadığı kontrol edilir.
Beynin kanlanmasının bozulması ve çeşitli fonksiyonların kaybı ile genellikle kısa süreli olarak bilinç kaybı meydana gelir ve bu durum ani başladığı gibi ani olarak da sonlanır.
1- Bilinç dışa dönükken öz bilinç kişinin benliğiyle ilgilidir. 2- Bilinç somut bir kavramken öz bilinç soyuttur. Örneğin bir kişinin konuştuklarının içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmak için bilinç yeterlidir.
Bugüne kadar bilincin merkezi konusunda yapılabilen tek tahmin, beyin zarının aranan nokta olabileceğiydi. Şimdi ise Harvard Üniversitesi'nde yürütülen çalışma sayesinde, beyin zarında bulunan iki farklı noktanın bilincimizin oluşumunda rol oynadığına dair elimizde sağlam kanıtlar mevcut.
Beyin: Kafatası içerisinde iki yarım küreden ve nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresinden oluşan organdır. Görevleri: Öğrenme, hafıza ve yönetim merkezidir.
Tüm vücudun yönetilmesinde önemli bir yere sahip bu organın görevleri merak edilmiştir. Önemli bir işleve sahip beynin görevleri şu şekildedir; Beyin; görme, tat alma, koklama, işitme ve dokunma gibi duyların merkezi şeklinde karşımıza çıkar. Zekâ, öğrenme, bilgi depolama, yazma ve konuşma gibi işlevleri yönetir.
Amigdala çalışmazsa korkmamıza neden olacak uyaranlar belleğe kaydedilmez. Amigdalanın çalışmaması halinde kişi hiçbir şeyden korkmaz. Bu durum hayatı büyük tehlikeye atabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri