Yaşam öyküsü Pisagor, Yunanistan'daki Sisam Adası'nda doğmuştur. Yüzük taşı yapımcısı Mnesarkhos'un oğludur. İlk eğitimini doğduğu adada almış, daha sonraları ticaret için babasıyla başka şehirlere gitmiştir.
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
MÖ 570 civarında Sisam Adasında dünyaya gelen Pisagor'un (Pythagoras), her şeyin bir sayı olduğunu öne süren ilk matematikçi olduğu söylenir. Pisagor, en çok matematiksel teoremiyle tanınmasına rağmen, astronomi ve geometride de sıradışı gelişmelere imza attı.
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
Pisagor, Yunan filozof ve matematikçidir. MÖ 570 yılında Samos'ta doğdu.
İlgili 41 soru bulundu
SAMOS'LU PYTHAGORAS (Pisagor) (M.Ö.
Pisagor sayıların sadece rasyonel olduğunu düşünüyordu. Bu yanlış fikri fazlaca sahiplenen Pisagor, karekök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasos'u denize attırarak öldürttü.
Notalara paralel olarak sayıların da belirli bir düzene bağlı olduğunu savunan Pisagor 1'i tanrısal olarak yorumlarken 10 sayısının tanrısal olanla hiçliğin mükemmel birliği ifade ettiğini savunmuştur.
En çok tanınan önermesi, kendi ismiyle hitap edilen Pisagor teoremidir. Pisagor kimdir denilince akla gelen ilk yanıt 'sayıların babası' lakabıdır. Pisagor felsefi görüşü şudur; Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna ve matematik sayesinde her şeyde varsayımda bulunulacağına inanmışlardır.
Pisagor teoremine göre bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, "hipotenüs" olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir. Bu teorem adını ünlü Yunan düşünür Pisagor'dan alır.
Asal Sayı Tablosu
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97...
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
580 – M.Ö. 500) Yunan felsefeci Doğum yeri olan Samos(Sisam) Adası'ndan M.Ö.529'da Güney İtalya'ya, Crotono'ya göç etti.
İlk görüşte aşık olunacak manzarası ile Pythagoreio, Antik Samos şehrinin tepesinde bulunur ve bugünkü şehir merkezinden 14 km ve havaalanından 4 km uzaklıktadır. UNESCO tarafından DÜNYA KÜLTÜREL MİRASI olarak ilan edilen bu anıtın arkeolojik, kültürel ve tarihi önemi dünyaca tanınmaktadır.
Pisagor denklemi, dik üçgenin kenarlarını basit bir şekilde ilişkilendirir. Böylece herhangi bir iki tarafın uzunluğu biliniyorsa üçüncü tarafın uzunluğu bulunabilir. Teoremin başka bir sonucu, herhangi bir dik üçgende hipotenüsün diğer taraflardan herhangi birinden daha büyük, ancak toplamlarından daha az olmasıdır.
Pisagor Teoremi, geometriyi, sayılara bağlı kalmaksızın anlatır. Ancak müzik ve matematiği birleştirdiği bir diğer keşfi var ki bundan da kısaca bahsetmek gerek. Telli bir çalgıyla deneyler yapan matematik ustası, armoni içindeki ses aralıklarının her zaman tam sayı oranlarıyla temsil edildiğini fark etti.
Bugün elimizde Pisagor teoreminin yüzlerce ispatı var.
M.Ö. 580-500 arası Sisam doğumlu olduğu bilinen (Pythagoras) Pisagor, felsefe, matematik, müzik kuramlarının temellerini atan bilim adamlarının öncüsü olarak anılmaktadır. Pisagor yaşadığı dönem içerisinde doğayı, dünyayı ve evreni anlayabilmek adına köklü çalışmalar yapmıştır.
Galileo Galilei, (d. 15 Şubat 1564 – ö. 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle 'Sayıların babası' olarak da bilinir.
Pisagor'un Eserleri
Aileyi 3, adaleti 4, evliliği 5 sayısıyla ifade etti. Pisagor eserleri daha çok geometri alanındadır. Kendi adıyla bilinen dik üçgenlerle ilgili teoremi en meşhur çalışmaları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri