Pisagor'un en büyük başarısı müziğin 1, 2, 3, 4 sayılarının orantılı aralıklarına dayandığını keşfetmesidir. Pisagor evrenin bu sayıların toplamı olan 10 sayısına (1 + 2 + 3 + 4 = 10) dayandığını söylemiştir.
570 - M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. En iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir. "Sayıların babası" olarak bilinir.
Pisagor teoremi, dik açılı bir üçgende hipotenüsün karesinin diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğunu ifade eder. Bu teorem sayesinde oluşturulan denklem sayesinde dik açılı bir üçgende iki kenarın ölçümünün verilmesi diğer kenara ait ölçümün bulunabilmesini sağlar.
Bugün elimizde Pisagor teoreminin yüzlerce ispatı var.
Pisagor sayıların sadece rasyonel olduğunu düşünüyordu. Bu yanlış fikri fazlaca sahiplenen Pisagor, karekök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasos'u denize attırarak öldürttü.
İlgili 42 soru bulundu
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
İrrasyonel sayıların keşfinin Pisagorcular için şok edici olduğu söylenir ve Hippasus'un, görünüşe göre bunu ifşa ettiği için tanrılar tarafından bir ceza olarak denizde boğulmuş olduğu tahmin edilmektedir.
Bir dik üçgenin kenarları arasında Pythagoras Teoremi olarak bilinen a 2 +b 2 =c 2 ilişkisi Mısırlılar, Babilliler ve Çinliler tarafından Pythagoras'ın yaşadığı dönemden 1000 yıl öncesinde biliniyor olmasına karşın anılan eşitliği geometrik düşünceyle ilk O kanıtladığı için resmi matematik tarihinde teorem O'nun adıyla ...
Dik kenarlardaki (a ve b) iki karenin alanlarının toplamı, hipotenüs (c) üzerindeki karenin alanına eşittir.
Pisagor teoremine göre düz iki çizgi çizildiğinde bunları birbirine bağlayan iki köşe arasındaki çizgi yani diyagonalin ne kadar uzunluğu olacağının hesaplanması yapılabilir. Bu uygulama genellikle mimari ve inşaat projelerinin yanı sıra ahşap işlerinde de kullanılabilir.
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
Pisagor kimdir, Pisagor ya da bir diğer adıyla pythagora, M.Ö 570- M.Ö 495 seneleri aralarında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk adıyla da bilinen akımın kurucusu olarak tanımlanmaktadır. En çok tanınan önermesi, kendi ismiyle hitap edilen Pisagor teoremidir.
Dünyanın en zor matematik problemlerinden birini çözen ve kazandığı 1 milyon dolarlık ödülü reddedeceği söylenen 44 yaşındaki Rus matematikçi Dr. Grigory Perelman'ın, ödülü almayı 'düşünmeye başladığı' bildirildi. "Dünyanın en zeki adamı" olarak kabul edilen ve Rusya'nın ikinci büyük kenti St.
Yunan filozof ve matematikçi. En iyi bilinen teoremi; adıyla anılan Pisagor teoremidir. "Sayıların babası" olarak bilinir.
Galileo Galilei, (d. 15 Şubat 1564 – ö. 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Dik üçgenlerin kenarları arasındaki ilişki Pisagor bağıntısı olarak bilinmektedir. Pisagor teoreminde bir dik açının karşısında bulunan kenar hipotenüs olarak tanımlanır. Burada Hipotenüsün karesi, geride kalan diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olmaktadır.
Dediğim gibi, bu bir dik üçgen ve dik üçgenlerde iki kenarın uzunluğunu biliyorsak üçüncü kenarın uzunluğunu Pisagor teoremi kullanarak kolaylıkla bulabiliriz. Pisagor teoremine göre: kısa kenarların karelerinin toplamı, uzun kenarın, yani hipotenüsün karesine eşittir.
570 ila M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur.
Pisagor teoremine göre bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, "hipotenüs" olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir. Bu teorem adını ünlü Yunan düşünür Pisagor'dan alır.
Asal Sayı Tablosu
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97...
İlk görüşte aşık olunacak manzarası ile Pythagoreio, Antik Samos şehrinin tepesinde bulunur ve bugünkü şehir merkezinden 14 km ve havaalanından 4 km uzaklıktadır. UNESCO tarafından DÜNYA KÜLTÜREL MİRASI olarak ilan edilen bu anıtın arkeolojik, kültürel ve tarihi önemi dünyaca tanınmaktadır.
580 – M.Ö. 500) Yunan felsefeci Doğum yeri olan Samos(Sisam) Adası'ndan M.Ö.529'da Güney İtalya'ya, Crotono'ya göç etti.
Pisagor (veya Samoslu Pisagor), İyonyalı bir Antik Yunan filozofu ve Pisagorculuk olarak bilinen felsefi akımın babasıdır. Genellikle matematik bilimine yaptığı önemli katkılar ile bilinen Pisagor aynı zamanda bir tarikat lideri ve hatta yolundan gidenler için bir peygamberdir.
İrrasyonel sayıların ilk gerçek değerini Archimedes kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri