Özdeşim Kurma (Özdeşleşme): Bir kişinin kendisine ait bir özelliğini beğenmediği zaman başka birindeki beğendiği özellikleri taklit etmesi ve karşıdakinin duygu ve düşüncelerine kendisine aitmiş gibi görmesidir. Örnek: Kendi konuşma tarzından hoşlanmayan birinin beğendiği bir sanatçı gibi konuşmasıdır.
Özdeşim kurma
Özdeşleşme, başkasına benzeme, özenme şeklinde tanımları mevcuttur. Özdeşim kurmaya şu örnekler verilebilir: Bireylerin başkalarının çeşitli özelliklerini özenerek onlar gibi olmaya çalışması, bireylerin başkalarının başarısıyla sanki kendi başarısıymış gibi övünmesi.
psikolojide, kişiliğin başka bir kimseye ait kişilik örnek alarak geliştirilmesi.
Özdeşim: Başka bir kişinin duygu, davranış, değer ve inançlarını benimseyerek, kendi benliğimizde özümseyip kişiliğimizin bir parçası haline getirmek, özdeşim olarak tanımlanır. Özdeşim, çocukluktan yetişkinliğe kadar kullanılan hem olgunlaşma hem de bir savunma düzeneğidir.
Özdeşim: Özdeşim, genellikle doğal gelişim sürecinde çocuğun kendi cins ebeveynini taklit ederek 'onun gibi olma' sürecini tamamlamayı tarifleyen bir mekanizmadır.
İlgili 36 soru bulundu
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Bölme mekanizması, aynı obje tarafından bireye ulaştırılan, pozitif ve negatif davranış ve duygu yükünün, bebekte birbirinden ayrı tutularak, bunun tek bir birey tarafından değil, iki farklı birey tarafından yapıldığı kanaatinin oluşmasıdır. Artık bebek için iki ayrı anne vardır.
Özdeşim kurma
Bireyin başarısızlığını, eksikliklerini çevresinde takdir edilen başarılı kişileri örnek alması.
Özleştirme: Bireylerin başka kişilerdeki özellikleri ve inançları kendisininmiş gibi göstermesidir. Özdeşleşme: Okul öncesi zamanda çocukların önce ebeveynlerini sonra da öğretmenlerini örnek alması ve taklit etmesi durumudur.
Özdeşim kurma; beğendiğimiz ya da başarılı bulduğumuz birinin etkisi altında kalarak onun davranışlarını kendimizinki gibi benimseme ve benzer davranışlar göstermedir.
Özgüven, kişinin kendi değeri hakkındaki subjektif değerlendirmesi ve kişinin kendi özelliklerinin ne ölçüde olumlu ya da olumsuz olduğu hakkındaki yorumudur.
Özümleme TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Bireyin karşılaşmış olduğu yeni bir durumu veya nesneyi, daha önceden meydana getirdiği mevcut şema üzerinden, var olan bilgiyle değerlendirerek uyum sağlaması özümleme olarak bilinir.
TDK'ya göre özveri, fedakarlıkta bulunmak, kendi çıkarlarını önemsememek ve başkalarının iyiliği için mücadele etmek demektir. Özveri, yardımseverlik ve karşılıksız iyilikte bulunmak manasında da kullanılır.
Özcülük (essentialism ya da temel esascılık), felsefede belli bir türe dahil her varlığın o türe ait niteliklere ya da özelliklere sahip olduğunu iddia eden bir akımdır.
Depremde kardeşini kaybeden bir kişinin bu ölümü unutmak için bastırma yöntemini kullanması. Örnek 2. Çok sevdiği bir kişi ile ayrılmak zorunda kalması insanı üzebilir. Bu durumu yaşayan kişi bu durumu bastırma tekniği uygulayarak unutmak isteyebilir.
Bebek memeyi ısırma, ona hükmetme gibi hislerini anneye aktarır, annenin de buna uygun cevaplar(saldırganca) vermesini sağlamaya çalışır. Bu durumda yansıtmalı özdeşim gerçekleşmiş olur.
Yansıtma (Projection):
Bu savunma mekanizması kişinin başına gelen durumları başkasının üzerine atfetmesi olarak açıklanabilmektedir. Birey yaşadığı duygu, düşünce ve tutumları kendisine değil bir başkasına ait olarak görür.
özleştirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Öz durumuna getirmek, özlü durum kazandırmak, arılaştırmak.
Savunma mekanizmaları karşılaşılan kaygı durumlarıyla daha kolay baş etmemize yardımcı olan içsel bir süreçtir. Bu dürtülerin uygun zaman ve uygun yerde tatmin edilmesi gerekmektedir. Ego; id ve ego tarafından gelen tehditlerle baş eder. Diğer yandan dışarıdan gelen tehditleri engellerle baş ede.
Öz Düzenleme aslında bireyin çevreden gelen uyaranlara en uygun şekilde uyum sağlamasını/tepki vermesini sağlayan bir-çok beceriden oluşan karmaşık bir süreçtir. Öz düzenleme en genel tanımıyla duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışları-mızı kontrol edebilmek ile ilgilidir.
Öz yeterlik algısı, bireylerin olası durumlarla başa çıkabilmek için gerekli olan eylemleri ne kadar iyi yapabileceklerine ilişkin bireysel yargılarıyla ilgilidir (Bandura, 1993).
Özdeşleşme bireyin kendisi için model oluşturan kişinin kişiliğinin bir parçasını, kendi kişiliğinin bir parçası yapma süreci olarak tanımlanmaktadır. Özdeşleşmenin bebeklikten başlayarak yaşamın her döneminde bireylere, kendi olma ve kendi hikâyesini oluşturma noktasında temel oluşturmaktadır.
Bu durumda bir SAVUNMA MEKANİZMASI olarak ayrışık ego (splitting of the ego) oluşturulur. Ayrışık egoda biri gerçeği göz önüne alan diğeri gerçeği yadsıyan iki tutum birlikte ama birbirini etkilemeksizin yer alır. Ayrışık ego fetişizm ve bazı psikotik bozukluklarda görülür.
Otistik fantezi: Özellikle çocukluk döneminde kullanılan bu savunma mekanizmasının amacı zihinde kurulan fanteziler ile acı veren olayların üstesinden gelmeye çalışmaktır. Çocuk doyuramadığı arzularını hayal dünyasında doyurarak ruhsal gerginlikten kaçınmış olur (Freud, 2011).
Matür yani olgun savunma mekanizmaları diğerlerinin aksine sağlıklı bir id, ego ve süper ego varlığına işaret etmektedir. Güçlü bir ego yapısına sahip olan kişilerin adaptasyon sürecine yardımcı olmaktadır. Yüceltme : Toplumca hoş karşılanmayacak dürtü ve isteklerin, işlevsel bir forma dönüştürülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri