Pisagor'un en büyük başarısı müziğin 1, 2, 3, 4 sayılarının orantılı aralıklarına dayandığını keşfetmesidir. Pisagor evrenin bu sayıların toplamı olan 10 sayısına (1 + 2 + 3 + 4 = 10) dayandığını söylemiştir.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ayın şeklini gözlemleyerek ilk kez M.Ö 500'lü yıllarda Pisagor ortaya attı.
495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle 'Sayıların babası' olarak da bilinir.
Pisagor teoremine göre; bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, “hipotenüs” olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir. Bu teorem adını ünlü Yunan düşünür Pisagor'dan alır.
Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişiydi. Ancak Pisagor`un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan olmamıştı. Milattan önce 4. yüzyılda Makedonya`da yaşamıştır. Pisagor`dan iki yüzyıl sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya`nın yuvarlak olduğunu kanıtladı.
İlgili 36 soru bulundu
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Pisagor teoreminde bir dik açının karşısında bulunan kenar hipotenüs olarak tanımlanır. Burada Hipotenüsün karesi, geride kalan diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olmaktadır. Pisagor Teoreminin bir diğer adı ise Pisagor denklemi olmaktadır.
Pisagor bir dik üçgenin dik kenar uzunluklarının kareleri toplamının hipotenüsün karesine eşit olduğunu bulmuştur. “Pisagor Teoremi” olarak bilinen teoremin kodlanmış 377 farklı ispatı yapılmıştır.
Pisagor bağıntısı formülü, dik üçgende dik kenar uzunluk karelerinin toplamı, Uzun kenar(Hipotenüs) uzunluğunun karesine eşittir. Örnek verecek olursak; a2+b2=c2 dir. Pisagor bağıntısı formülü asırlardır kullanılmaktadır.
Pisagor'un en ünlü keşfi şüphesiz ki dik üçgenler üzerine bulduğu bu teoremdir. Bu teorem ilk başta; “Bir dik üçgenin dik kenarları üzerine kurulan karelerin alanlarının toplamı, hipotenüsün üzerine kurulan karenin alanına eşittir” olarak tanımlanmıştır.
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
Tarihî anlamda çok tartışılan teorem, adını eski Yunan filozof ve matematikçi Pythagoras'dan (Πυθαγόρας, MÖ 570 – MÖ 495) almıştır. Bu teorem, birçok matematiksel teoremin ispatlanmasını sağlamıştır.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikri, tarih boyunca birçok kişi tarafından ortaya atılmış olsa da, bu gerçeği fiilen kanıtlayan isim Ferdinand Macellan'dır. Ancak, Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk defa dile getiren bilim insanı M.Ö. 500'lü yıllarda yaşamış olan Pisagor'dur.
Oysa Dünya'nın yuvarlak olduğunu Yunan filozofu Aristoteles 2000 yıl önce hesaplamıştı.
Pisagor'un ispat yöntemine "yeniden düzenleme" adı verilmiş ve farklı teorem ispatlarında kullanılmıştır. Bahsetmek istediğimiz a + b kenarlı büyük karenin alanı, 4 üçgen alanı ve c kenarlı küçük karenin alanlarının toplamına eşit olma durumundadır. Yani büyük karenin alanı, 4 üçgen alanı + c2 'dir. İşte ispatı budur.
Hipotenüs, 90 derecelik açının karşısındaki kenardır. katına eşittir. katına eşittir.
Hipotenüsün karesi, diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşittir anlamına gelmektedir. Pisagor Teoremi çoğunlukla Pisagor denklemi ismi ile de bilinmektedir. a, b ve c kenarlarının denklemi şeklinde formülünü yazmak mümkündür. Buradan formül; a^2 + b^2 = c^2 şeklindedir.
570 ile 495 yılları arasında yaşayan ve matematik öncülerinden kabul edilen Pisagor'a göre dünya düz bir tepsi şeklinde değil daha çok küreyi andıran bir şekle sahipti. Asıl ilgi alanı her ne kadar matematik olsa da doğadan da kopamayan ünlü matematikçi Pisagor dünyanın küre şeklinde olduğunu ve döndüğünü düşünüyordu.
Teoremi en basit haliyle anlatacak olursak; üçgenin kenarları a,b ve c olarak tanımlayalım, formül a2+b2=c2 şeklinde olacaktır. Bu formül sayesinde üçgenin dik kenarları ile birlikte hipotenüs sonucu da elde edilmiş olur. Bu teorem Pisagor denklemi ve Pisagor bağıntısı olarak da adlandırılır.
-Pisagor'un, felsefe sözcüğünü bugünkü anlamda kullanan ilk kişi olduğu söylenir. Kendini, bir sophos, yani bilge olarak adlandırmayı kibir olarak gördüğü için, mütevazı bir şekilde philosophos, yani bilgelik dostu veya bilgeliği seven kişi olarak nitelendiriyormuş.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri